Scumpirea energiei în piață NU se oprește: Prețurile reale depășesc cu mult plafoanele de la client

Presiune și pe furnizori și pe Guvern, clienții ar putea avea parte de scumpiri teribile la primăvară. Datele operatorului pieței de energie de la București, OPCOM, arată că prețurile din tranzacțiile cu energie pentru livrare în viitor au continuat să crească accelerat, și luna trecută. Dacă nu se schimbă nimic, șocul pe care îl vor resimți clienții când se vor ridica plafoanele de preț va fi teribil. Până atunci însă, statul trebuie să plătească furnizorilor sume din ce în ce mai mari pentru a acoperi diferența dintre costurile reale și prețurile plafonate.

Contractele încheiate în luna iunie pe platforma de contracte bilaterale LE-Flex pentru energia cu livrare în viitor s-au făcut la un preț mediu de 1.401 lei/MWh, potrivit ultimelor date ale OPCOM, publicate recent. O diferență enormă față de prețul contractelor semnate în trecut cu livrare în luna iunie 2022, adică 466 lei/MWh. Iar prețul este în creștere.

Luna precedentă, în mai 2022, prețul mediu al contractelor semnate atunci cu livrare în viitor era de doar 1.193 lei/MWh. Deci avem o creștere, în medie, de 208 lei pentru energia forward tranzacționată pe această platformă, în doar o lună, scrie Economica.net.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *