Școlile doctorale de la Academia de Poliție au fost DESFIINȚATE. Bode (MAI), despre profesorii plagiatori: „NU vor mai putea preda!”

Executivul a adoptat, joi, proiectul de hotărâre privind reorganizarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care prevede desființarea celor două școli doctorale din cadrul instituției, anunță ministrul de Interne, Lucian Bode.

Prin reorganizarea Academiei am decis desființarea celor două școli doctorale care au adus mari prejudicii de imagine instituției. În acest fel, vom repune Academia de Poliție pe un făgaș de maximă onorabilitate în ceea ce privește educația superioară”, spune ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El afirmă că, în contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei de Poliție, reorganizarea instituției este „un pas firesc pentru profesionalizarea cadrelor MAI și diminuarea deficitului de profesioniști”.

Prin acest demers restabilim deopotrivă moralitatea și etica academică și profesională, în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală. Un prim element al reorganizării vizează formarea inițială a ofițerilor pentru structurile MAI și ceilalți beneficiari din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională prin intermediul studiilor de licență, în cadrul a două facultăți: Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri. Decizia de astăzi va facilita modernizarea programelor de pregătire academică și profesională, respectiv lărgirea sferei de recrutare a corpului universitar, prin cooptarea unor specialiști cu o reputație academică incontestabilă”, conchide Bode.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că modificările legislative avute în vedere în următoarea perioadă interzic profesorilor de la Academia de Poliţie „A.I. Cuza” să mai predea la această unitate de învăţământ în cazul în care se dovedeşte că au plagiat tezele de doctorat, anunță Agerpres.

„Există mecanisme legale, instituţionale care au această obligaţie şi, de altfel, sunt în evaluarea CDNATCU. Unele, trei la număr, au fost declarate plagiate, altele sunt în evaluare, cu siguranţă, profesorii de la Academia de Poliţie care – Doamne fereşte! – ar avea teza plagiată, demersurile pe care noi le facem, o să vedeţi în lege, vor preciza exact: nu mai pot preda la Academia de Poliţie, dacă au avut o teză care s-a dovedit a fi plagiată„, a declarat Lucian Bode, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a fost întrebat de jurnalişti dacă se are în vedere verificarea tuturor lucrărilor de doctorat susţinute la Academia de Poliţie „A.I. Cuza”. În completare, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat referitor la toate tezele de doctorat că există un cadru legal atunci când se ia în considerare reevaluarea acestor lucrări.

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, reorganizarea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, urmând să fie reduse mai multe funcţii de conducere, printre care şi 4 funcţii de decan, a anunţat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Reorganizarea Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ reprezintă un pilon fundamental al procesului de reformă al MAI. Am aprobat astăzi în şedinţa de guvern proiectul de hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ din cadrul MAI. (…) În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcţionarea Academiei de Poliţie, îndeosebi din perspectiva corpului profesoral şi a eficienţei pregătirii corpului poliţienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliţie, pornind de la câteva aspecte fundamentale. (…) Un prim element al reorganizării vizează formarea iniţială a ofiţerilor pentru structurile MAI şi a celorlalţi beneficiari din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională prin intermediul studiilor de licenţă în cadrul a două facultăţi – Facultatea de Poliţie şi Facultatea de Pompieri. Facultatea de Poliţie va fi produsul reorganizării anterioarelor Facultăţi de Poliţie, de Jandarmi, Poliţie de Frontieră şi cea de Ştiinţe Juridice şi Administrative. În urma adoptării hotărârii de guvern de reorganizare se reduc, practic, pentru început, o serie de funcţii de conducere, de exemplu, 4 funcţii de decan„, a declarat Lucian Bode într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a adăugat că formarea continuă va fi asigurată prin „masterate profesionale, destinate doar absolvenţilor de studii universitare de licenţă în specializările necesare MAI”.

Baza legală pentru acordarea gradelor de ofiţer absolvenţilor de masterate profesionale nu există în prezent, dar vom opera modificări la Legea 360/2002 şi hotărârea de guvern este doar un pas, definitivarea cadrului normativ se va face prin modificarea legii, modificarea Statului poliţistului”, a precizat Bode.

Reorganizarea Academiei de Poliţie „A.I. Cuza” presupune şi desfiinţarea celor două şcoli doctorale şi a Facultăţii de Arhivistică, a completat ministrul.

De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliţie vizează desfiinţarea celor două şcoli doctorale care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituţiei. Totodată, proiectul prevede desfiinţarea Facultăţii de Arhivistică. Asta nu înseamnă că Academia de Poliţie nu va fi interesată, pe viitor, de această categorie profesională, ci, dimpotrivă, intenţionăm să organizăm studii postuniversitare pentru formarea de arhivişti cu profunde competenţe în domeniu„, a mai declarat Bode.

Programele de studii curente „vor continua până la finalizare, conform planurilor de învăţământ, deja aprobate, în cadrul Facultăţii de Poliţie nou înfiinţate”.

Numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în acest an este de 740 la Facultatea de Poliţie, învăţământ la zi, respectiv 150 învăţământul la distanţă şi cu prezenţă redusă, la Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat fiind de 50″, a explicat Bode.

Ministrul a transmis un mesaj şi conducerii Academiei de Poliţie „A.I. Cuza”:

Unele perioade de concurs, aşa cum au fost anunţate, pot genera dificultăţi în susţinerea probelor, cred că este necesar ca Senatul universitar să analizeze posibilitatea de a ajusta calendarul de admitere pentru unele probe de concurs. Nu de alta, dar am văzut că ar fi programate anumite probe de concurs în data de 15 august, de Sfântă Mărie Mare „, a mai declarat Bode.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *