Se dublează amenzile pentru deșeurile abandonate? Majoritatea PSD-ALDE din Parlament spune NU!

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.211/2011 privind regimul deşeurilor este inițiată de 11 deputați și un senator PNL și propune dublarea amenzilor pentru deșeurile abandonate. De asemenea, inițiatorii doresc interzicerea colectării și transportului în vederea eliminării deșeurilor de către operatorii nelicențiați.

„Există transportatori neautorizați care recurg la practici neconcurențiale, aplicând costuri mult mai mici decât operatorii autorizați, preiau de la populație deșeurile de construcție și le depun/elimină la întâmplare, fără a exista documente care să precizeze deținătorul, locul de destinație, tipurile de deșeuri, locul de încărcare, cantitatea de deșeuri și codificarea deșeurilor, conform legii. (…) Amenzile care se percep la acest moment sunt mici în comparație cu costurile pe care le implică preluarea deșeurilor de către operatorii din domeniu, iar impactul depozitării necontrolate a acestui tip de deșeuri este major. În prezent, sancțiunile sunt cuprinse între 1.000 și 3.000 lei și pot fi înjumătățite dacă sunt achitate în 48 de ore”, arată inițiatorul Glad Varga în expunerea de motive.

Astfel, parlamentarii opoziției propun ridicarea amenzilor de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. De asemenea, se propune interzicerea colectării și transportului în vederea eliminării deșeurilor de orice tip de către operatorii nelicențiați și se constituie sancțiunea complementară de confiscare a mijlocului de transport, cu o masă mai mare de 3,5 tone, pentru deșeurile abandonate.

Propunerea liberalilor a fost întâmpinată în mod negativ de către majoritatea parlamentară, fiind respinsă de Senat pe 19 februarie a.c., în prezent fiind trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, termenul fiind depășit încă din 20 martie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *