Se anunță PROTEST împotriva prețului la carburanți: Românii vor să iasă în stradă

Prețul benzinei și al motorinei crește într-un ritm galopant, de la începutul anului, iar cuțitul pare să le fi ajuns la os românilor. Pe rețelele de socializare se promovează masiv un îndemn la proteste de stradă și blocarea benzinăriilor pentru ziua de joi, de la ora 12.00.

„E timpul sa facem ceva,ieșiti in strada,blocați pompele. Este imposibil si inadmisibil ca intr-o țara ca Romania prețul carburantului sa depașească 9 lei/litru. Share masiv ca sa vada toata lumea si sa stabilim ce si cand vom face. La 121$ pe baril este imposibil ca prețul sa depășească 9lei/litri ( unde jumatate din acesti bani merg catre stat) Noi facem ceva !”, se arată în anunțul promovat pe rețelele de socializare.

Pe de altă parte, Sindicatul Liber Mol România, membru al Federaţiei Sindicatelor Libere Independente „Energetica”, anunţă că, în perioadă următoare, este posibil să declanşeze un conflict de muncă la Mol România PP SRL, proprietarul lanţului de benzinării cu acelaşi nume, ca urmare a faptului că a decis oprirea acordării tichetelor de masă şi a altor drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă.

„În aceste momente în care majoritatea companiilor, dar şi statul român manifestă o atenţie sporită faţă de angajaţi, compania Mol a ales să adopte o poziţie de forţă în negocierea contractului colectiv de muncă. Astfel, într-o mişcare surprinzătoare făcută în timpul negocierilor, Mol România a oprit acordarea tichetelor de masă de 15 lei prevăzute în CCM care a expirat la data de 07.06.2022, acţionând în mod legal, dar lipsit de etică pentru a forţa mâna salariaţilor nemulţumiţi de majorarea salarială propusă, aceea de 7% cu valoarea tichetelor de masă incluse în acest procent să semneze încheierea unui CCM cu clauze vădit dezavantajoase. Toate argumentele legate de profitul excepţional făcut de companie în cursul anului trecut, acela de 350 de milioane de lei, în creştere cu 70 de milioane de lei faţă de anul anterior, de impactul de numai 240.000 de euro pe an pentru a atinge cifra minimă de 10% majorare pe care salariaţii o consideră acceptabilă, s-au izbit de inflexibilitatea angajatorului care a invocat condiţiile excepţionale din piaţă, unele generate de el însuşi prin decizii neinspirate de scumpire a carburanţilor în primăvara anului curent”, se menţionează într-un comunicat al sindicatului.

Sindicaliştii subliniază că nici solicitarea de a menţine printr-o decizie unilaterală sau printr-un acord cu sindicatul beneficiile actuale din CCM până la încheierea negocierilor, pentru a nu le denatura, nu au avut succes mai mult.

Clamând buna credinţă în negocieri dar prevalându-se de imposibilitatea prelungirii CCM actual, reprezentanţii Mol România, în deplina cunoştinţă de cauză, au decis nu numai să întrerupă acordarea tuturor drepturilor prevăzute de CCM actual, inclusiv a celor legate de tichetele de masă, ci şi să modifice netransparent şi nejustificat, fără a prezenta vreun impact, sporul pentru orele suplimentare de la 100% la 75% din salariul de bază, măsură care vizează în principal pe angajaţii Mol România din depozitele de carburanţi, categorie şi aşa sub-plătită şi defavorizată care, întâmplător, constituie şi majoritatea membrilor sindicatului nostru“, se mai arată în comunicat.

De asemenea, sindicaliştii mai susţin că cele două încercări de solicitare a sprijinului CEO-ului companiei, Camelia Ene, care nu a fost direct implicată în negocieri, s-au lovit refuzul „politicos şi rece” iar cel de-al doilea „nu a mai fost considerat demn de un răspuns”.

„Ca urmare a atitudinii conducerii Mol România în perioada imediat următoare există riscul declanşării unui conflict, iar în calitate de organizaţii sindicale vom sesiza autorităţile competente”, precizează sindicaliştii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *