Se dorește modificarea legii societăților. „Inițiativa privată în România este descurajată încă din fașă”

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii societăţilor 31/1990 se află în dezbaterea Camerei Deputaților. 34 de deputați și senatori, majoritatea din coaliția majoritară, dar printre susținători fiind și reprezentanți ai opoziției, precum președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă sau deputatul USR Stelian Cristian Ion, consideră că „în forma curentă, legea societăților impune mai multe obstacole în calea înființării de noi societăți” și că „inițiativa privată, de care este mare nevoie în România, este descurajată încă din fașă”.

Astfel, se invocă faptul că legea poate fi îmbunătățită în privința condițiilor referitoare la acționariat și la condițiile de înregistrare a sediului social.

„Birocrația poate fi ocolită prin diverse mijloace juridice, cum ar fi apelarea la servicii de găzduire de sediu social virtual sau participarea la acționariat cu alte firme codeținute. Toate aceste tertipuri fac viața întreprinzătorilor români grea în mod inutil. (…) Propunerea are în vedere înlăturarea obstacolelor din calea înființării de noi întreprinderi prin ușurarea procedurilor și condițiilor de înregistrare a sediului social și eliminarea restricției persoanelor fizice și juridice de a nu fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat pe 31 octombrie a.c. și, în prezent, este trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, termenul final fiind 28 noiembrie a.c.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*