SCHIȚA Guvernului – Bătălie dură între PSD, PNL și UDMR pe ministere. „Cîțu s-a ridicat de la masă și a așteptat într-un colț până la final”

Negocierile PSD-PNL s-au reluat vineri, la ora 12.00, după ce joi seara s-a ajuns la un impas cu privire la împărțirea ministerelor. La discuțiile de vineri s-a ajuns la un acord cu privire la chestiuni economice și sociale. Liberalii au fost de acord cu propunerile PSD în domeniul social, însă doar după ce social-democrații și-au dat acordul față de propunerile PNL pentru două măsuri importante. Potrivit unor surse politice, liberalii au impus majorarea ponderii investițiilor în produsul intern brut, de la 5,6% la 7%. De asemenea, o condiție importantă a liberalilor a fost păstrarea cotei unice de impozitare și renunțarea la introducerea de taxe noi. Odată ce aceste principii din viitorul program de guvernare au fost agreate, PSD și PNL au stabilit și măsurile sociale care urmează să se aplice de anul viitor.

Pensiile vor crește cu 10% de la 1 ianuarie. Pensia minimă va crește de la 800 la 1000 de lei de la 1 ianuarie, În plus, pensionarii care au o pensie de până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin (o singură dată) de 1.200 de lei pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități. Cei care au o pensie de peste 4.000 de lei vor plăti contribuții pe sănătate de 10%. Alocațiile pentru copiii între 0-2 ani va crește la 600 de lei, iar cea oentru copiii peste 2 ani va crește la 243 de lei. Se va aloca a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități. Salariul minim va crește de la 1 ianuarie la 2.550 de lei și va fi acordat pentru o perioada de maximum 24 de luni (se presupune că, în 2 ani, acel angajat va evolua profesional astfel încât să obțină un salariu mai mare).

PNL, PSD şi UDMR se întâlnesc din nou, vineri, începând cu ora 12.00, pentru a continua negocierile privind construirea noii coaliţii de guvernare. După ce, joi, liberalii au decis să îl propună pe Nicolae Ciucă premier, pentru a debloca discuţiile cu cei de la PSD, acum, cele două partide trebuie să se pună de acord cine va da primul premierul. Mărul discordiei este reprezentant de Ministerul Finanțelor. PNL ar vrea să dea și premierul, dar să aibă și Finanțele, iar cu asta nu sunt de acord cei de la PSD. De asemenea, Ministerul Dezvoltării este dorit de către UDMR, dar este râvnit și de PSD, dar și de către PNL. Liberalii se tem că vor da premierul, dar în schimb vor rămână fără două ministere foarte importante.

Cele două partide au ieşit şi joi cu declaraţii diferite, după mai bine de patru ore de discuţii tensionate. În timp ce liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că nu s-a stabilit cine va da primul premierul în rotaţia stabilită de principiu, Florin Cîţu a spus că este o victorie importantă pentru PNL, care, fiind un partid mai mic, dă premierul în noua coaliţie. Şi premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă, s-a ferit să spună ce partid va da primul premierul, contrar afirmaţiei preşedintelui PNL Florin Cîţu. Social-democraţii spun că vor merge în forul de conducere pentru a valida o posibilă preluare a funcţiei de premier de către Nicolae Ciucă.

La negocierile de joi, PSD a cerut ministerul Finanțelor, dacă premier va fi Nicolae Ciucă. Florin Cîțu nu a fost de acord cu cedarea acestui minister, motiv pentru care a părăsit discuțiile, după ce le-ar fi transmis social democraților că el s-a luptat și la negocierile precedente cu USR ca Ludovic Orban să nu cedeze acest portofoliu.

Când a înțeles că nu se poate să ia Finanțele, Cîțu s-a ridicat de la masă și până la final a stat într-un colț. A mai intervenit la sfârșit spunând că nu e de acord cu nimic din ce s-a negociat”, spun surse din PSD, participante la discuții. 

Negocierile de joi s-au blocat în momentul în care PSD a cerut și ministerul Transporturilor. Prim-vicepreședinții PNL le-au spus social democraților că nu au cum să meargă în partid fără ministerele importante, în condițiile în care ministerul Dezvoltării va ajunge, cel mai probabil, la UDMR. PNL şi PSD nu se înţeleg, deocamdată, nici în privinţa structurii Cabinetului, singura decizie luată fiind că este posibil să se rămână pe aceeaşi structură cu 18 ministere şi doi vicepremieri.

Florin Cîţu doreşte Ministerul Finanţelor Publice, o condiţie cu care cei de la PSD nu sunt de acord. De altfel, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat deja, joi, că cine va da premierul nu va avea Ministerul Finanţelor Publice. De asemenea, şi funcţia de Secretar General al Guvernului va fi legată de cea de la Finanţe. PNL mai vrea Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor, în timp ce PSD ar putea prelua Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării, Ministerul Muncii şi Ministerul Agriculturii.

Joi, cele două partide vor să se dea votul în Parlament pentru învestirea noului Guvern PNL-PSD-UDMR, cu susţinerea minorităţior, consultările de la Cotroceni urmând a avea loc la începutul săptămânii viitoare. În week-end, PSD pregăteşte o şedinţă a Consiliului Naţional, pentru validarea programului de guvernare şi a structurii Guvernului, în timp ce PNL se va reuni în Biroul Politic Naţional, cel mai probabil luni după-amiază.

Negocierile politice între PSD, PNL și UDMR se îndreaptă spre o înțelegerile cu privire la unele funcții, cea mai importantă fiind, evident, cea de premier. Există însă și ministere în privința cărora există un blocaj în negocieri. Potrivit unor surse politice, PSD se îndreaptă spre o acceptare a faptului că PNL, prin Nicolae Ciucă, va fi primul premier în sistemul rotativ, până în mai 2023.

Negocierile de joi seara s-au blocat însă la Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor. Florin Cîțu s-a exprimat împotriva cedării Ministerului Finanțelor, deși ideea inițială era ca partidul care are premierul nu are și Ministerul Finanțelor. PSD a insistat și asupra Ministerului Transporturilor, însă prim-vicepreședinții PNL prezenți la negocieri au cerut PSD să cedere acest minister, pentru că există riscul unei adevărate revolte în PNL dacă vor fi cedate din nou Transporturile. „Marcele, nu ne omorî. Dacă ne faceți asta o să ne dea afară din partid ai noștri”, ar fi spus Rareș Bogdan, în discuțiile de joi seara.

O modificare importantă va viza funcția de secretar general al guvernului, care va deveni membru al guvernului, urmând ca funcția să fie preluată de PSD.

Potrivit datelor existente în acest moment, schița Guvernului Ciucă ar putea arăta în felul următor:

Premier – Nicolae Ciucă (PNL)

Vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)

Finanțe – Adrian Câciu (PSD)

Dezvoltare – Cseke Attila (UDMR)

Externe – Bogdan Aurescu (independent asumat de PNL)

Interne – Lucian Bode (PNL)

Apărare – Vasile Dîncu/ Sorin Grindeanu (PSD)

Justiție – Cătălin Predoiu (PNL)

Transporturi – Sorin Grindeanu (PSD)

Muncă – Gabriela Firea (PSD)

Educație – Sorin Cîmpeanu (PNL)

Sănătate – Alexandru Rafila (PSD)

Mediu – Tanczos Barna (UDMR)

Energie – Virgil Popescu (PNL)

Economie – Radu Oprea (PSD)

Agricultură – Adrian Chesnoiu (PSD)

Sport – Eduard Novak (UDMR)

Digitalizare – Raluca Turcan (PNL)

Cultură – Bogdan Gheorghiu (PNL)

Fonduri Europene – PSD

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *