Se dezlănțuie FURTUNA: Echipe mixte, trimise în CONTROL pe litoral. Guvernul analizează ÎNCHIDEREA plajelor

România s-a confruntat, miercuri, cu un șoc: 555 de persoane depistate ca fiind infectate cu noul coronavirus. A fost cea mai mare cifră de la începutul pandemiei, vârful fiind stabilit, până alaltăieri, în plină stare de urgență, pe 11 aprilie, când au fost raportate 523 de persoane. Ziua de joi a înrăutățit starea de spirit: 614 cazuri noi, ceea ce pune pe toată lumea pe gânduri, pentru că, de acum, lucrurile sunt foarte clare: România nu scapă de coronavirus, iar cifrele sunt într-o evidentă creștere. Evident, părerile sunt împărțite. Raționamentul politic ne-ar putea sugera o umflare a cifrelor pentru a forța mâna Parlamentului să voteze astăzi noua legislație privind carantinarea și izolarea, în acord cu deciziile Curții Constituționale. Dar, dacă cifrele nu sunt umflate și după votul final din Parlament se va menține tendința de creștere?

Dincolo de perspectiva politică, societatea este cu sufletul la gură, mai ales după ce, miercuri seară, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a spus că nu vor mai exista măsuri de relaxare suplimentare în următoarea perioadă, mai ales că trendul este unul ascendent. Arafat a transmis că în ultimele 14 zile numărul de cazuri de coronavirus a crescut cu peste 30%, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată lumea.

„Nu este descrescător, nici nu este stabil. Este un trend crescător. Toate datele arată acest lucru. (…) Singura modalitate de a gestiona fără măsuri restrictive, pe care ştiu că nu le vrea nimeni, este ca populaţia să fie cât mai cooperantă şi să respecte regulile care au fost recomandate şi să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe reţelele de socializare. (…) Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui  că o să relaxăm în plus”, a spus Arafat, punând astfel cruce ideii de relaxări suplimentare programate inițial pentru 15 iulie, după deja o amânare din 1 iulie.

Șeful DSU a revenit joi cu detalii, arătând că cluburile de noapte sunt încadrate pe lista roșie a Organizației Mondiale a Sănătății. Evident, litoralul românesc abundă de astfel de locații.

„În roșu avem cinematografele, teatrele în spațiu închis, lăcașurile de cult, transportul în comun, transportul cu avionul, sporturile de contact, petrecerile în interior, barurile, cluburile de noapte. Acestea sunt considerate cele mai periculoase. După care, la nivel portocaliu, avem sălile de fitness, avem frizeria, stomatologia, avem lucrul în birou – este periculos dacă ești cu mai multe persoane în birou și din cauza asta trebuie să porți mască – restaurantele în spațiu închis”, a mai spus Arafat.

Vine furtuna. „Dacă nu se potolesc, închidem cluburile!

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat vineri că instituţiile abilitate au în vedere „controale la sânge” pentru verificarea respectării normelor de protecţie sanitară în contextul epidemiei COVID-19, iar organizatorii de evenimente care nu respectă legea riscă să fie sancționați. Șeful Executivului a anunțat că vor urma controale la sânge, iar cluburile care nu respectă legea riscă suspendarea autorizaţiilor de funcţionare sau chiar închiderea.

„Sunt deja câteva cluburi care parcă se cer singure, nu le dau numele astăzi, dar le ştie toată lumea. Patronilor le transmit de pe acum mesajul că, dacă nu se potolesc, vom închide aceste cluburi”, a spus Orban.

Astfel, vineri dimineață, echipe mixte de control ale ANPC, ITM, DSP, DSV ș.a. au plecat încolonate de la București, direct spre litoralul românesc, care va fi astfel asediat în aceste zile de autoritățile guvernamentale!

Groază: Stare de urgență, din 1 august; plajele închise, din 28 iulie!

Pe fondul acestor dezlănțuiri ale autorităților, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și Comitetul Național pentru Situații de Urgență analizează în aceste zile un scenariu cutremurător, în special pentru economia de pe litoralul românesc. Surse guvernamentale au dezvăluit pentru TOMIS NEWS foarte clar: Autoritățile se gândesc să restricționeze total accesul pe plaje, începând cu data de 28 iulie! Desigur, această măsură ar putea fi instituită doar în cazul în care se menține acest trend crescător de infectare cu coronavirus. Pe lângă ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, singura entitate la curent cu acest scenariu o reprezintă Administraţia Naţională ,,Apele Române”, care, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral administrează plajele litoralului românesc. De altfel, Nelu Tătaru, aflat miercuri în vizită la Constanța a punctat faptul că litoralul românesc prezintă un risc ridicat de formare a focarelor.

Ideea care, practic, stabilește că sănătatea publică primează în fața economiei locale ne-a fost confirmată de Raed Arafat, care ne-a precizat că se analizează închiderea plajelor.

„La acest moment nici nu pot să spun sigur, pentru că asta se analizează, dar cu siguranță măsurile de control vor fi cel mai probabil înăsprite și intensificate pentru respectarea regulilor”, a spus Raed Arafat, pentru TOMIS NEWS.

Totodată, dacă numărul persoanelor infectate se va menține în ritm crescător, Guvernul are în plan o măsură și mai drastică: revenirea stării de urgență, începând din 1 august, singura temere existentă fiind legată de evenimentele din Serbia.

Măsuri restrictive se aplică și în altă țară vecină. Bulgaria a ridicat majoritatea măsurilor restrictive care fuseseră introduse pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus, însă numărul de noi cazuri a început să crească. Astfel, pentru a stopa accelerarea infectării, Bulgaria reintroduce o parte din interdicții, după cum urmează: cluburile de noapte şi discotecile din interior se vor închide, acestea vor putea să funcţioneze în exterior, însă la 50% din capacitatea lor şi obligatoriu cu distanţare socială; spectatorii nu vor mai avea acces la evenimente sportive, iar adunările publice vor fi limitate la 30 de persoane. De asemenea, nunțile, banchetele şi alte adunări publice nu pot depăşi 30 de persoane, atât în interior, cât şi în exterior.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *