Se construiește, în sfârșit, un depozit de deșeuri radioactive la Cernavodă? Legislația se modifică pentru a facilita exproprierile

De mai bine de zece ani, autoritățile centrale încearcă să construiască un depozit pentru deșeurile mediu și slab radioactive provenite de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă. Locația viitorului depozit a fost stabilită pe teritoriul localității Saligny, în apropiere de oraș. Din varii motive, fie din cauza lipsei fondurilor, fie din cauza legislației precare, ori din cauza criticilor autorităților locale din Saligny, amenajarea acestui depozit, care ar urma să funcţioneze pentru o perioadă de 60 – 70 de ani, nu s-a materializat nici până acum, deși el trebuia finalizat încă din 2014!

La 12 ani de la primele discuții privind construirea acestui depozit de deșeuri, autoritățile locale au constat că le mai lipsește ceva, un document prin care se pot face expropieri de terenuri. În acest sens, 12 deputați și senatori de la PSD, printre care se numără și deputatul de Constanța, Radu Babuș, au inițiat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. Inițiatorii spun că legea în cauză enumeră, în mod expres și limitativ, ariile de activitate aplicabile, fără însă a cuprinde și lucrările aferente dezvoltării domeniului nuclear național și, în special, acelea care privesc una din componentele esențiale ale acestuia, respectiv gospodărirea în siguranță a deșeurilor radioactive și combustibilului nuclear uzat.

„Pe platforma Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă există, în prezent, o singură instalație radiologică, destinată exclusiv depozitării intermediare și pe termen limitat, a deșeurilor radioactive rezultate din operarea Unităților 1 și 2. În condițiile în care CNE Cernavodă urmează să intre într-un proces de extindere a perioadei de funcționare „life extension“, este imperios necesar a fi construită, în regim de urgență, o instalație radiologică capabilă să preia volumul de radioactive provenite din acest proces. Dat fiind faptul că realizarea unor obiective de interes național precum instalațiile radiologice necesare depozitării definitive a deșeurilor radioactive reprezintă o necesitate stringentă, având o importanță strategică, achiziționarea de către statul român a terenurilor necesare amplasamentelor acestora, în prezent, nu se poate materializa fără amendare/completare corespunzătoare a dispozițiilor specifice cuprinse în articolele 1 și 2 din Legea nr. 255/2010“, se arată în expunerea de motive.

Pentru că este un document extrem de important pentru România, proiectul legislativ a fost votat de Senat în 8 octombrie și a ajuns miercuri pe masa deputaților. În cazul în care va trece și de Camera inferioară a Parlamentului, depozitul de deșeuri mediu și slab radioactive ar urma să fie construit de Agenția Naţională pentru Deşeuri Radioactive.

CITEȘTE ȘI:

Momentul adevărului pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă: uraniu de la furnizorul autohton sau de la canadieni?

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *