SCUMPIRI în lanț: Se anunță CREȘTERI SPECTACULOASE ale tarifelor finale la alimente

Scumpirea carburanților și a utilităților va aduce și o majorare a prețului la raft pentru multe produse. Specialiștii din industria alimentară se așteaptă la creșteri spectaculoase ale tarifelor finale. Între timp, oamenii deja se gândesc la economii pentru a-și permite să mai circule cu mașina personală, arată Digi24.ro.

De la începutul anului, prețul carburanților a crescut parcă vâzând cu ochii. În ultimele zile, un litru de benzină sau motorină a depășit 7 lei la unele stații. Suma este cu peste 50 de bani mai mare decât la începutul anului. În aceste condiții, unii oameni trebuie să facă mai multe compromisuri pentru a-și permite să mai circule cu mașina. Scumpirea carburanţilor îi afectează și pe micii întreprinzători ale căror afaceri depind de transportul produselor de la fabrică spre punctele de desfacere. Andreea deține o afacere cu produse de patiserie în Galați și lunar trebuie să facă de mai multe ori plinul la cele 8 mașini de transport marfă pe care le deține. A scumpit deja produsele de pe raft pentru a-și putea acoperi cheltuielile.

Și prețul alimentelor de bază ar putea fi influențat de scumpirea carburanților:

Ioan Ladoși, presedintele Asociației producătorilor de carne de porc: La poarta fermei, noi primim pentru fiecare kilogram de carne de porc în viu 5,5 lei, iar în contextul scumpirilor, costul de producție a depășit deja 6,5 lei pe kilogram. Această creștere a prețului carburanților e bomboana de pe coliva cărnii de porc românești.

Sorin Minea, președinte Romalimenta: Prețul nu se formează doar cu prețul la combustibil. Gândiți-vă că apare creșterea prețului la utilități, gaze, curent electric care vor genera o creștere mare, aparent devalorizarea și inflația, eventual unele majorări salariale, impozitele și toate aceste lucruri duc la o scumpire care poate să fie în unele cazuri spectaculoasă.

Specialiștii nu au putut estima însă cu cât se vor majora prețurile la rafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *