Se conturează Guvernul de… 19 luni. Lideri PNL: „Ne întoarcem acasă cu PALMA-N FUND, iar ne-au PĂCĂLIT ăștia de la PSD!”

PNL nu a câștigat aproape nimic în negocierile de sâmbătă cu PSD și UDMR față de variantele din ziua anterioară, rămânând fără toate ministere cu bugete mari: Finanțe, Transporturi, Dezvoltare, Economie. Singurul minister important rămas la PNL este al Fondurilor Europene. La finalul negocierilor care au durat peste patru ore, un lider s-a exprimat plastic, spunându-le celorlalți că „un bătrân mi-a zis să vin acasă ca mama lui Ștefan cel Mare, și-acum ne întoarcem acasă cu palma-n fund”, potrivit surselor G4Media.ro. Tot la finalul discuțiilor, când pentru liberali a fost clar că au pierdut și Ministerul Economiei în favoarea PSD, Iulian Dumitrescu i-a transmis lui Rareș Bogdan că „iar ne-au pacalit ăștia de la PSD”.

La finalul negocierilor, PSD a rămas cu postul de Secretar general al guvernului (o poziție esențială în arhitectura guvernului) și cu ministerele Transporturilor, Finanțelor, Economiei, Muncii, Agriculturii, Sănătate și Apărare. PNL va avea premierul și ministerele Justiției, Internele, Fonduri UE, Cultură, Energie, Educație și Externe. UDMR rămâne cu cele trei ministere de acum – Dezvoltare, Mediu și Tineret/Sport. Liderii celor trei partide au convenit ca în mecanismul de rotație după un an și jumătate să intre posturile de premier, de secretar general al guvernului, ministerele de forță (MAI și MApN) și ministerele avizatoare (Justiție și Finanțe).

Negocierile dintre PSD, PNL și UDMR sunt aproape de finalizare. După două zile de tensiuni maxime, în care negocierile au fost aproape să eșueze, cele trei partide și-au împărțit portofoliile. Potrivit surselor politice, sistemul gândit de cele trei partide presupune două guverne până la alegerile parlamentare din 2024. Primul guvern, condus de liberalul Nicolae Ciucă, ar urma să funcționeze până la data de 1 iulie 2023, adică exact 19 luni. Din iulie 2023, funcția de prim-ministru ar urma să fie preluată de PSD.

Se reînființează Ministerul Turismului

În cazul în care PNL va avea premierul, fiind cea mai probabilă variantă, atunci PSD va avea în Executiv 10 portofolii, în timp ce PNL doar 8 şi UDMR, 3. Astfel, Executivul va avea 21 de ministere, în total. PNL a renunţat, la această rotaţie, la MInisterul Dezvoltării şi la Ministerul Transporturilor, urmând a avea miniştri la Justiţie, Energie, Externe, Educaţie, MAI, Fondurile Europene, Digitalizare şi IMM şi Turism, un minister nou înfiinţat. În varianta cu premier PSD, care va prelua cel mai probabil şefia Guvernului duppă un an şi jumătate, Executivul va reveni la 18 ministere, cum este în prezent, PSD şi PNL urmând a avea câte 8 portofolii şi UDMR – 3.

Rotaţia premierilor, stabilită prin acordul politic, se va face la 1 iulie 2023.

PSD va avea Finanţele şi Secretariatul General al Guvernului, cu putere de ministru. De principiu, s-a stabilit ca la rotaţia premierilor, în iulie 2023 SGG-ul să se ducă la celălalt partid, adică va reveni PNL-ului odată cu trecerea conducerii guvernului la PSD.

Partidele își împart ministerele în felul următor:

Prim-ministru: Nicolae Ciucă (PNL)

Externe (PNL)
Interne (PNL)
Justiție (PNL)
IMM și Turism (PNL)
Educație (PNL)
Energie (PNL)
Fonduri europene (PNL)
Digitalizare (PNL)

Agricultură (PSD)
Finanțe (PSD)
Apărare (PSD)
Muncă (PSD)
Sănătate (PSD)
Transporturi (PSD)
Economie (PSD)
Cultură (PSD)

Sport (UDMR)
Dezvoltare (UDMR)
Mediu (UDMR)

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Se conturează Guvernul de… 19 luni. Lideri PNL: „Ne întoarcem acasă cu PALMA-N FUND, iar ne-au PĂCĂLIT ăștia de la PSD!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *