Se cere STATUTUL POLIȚISTULUI LOCAL, Guvernul se OPUNE: „Au atribuții DIFERITE față de cadrele MAI!”

Proiectul de Lege privind statutul poliţistului local este inițiat de 23 de deputați și senatori de la PSD, ALDE, UDMR și minorități și este menit să ofere un fel de aducere la același nivel al polițiștilor locali cu cei din cadrul Poliției naționale.

Având în vedere faptul că polițiștii locali au ca responsabilități ordinea și liniștea publică, paza bunurilor, circulația pe drumurile publice, disciplina în construcții și afișajul stradal, activitatea comercială ș.a.m.d., parlamentarii în cauză arată că sunt aceleași atribuții pe care le au și cadrele Ministerului Afacerilor Interne și, astfel, se impune emiterea Statutului polițistului local.

„Prin natura muncii depuse și complexitatea activității desfășurate, polițiștilor locali trebuie să li se asigure drepturi similare celorlalte structuri de ordine publică. (…) Polițiștii locali în majoritatea cazurilor sunt la fel de solicitați și competenți ca și cei din cadrul celorlalte structuri: polițiști, jandarmi, cu care, de altfel, întreprind aceleași tipuri de acțiuni comune, formând patrule mixte, în baza protocoalelor încheiate, iar abordarea drepturilor diferențiat ar fi inechitabilă și discriminatorie. Mai mult, polițiștii locali au urmat programe de formare inițială organizație în instituțiile de învățământ din cadrul MAI și dețin certificate de absolvire eliberate în condițiile legii. (…) În susținerea celor prezentate, precizăm date culese de la 58 de structuri de poliție locală din România, la nivelul anului 2018: cazuri ultraj – 126 de polițiști locali implicați, accidente de muncă – 134, decese – 32 (cu vârste între 37 și 59 de ani)”, motivează inițiatorii în expunerea de motive.

Guvernul se opune vehement adoptării unui astfel de statut al polițistului local, arătând faptul că polițiștii locali… nu sunt cuprinși în efectivele MAI.

„Prezentarea unor atribuții ale MAI este nejustificată și este de natură a conduce la interpretarea eronată potrivit căreia acestea ar putea fi îndeplinite de personalul Poliției locale. (…) Cele trei categorii de personal (polițiști, jandarmi, polițiști locali – n.r.) nu se află în situații similare, exercitând, în condițiile legii, atribuții diferite, regulile privind cariera fiind distincte. (…) Inițiativa legislativă crează confuzie între instituții care, deși sunt interdependente, au caracter distinct”, a motivat Guvernul, pe 9 aprilie a.c., a cărei poziționare vehementă este disponibilă integral AICI!

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat pe 8 aprilie a.c. și, în prezent, se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților, unde amendamentele pot fi depuse până pe 18 aprilie, iar raportul comun al comisiilor pentru administrație publică, pentru muncă și pentru apărare trebuie emis până la 25 aprilie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *