Se cere EXCLUDEREA PSD din PES! Stelian Ion (USR): „E un gest firesc!“ Mihu (PSD): „Suntem din aceeași familie, trebuie să discutăm în interior!”

Toate tunurile sunt ațintite spre PSD în aceste zile. Social-democrații au dat de belea după violențele de la mitingul Diasporei din 10 august, iar după ce că și-au pus românii pe cap, mai nou, alde Dragnea și compania au intrat în vizorul colegilor de la Partidul Socialiștilor Europeni (PES). Aceștia cer explicații după intervenția brutală a jandarmilor români în seara zilei de 10 august și care sunt bănuiți că ar fi acționat la comandă politică, mai exact la ordinul președintelui PSD, Liviu Dragnea.

În urma unei solicitări a comunității de români din Danemarca, reprezentată de George Forlafu, social-democrații danezi au cerut, la rândul lor, excluderea PSD din familia Socialiștilor europeni! În acest sens, social-democrații din Danemarca au trimis o scrisoare către partidele socialiste din țările europene, cărora li se cere să sprijine o excludere din PES a social democraților din România. Parlamentarul Orla Hav, unul dintre liderii partidului social-democrat danez, a declarant, spre groaza colegilor din România, că scrisoarea a fost primită, iar problema a fost discutată deja!

„Noi am discutat această problemă în grupul liderilor partidului și suntem foarte îngrijorați despre ce vedem și auzim despre România. Vom ridica această problemă în cadrul PES, care mai apoi poate decide excluderea partidului (PSD din România, n.r.). Principiile esențiale ale mișcării social democrate sunt: Justiție socială și democrație. O condiție prealabilă pentru a face parte din mișcarea social-democrată este ca, în pratică, aceste două principii de bază să fie respectate. În prezent observăm că Partidul Social Democrat din România nu se află în pas cu acestea. Liderul partidului (Liviu Dragnea, n.r.) este condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz de putere. Partidul (PSD, n.r.) încearcă să eludeze judecățile și ignoră principiile de bază socialiste prin folosirea majorității sale în parlament pentru a legaliza ilegalitatea. Speranța noastră este spre un partid social democrat autentic care să dezvolte România în Europa”, a spus Orla Hav.

Vestea vine la doar câteva zile după ce ALDE din România se confruntă cu aceeași problemă la nivel european, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu riscând să fie exclus din rândurile Liberal-Democraților de la Bruxelles, așa cum TOMIS NEWS relata recent. Decizia în cazul ALDE va fi luată pe 7 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

USR înlocuiește ALDE în Alianța Liberal-Democraților la nivel european? Stelian Ion: „Excluderea ar fi normală, nu mai au nici o legătură cu liberalismul. Noi discutăm și cu alte partide europene”

Informația potrivit căreia pesediștii lui Dragnea ar putea fi dați afară din PSD a făcut imediat înconjurul României. Politicieni de o parte și de cealaltă a taberei au comentat subiectul. Deputatul USR de Constanța Stelian Ion a declarat pentru TOMIS NEWS că ar fi un gest absolut firesc din partea social democraților europeni de a exclude un astfel de partid (PSD, n.r.), care încurajează violența față de propriul popor și care coordonează acțiunile împotriva protestatarilor, fără să discearnă între acei câțiva huligani violenți și zecile de mii de oameni pașnici.

„Un astfel de partid, cum este PSD, nu poate fi alături de alte partide serioase de la nivel european. Nu poate garanta nimeni pentru o astfel de formațiune. Din păcate, lucrul acesta nu se repercutează doar asupra PSD. Să fie sănătoși! Greșesc, vor fi excluși. Dar acțiunile PSD au repercusiuni și asupra României. Imaginea țării noastre este grav afectată. Sper ca PSD să fie exclus din PES“, a punctat Stelian Ion.

Apărarea social-democrată: Mihu vrea o rezolvare în familie. Dăncilă trimite scrisori la Comisia Europeană

La rândul său, senatorul constănțean Ștefan Mihu a afirmat pentru TOMIS NEWS că, în primul rând, ar fi mai indicat să existe o discuție între șefii PES și cei ai PSD, pentru a lămuri lucrurile, și nu să fie luată o decizie doar după ce a relatat o tabără sau mass-media.

„Pentru că facem parte din aceeași familie, trebuie să discutăm problema în interior și apoi să luăm o decizie. În cazul în care există opacitate, abia atunci se poate vorbi despre o decizie unilaterală“, ne-a precizat senatorul constănțean.

În altă ordine de idei, premierul Viorica Dăncilă a transmis, joi seară, o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care îl acuză pe președintele României, Klaus Iohannis, că a făcut apel la continuarea protestelor, menționând că mitingul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului.

„Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate. De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor. (…) Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de intimidare a unor obiective în spațiul public. (..) Forțele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare, iar față de plângerile unor demonstranți care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate”, a spus, printre altele, premierul Dăncilă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *