Se asigură materia primă pentru combustibilul necesar Centralei de la Cernavodă? Aleșii și-au adus aminte de „protejarea intereselor strategice”

Proiectul de Lege pentru asigurarea strategiei naţionale a României privind menţinerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă este inițiat de deputatul de Constanța Iulian Iancu.

După o lungă perioadă în care deputatul a uitat ce județ l-a retrimis în Parlament, Iulian Iancu și-a amintit și de „protejarea intereselor strategice ale României” și, cu acest prilej, i s-au alăturat alți 70 de deputați și senatori social-democrați, printre care deputații constănțeni Radu Babuș și George Vișan, senatorul Nicolae Moga, dar și senatorul neafiliat Vergil Chițac.

Proiectul lui Iancu se referă la asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear de tip CANDU, necesar funcționării Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă și are menirea funcționării corespunzătoare a reactoarelor prin aprovizionarea cu materia primă necesară.

CITEȘTE ȘI:

Iulian Iancu, DISCURS IPOCRIT în Parlament, privind instituirea impozitului pentru veniturile din sectorul gazelor naturale: „Feriți-vă de prooroci mincinoși, în haine de oaie, care nu își plătesc angajații pentru că au firme în Cipru”. Cazul Comănescu!

„La nivelul Uniunii Europene se acordă o importanță tot mai mare în ultimii ani privind problema securității energetice, în contextul creșterii instabilității la granița de est a Europei, aspect reflectat și de recomandările de bună practică ale Agenției de Aprovizionare cu combustibili EUROATOM pentru statele membre deținătoare de reactoare nuclearoelectrice, de a constitui și menține stocuri de uraniu, în diferite forme, suficiente pentru o perioadă de consum de circa 2-5 ani”, se arată în expunerea de motive.

Așadar, parlamentarul de Constanța, prin propunerea legislativă, arată că astfel se instituie cadrul legislativ necesar pentru „menținerea siguranței naționale și a ciclului nuclear integrat prin producerea combustibilului nuclear de tip CANDU pe teritoriul României, luând în considerare că în România se află unicul producător de pulbere sintetizabilă de dioxid de uraniu de pe teritoriul UE”, prin următoarele prevederi:

De asemenea, se urmărește eliminarea creșterii dependenței României de furnizori externi de uraniu, menținerea expertizei în exploatarea uraniului și prepararea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear sau concretizarea investițiilor realizate de statul român pentru achiziția echipamentelor, tehnologiilor și licențelor necesare funcționării activității de producere a combustibilului nuclear de tip CANDU.

În urmă cu un an TOMIS NEWS relata despre ajutorul de stat acordat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului (CNU). Timp de mai bine de un deceniu s-a lucrat pentru a se aduna stocuri de uraniu, a se prelucra și a se pregăti funcționarea centralei de la Cernavodă. Exact ca în alte domenii, deși suntem deținători de zăcăminte importante de minereu furnizor de energie, statul român a ajuns să importe, chiar și din Canada.

CITEȘTE ȘI:

Ajutorul de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului, aprobat de Parlament. Centrala de la Cernavodă, cu ochii pe rambursarea împrumutului

CNU administrează zăcămintele de minerale cu cea mai bogată masă atomică și care le depozitează și prelucrează pentru a fi transformate în energie nucleară. Feldioara, uzina de preparare a uraniului, se află în județul Brașov și este una din cele două ramuri ale CNU, prima fiind cea de minerit, în Banat, Bihor și Suceava. Unitatea de la Feldioara este singura autorizată în UE de procesare material radioactiv de uraniu pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU-6, tehnologie care se află în proces de implementare în 13 centrale nucleare din Europa. Așadar, această unitate pe care statul se străduiește să îi mențină existența, după mulți ani de prăduială și amenințarea cu falimentul, ar putea să propulseze România în rolul de jucător-cheie într-o piaţă emergentă la nivel european.

Ministerul Energiei controlează atât Compania Națională a Uraniului SA (acționar 100%), cât și Nuclearelectrica SA (82%). După o lungă perioadă în care CNU s-a confruntat cu dificultăţi financiare majore, proiectul de lege ar veni ca încă un ajutor de stat, pentru menținerea independenței energetice.

Proiectul de lege inițiat de Iulian Iancu a fost adoptat de Senat pe 14 mai a.c. și în prezent este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, unde termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 29 mai, iar raportul comisiei pentru industrii, prezidată chiar de Iancu, trebuie să emită raportul până pe 7 iunie.

CITEȘTE ȘI:

Momentul adevărului pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă: uraniu de la furnizorul autohton sau de la canadieni?

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *