Scrisoare deschisă adresată Parlamentului: Mai mulţi intelectuali cer recunoașterea oficială a genocidului armean

Mai mulţi intelecturali publici semnează o scrisoare deschisă prin care solicită Parlamentului României să recunoască oficial genocidul contra armenilor din 1915. Gestul vine la scurt timp după un gest similar făcut de Joe Biden, care a devenit primul preşedinte al SUA care recunoaşte oficial genocidul asupra armenilor:

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Stimată doamnă președintă Anca Dragu,

Stimate domnule președinte Ludovic Orban,

Subsemnații ne adresăm celui mai înalt for democratic din România într-o problemă importantă pentru spiritul de dreptate românesc. Este vorba despre recunoașterea genocidului săvîrșit împotriva populației de origine armeană în timpul primului război mondial.. După precedentele masacrele împotriva acestei populații sub sultanul Abdulhamid la sfârșitul secolului al XIX-lea, în anul 1915 până la 1,5 milioane de armeni au fost uciși pe teritoriul de atunci al Imperiului Otoman printr-o politică oficială deliberată de expulzare forțată și execuție în masă. Statele Unite ale Americii, prin președintele Joseph Biden s-au alăturat în aceste zile celor 32 de state, printre care Germania, Franța, Italia, sau Canada, care au condamnat acest genocid.

Deși evenimentele din anul 1915 au fost oficial obiectul a mai multe anchete internaționale și rapoarte ONU și răspunderea a fost atribuită guvernului de atunci al Turciei, deținut de organizația Junilor turci, ajunsă la putere, moștenitorii defunctului imperiu otoman, ca și o parte a statelor aliate, nu recunosc sau trec sub tăcere existența acestui genocid. Timpul a dovedit însă cât de periculos este negaționismul sau uitarea față de crimele de masă, oriunde s-ar petrec ele și în ce măsură această atitudine poate duce la perpetuarea discriminării unor minorități.  De aceea este pilduitoare inițiativa statelor civilizate, care prin recunoașterea oficială a existenței acestui genocid își afirmă hotărârea ca ca niciodată astfel de crime odioase să nu se mai petreacă. E momentul ca România să li se alăture.

Recunoașterea printr-un act oficial al Parlamentului din România a genocidului contra armenilor ar veni firesc în continuarea unei istorii în care România a fost leagăn de refugiu pentru mulți dintre supraviețuitorii masacrului; un adevărat pământ al făgăduinței, cum s-a dovedit apoi. Contribuția istoricei comunități a armenilor din România, care a s-a îmbogățit numeric  în urma acestei migrații, a sporit în beneficiul  culturii și civilizației românești. Iată de ce suntem convinși că aleșii de azi ai poporului român vor onora datoria istorică pe care o au față de pilduitoarea generozitate dovedită de înaintașii noștri față urgisitul popor armean”, se arată în scrisoarea semnată de Gabriel Andreescu, Vartan Arachelian, Haik Azarian, Bedros Horasangian, Alina Mungiu Pippidi, Adrian Niculescu, Andrei Pippidi, Cristian Pîrvulescu, Ioan-Aurel Pop, Liviu Rotman, Andrei Timotin, Andrei Ursu, Liviu Antonesei, Stelian Tănase.

Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, provocând furia Turciei, comentează AFP. Omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat imediat denunţând „politizarea de către terţi” a acestei dezbateri, într-un mesaj adresat patriarhului armean din Istanbul.

Istoricii spun că 1,5 milioane de oameni au murit în cadrul genocidului armean. Este considerată una dintre primele exterminări sistematice în masă a unei populaţii din istoria modernă. După Holocaust, este cel mai studiat genocid și aproape întreaga lume Occidentală recunoaşte crima în masă comisă între 1915 şi 1923. România, însă, nu. Armenii au trăit în zona estică a Anatoliei şi, în urma unor războaie repetate, au fost cuceriţi de Imperiul Otoman şi  de Imperiul Rus, care şi-au disputat teritoriile fostelor regate armene. La debutul Primului Război Mondial, în 1914, aproximativ două milioane de armeni locuiau în Imperiul Otoman. Dorinţa lor de independenţă a fost permanent blocată de otomani, inclusiv prin mijloace violente. Războiul mondial a fost o oportunitate pentru otomani să „purifice” naţiunea. Sute de mii de oameni au fost ucişi, mărşăluiţi în deşert sau împuşcaţi. Versiunea Turciei Statul modern turc nu recunoaşte însă această crimă, numindu-i pe armeni victime ale unui război civil. Potrivit versiunii prezentate de Turcia, armenii se aliaseră cu ruşii şi au căzut victime ale luptelor de la marginea Imperiului.

Sunt 31 de ţări care astăzi recunosc magnitudinea acestei crime şi o numesc genocid, printre care aproape toată Europa Occidentală, Rusia, Statele Unite, Canada, aproape toată America de Sud, precum şi Parlamentul European. România a rămas printre puţinele ţări ale Europei care au evitat să recunoască genocidul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Scrisoare deschisă adresată Parlamentului: Mai mulţi intelectuali cer recunoașterea oficială a genocidului armean

 • marți, 27 aprilie 2021 la 18:24
  Legătură permanentă

  Actiunea Romania curata este o mizerie care nu are nimic de a face cu deontologia.
  Pe site-ul Romania curata apare titlul „‘Intelectualii romani…” si nu „Intelectuali romani…” (sau „mai multi intelectuali”, asa cum corect apare aici) si sunt cenzurate in mod ordinar (care nu are de a face cu nimic „‘curat”) comentarii care arata ca titlul (nu mesajul) este gresit.
  Mie unui imi provoaca scarba cenzura „intelectualilor” Romania curata…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *