Spread the love

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene. Pentru autoritățile de la București, pregătirea și derularea acestui mandat reprezintă o prioritate națională. De aceea, Guvernul a emis, în vara acestui an, o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri de asigurare a personalului necesar pregătirii şi exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

Concret, Guvernul a emis actul normativ pentru a putea detașa specialiștii de are nevoie, funcționari publici și funcționari publici cu statut special. Executivul spune că preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene se reflectă în Programul de guvernare pentru perioada 2018 – 2020, Guvernul României propunându-și, printre principalele obiective, pregătirea corespunzătoare și exercitarea în cele mai bune condiții de către România a acestei sarcini, valorificarea acestei oportunități pentru crearea unui profil european consolidat al României, ca stat membru matur și responsabil.

„Pentru aducerea la îndeplinire a acestei priorități de guvernare, în conformitate cu măsurile aferente capitolului de politică externă din Programul de guvernare, Executivul român a demarat acțiuni de consolidare a corpului de funcționari de specialitate din cadrul autorităților/ instituțiilor publice ca un corp de profesioniști, în special în perspectiva deținerii Președinției. Pregătirea și exercitarea de către România a acestui mandat la nivel european presupun o serie de sarcini suplimentare pentru administrația publică, exercitate de reprezentanți ai României la nivel politic și tehnic, față de cele exercitate în mod uzual ca reprezentanți ai unui stat membru UE. (…) Se va putea răspunde astfel responsabilităților suplimentare asumate de România la nivelul Uniunii Europene. În considerarea celor ce preced, apreciem că este imperios necesar ca pentru perioada pregătirii și deținerii de către România a Președinției Consiliului UE în 2019, sa se dea eficiență unui regim derogatoriu în ceea ce privește instituția detașării funcționarilor publici sau a funcționarilor publici cu statut special, prin excepție de la prevederile legale specifice acestor categorii de personal, întrucât neadoptarea ar limita capacitatea României de a îndeplini sarcinile ce îi revin pe perioada exercitării Președinției Consiliului UE. Exercitarea Președinției Consiliului UE presupune un intens program de pregătire, care, la rândul său, impune ca echipele responsabile de gestionarea afacerilor europene să fie complete și operaționale, cel mai târziu, cu 6 luni înainte de preluarea mandatului, în condițiile practicii preluării, la acest moment, a Președinției din umbră“, se arată în expunerea de motive.

Pentru ca Ordonanța să fie legiferată, Guvernul a depus în Parlament un proiect de lege, care a fost adoptat de Senat în 8 octombrie. În prezent, proiectul se află în dezbatere la Camera Deputaților.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *