Spread the love

Peste câteva zile, constănțenii și nu numai se pregătesc să sărbătorească Ziua Marinei Române, declarată zi de sărbătoare națională și care coincide cu Ziua Adormirii Maicii Domnului. Cu acest prilej, senatorul PSD Constanța Ștefan Mihu a făcut o declarație politică în care amintește importanța marinei militare și comerciale.

„Departe de a fi doar o simplă celebrare de natură pur tehnică, pentru o țara riverană la mare, cum este cazul României, Ziua Marinei are o semnificație specială: economică, socială și, evident, una legată de sferă securitară și militară. Din punct de vedere economic și social, Marea Neagră oferă României multiple oportunităti de dezvoltare economică și comercială, inclusiv legături lesnicioase și mai ieftine cu restul lumii, precum și posibilităti de locuri de muncă pentru cetătenii români. Este suficient să amintim relevanță deosebită pentru întregul areal al Mării Negre a Portului Constanța, cel mai mare port la Marea Neagră și unul dintre cele mai mari porturi și șantiere năvale ale Europei, a două marea poartă maritimă comercială a continentului, după Rotterdam și relansarea recentă a activității Șantierelor Năvale de la Mangalia, alături de potențialul deosebit al Șantierelor năvale de la Galați, Brăila, Sulină, Midia, pentru a aminti unele dintre cele mai semnificative șantiere în acest sens. Din perspectivă militară și de securitate, o flotă militară puternică conferă siguranță că granițele maritime ale României sunt bine aparate, contribuind, astfel, la protejarea, pe acest palier relevant, a independeței și suveranității țării noastre. În același timp, întărirea, în continuare, a flotei militare românești consolidează prestigiul României la nivel european și euro-atlantic, grație contribuției pe care România o poate aduce și și-o aduce cu prisosință în domeniile respective atât la nivel NATO, cât și UE“, a declarat senatorul de constanța al PSD Ștefan Mihu.

Parlamentarul își arată speranța și încrederea că flota comercială, cea militară și șantierele năvale de pe teritoriul țării noastre vor repune România pe hartă marilor puteri maritime ale lumii.

„Perspectiva post ’89 a marinei comerciale române nu a debutat sub cele mai bune auspicii: dacă, înainte de ’89, vorbeam de o flotă comercială maritimă puternică, cu un deplasament de peste 6 milioane TDW , care situa țara noastră pe poziție fruntașă, în lume, în acest domeniu, lucrurile s-au schimbat radical după evenimentele care au condus la prăbușirea regimului comunist. Indivizi veroși, cu o moralitate îndoielnică – binecunoscuți, de altfel, opiniei publice, nu are niciun rost să le facem cinstea de a le menționa numele – cocoțați în funcții publice înalte și avizi de îmbogățire rapidă și necinstită, au „reușit performanța“ de a înstrăina pe nimic, dar cu avantaje personale consistente, cea mai mare parte a vaselor mandrei noastre flote comerciale maritime. Rămânem însă optimiști și sperăm că șantierele noastre năvale vor reuși, în timp, inclusiv cu sprijinul partenerilor strategici ai României din UE și NATO și, de ce nu, al instituțiilor financiare internaționale, să refacă această prețioasă zestre a țării, chiar dacă procesul respectiv se anunța destul de anevoios și implică, în continuare, investiții deosebit de consistente, care sunt așteptate, încă, pentru multe șantiere năvale românești!“, a punctat senatorul.

În încheierea declarației sale, senatorul constăntean amintește de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, zi importantă pentru creștinii ortodocși.

„Nu în ultimul rând, ziua de 15 august are o semnificație spirituală, cu totul specială. Este vorba de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe care toți creștinii români o celebrează în acesta zi, și vorbim de o țara în care peste 90% din populație se declară creștină, adică de o sărbătoare în care cinstim, odată în plus, tot ceea ce înseamnă modelul oferit de Maica Domnului: bunătate, smerenie, cinste, maternitate și iubire creștină!“, a conchis Mihu.

Istoricul Zilei Marinei

Ziua Marinei Române a fost sărbătorită, pentru prima dată, în anul 1902, la Constanța. Au fost păstrate, cu grijă, elementele tradiționale: sosirea alaiului Zeului Neptun, jocurile marinăresti și expozițiile de lucrări de matelotaj, cu noduri și alte împletituri, fiind adăugate, an de an, și elemente de noutate, precum secvențele din programul de instruire a marinarilor militari.

Potrivit Forțelor Navale Române, ediția din acest an a Zilelor Marinei Române va marca o serie de evenimente la care vor participa mii de marinari militari, zeci de nave și numeroase aparate militare de zbor. La fel ca în fiecare an, de Ziua Recunoștinței, marinarii militari vor participa marți, 14 august, începând cu ora 08.30, la ceremonia militară și religioasă organizată în memoria eroilor militari la Monumentul Marinarilor de pe faleza din Constanța. De asemenea, de la ora 10.00, tot pe faleză va fi organizată o ceremonie militară pentru acordarea Drapelului de Luptă al Batalionului de Sprijin al Forțelor Navale „Ovidius”, dar și unor distincții și medalii militare, din partea conducerii Ministerului Apărării Naționale.

Exercițiul Naval Forțele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10.00 și 12.30, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, dar și în Parcul Herăstrău, din București. Activitățile specifice vor continua, între orele 13.00 și 15.00, în Portul Tomis din Constanța, unde marinarii militari vor organiza jocuri și concursuri tradiționale marinărești. Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forțelor Navale, susținut pe faleza din Constanța, începând cu ora 20.00, iar marinarii militari se vor retrage cu torțe, în intervalul orar 21.00-23.00, în orașele Constanța și Mangalia.

„Consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre este un obiectiv important pentru România, pentru Ministerul Apărării Naționale și Forțele Navale Române. Proiecţia dezvoltării şi modernizării acestei categorii de forţe vizează întărirea capabilităţilor de luptă în mediul maritim, aerian, terestru şi subacvatic, ca parte a NATO și UE. Participarea militarilor din Forțele Navale Române la numeroase exerciții multinaționale alături de partenerii din Alianța Nord-Atlantică și prezența continuă a navelor militare românești în Marea Neagră răspund cerințelor de consolidare a securității Uniunii Europene și a NATO, la granița estică, în zona Mării Negre, și demonstrează faptul că România contribuie activ la implementarea măsurilor colective de securitate ale Alianței“, precizează reprezentanții Forțelor Navale Române.

CITEȘTE ȘI:

Program încărcat pentru Forțele Navale cu prilejul apropierii Zilei Marinei

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *