Schimbări la CCR: Deliorga, de la Curtea de Apel Constanța, numit de Senat pentru un mandat de 9 ani. Gheorghe Stan, numit de Camera Deputaților. Stelian Ion: „Secția specială de anchetare a magistraților trebuie desființată!”

Plenul Senatului l-a ales, marți, pe Cristian Deliorga, pentru un mandat de 9 ani în funcția de judecător al Curții Constituționale a României. Candidatul PNL, Daniel Fenechiu, a obținut 24 de voturi, candidatul USR Mircea Daraban – 10 voturi, iar candidatul PSD, Cristian Deliorga – 70 de voturi. Astfel, Deliorga, propunere a PSD, o va înlocui la CCR pe judecătorul Simona-Maya Teodoroiu, al cărei mandat expiră pe 15 iunie. Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie.

Concomitent cu Senatul, plenul Camerei Deputaților l-a votat pe procurorul Gheorghe Stan pentru un mandat de 9 ani în funcţia de judecător la CCR. Stan, care în prezent este procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, îl va înlocui la CCR pe Ştefan Minea.

Faptul că Stan provine de la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a fost suficient pentru opoziție să ia atitudine, cum ar fi deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

„Comisia de la Veneția, în avizul din octombrie 2018, a spus foarte clar că această Secție specială a cărui președinte a fost candidatul dumneavoastră din PSD ar trebui desființată, pentru că există suspiciuni, îndoială, cu privire la această utilitate a Secției și că poate constitui un instrument împotriva magistraților! Prin ceea ce s-a făcut remarcat domnul candidat, din păcate, ne-a demonstrat că această Secție specială pe care o conduce și în prezent este un instrument! Vreau să întreb: respectăm, ca posibil judecător al CCR, sau nu avizele Comisiei de la Veneția? Pentru că este foarte important să știm de la candidații pentru această funcție de judecător CCR dacă respectă tratatele internaționale pe care România le-a semnat! Ar trebui să mai știm care este viziunea domniei sale cu privire la CCR raportat la posibilitatea de a fi legiuitor pozitiv!”, a spus deputatul Stelian Ion, înainte de votul Camerei.

Din totalul de 329 de deputați, au fost prezenți doar 288 și au votat efectiv doar 269, din care un vot a fost anulat. Astfel, Stan a obţinut 174 de voturi, Ioan Cupşa (PNL) a obţinut 63 de voturi, iar avocatul Vlad Ștefan, propunerea USR, a strâns 25 de voturi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *