Se facilitează accesul la informații secrete pentru beneficiarii certificatului ORNISS? Deputatul Vișan: „Refuzul trebuie să aibă o motivare!”

Accesul la informații clasificate este anevoios, chiar și pentru persoanele care au dreptul de primi aceste informații. Cu o simplă adresă, fără motivare, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) îi trimite „la plimbare“ pe cei curioși să afle tot felul de informații cu secrete din diferite domenii. Potrivit ORNISS, în România, accesul la informaţii secrete de stat este permis, cu respectarea principiului necesitaţii de a cunoaşte, numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

În practica protecţiei informaţiilor clasificate se face distincţie între informaţiile naţionale clasificate şi informaţiile NATO clasificate. Pentru a asigura accesul personalului propriu la informaţii naţionale clasificate, ORNISS spune că fiecare autoritate sau instituţie publică emitentă sau deţinătoare de astfel de informaţii va întreprinde: întocmirea listei cuprinzând informaţiile secrete de stat şi aprobarea acesteia prin hotărâre a Guvernului; întocmirea listei funcţiilor care necesită acces la informaţii secrete de stat; verificarea şi autorizarea personalului desemnat să ocupe aceste funcții.

Din cauza refuzului ORNISS de a da explicații pentru informațiile clasificate solicitate și, ulterior, respinse, trei deputați ai PSD, Eugen Neață, Dorel-Gheorghe Căprar și Alexandru Bălănescu, susținuți de alți 68 de colegi de la PSD și neafiliați, au inițiat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate. Concret, inițiatorii spun că avizul, retragerea sau după caz respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizației de acces pentru persoanele cu atribuții nemijlocite în domeniul protecției informațiilor clasificate se transmit, motivat, către solicitant și către beneficiarul nemijlocit.

„În cuprinsul Legii, în forma actuală, sunt prevăzute dispoziții care permit clasificarea informațiilor astfel încât poate fi eludată legea, pot fi acoperite anumite erori administrative, pot fi private anumite persoane de drepturile legitime sau creează premisele folosirii legii în alte scopuri abuzive. Pentru a crea o stare de normalitate și legalitate, cel putin în ce privește modalitatea de avizare, retragere, sau după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizației de acces, propunem modificarea și completarea Legii 182/2002. Considerăm că se impune modificarea completarea Legii 182/2002 prin introducerea unui nou articol, având în vedere că avizul, retragerea sau respingerea acordării certificatului de securitate sau a autorizației de acces nu se pot realiza decât motivat. Lipsa unei motivări, cum se întâmplă în situația actuală, sau o motivare lapidară, lacunară sau obscură este de natură a aduce atingere mai multor drepturi fundamentale ale persoanei“, se arată în expunerea de motive.

Printre semnatarii inițiativei se numără și deputatul de Constanța al PSD George Vișan. Acesta a declarat pentru TOMIS NEWS că vede ca fiind necesară o clasificare ce ține de aspectul de respingere a unei solicitări.

„Cel care solicită și i s-a respins accesul la informații clasificate trebuie să știe de ce, că poate este un motiv real sau nereal. Trebuie să fie un principiu corect pentru cel care solicită aceste informații“, a spus Vișan.

Pentru că este un subiect sensibil, senatorii s-au spălat pe mâini și au fugit de răspundere, respingând proiectul în 10 iulie. În prezent, inițiativa se află la Camera Deputaților. În acest caz, Guvernul a trimis un raport în care precizează că nu susține proiectul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *