Scaunul lui Dragnea se CLATINĂ în Parlament: VICTORIE de etapă a opoziției. Dobre (PRO România): „Este cu sabia la cap, vine votul pe buget și, dacă nu trece, cade Guvernul! De azi negociază cu puciștii!”

Scandal de proporții, miercuri, în Camera Deputaților, unde opoziția a încercat debarcarea președintelui forului, Liviu Dragnea și a vicepreședintelui, Florin Iordache. Deputații PNL au cerut modificarea regulamentului Camerei Deputaților, pentru ca Liviu Dragnea să poată fi revocat din funcția de președinte al acestui for, însă Florin Iordache a refuzat să supună la cererea la vot. Ulterior, liberalii chiar au votat o propunere de președinte, în persoana deputatului Marilen Pirtea, care l-a revocat pe Liviu Dragnea. Iordache i-a atras atenţia că nu el conduce şedinţa şi l-a invitat să ia loc în sală, după ce opoziţia a votat cu mâna ridicată ceea ce a propus Pirtea.

Iordache s-a agățat de Regulament, Ponta i-a bătut obrazul!

Ședinţa Camerei Deputaţilor a fost declarată suspendată, însă, deputaţii nu au vrut să părăsească sala de plen, chiar dacă toți parlamentarii opoziției și-au scos cartelele. Numărul obligatoriu de prezență pentru ca ședința să continue este de 165, aceștia figurând ca prezenți doar 148 și, astfel, ședința a fost suspendată.

Evident, toate proiectele de pe ordinea de zi nu au mai fost votate, acestea urmând să fie dezbătute în cadrul unei ședințe următoare.

În disperare de cauză, în timpul scandalului, Iordache i-a dat cuvântul liderului grupului PSD Daniel Suciu, dar acesta nu a fost lăsat să intre la tribună de Pirtea, care a blocat microfonul. Iordache avea nevoie de Suciu, întrucât acesta este liderul grupului social-democrat care, potrivit Regulamentului, este singurul care poate să propună o astfel de revocare. Astfel, Iordache s-a agățat de Regulament până în pânzele albe, deși i s-a adus aminte de către Victor Ponta că l-a fel s-a procedat și în 2012, când USL a preluat majoritatea în Parlament.

Dezbaterile au avut loc aproximativ două ore pe acest subiect, atacurile de ambele părți fiind tăioase.

„Aveți o obsesie și această obsesie se numește președintele Camerei Deputaților și vom fi pregătiți să ne batem cu dumneavoastră de fiecare dată, pentru că nu este postul nimănui, decât al PSD. Câștigați alegerile și obțineți-le! Niciodată, de la această tribună, nu se vor supune la vot chestiuni neregulamentare” – Dan Suciu (PSD)

„Domnule Iordache, dumneavoastră nu puteți lua decizii în numele nostru, nu puteți să vă puneți deasupra Regulamentului și deasupra legii: plenul este suveran, este cel care decide! Vă solicităm în mod imperativ să respectați Regulamentul și legea! Nu fiți laș! Dacă aveți majoritate, arătați-o prin vot! Aveți acest curaj? Aveți curajul să respectați legea și să votați?” – Florin Roman (PNL)

„Aceasta (propunerea de revocare – n.r.) se depune la Biroul Permanent, care verifică îndeplinirea condițiilor, printre care aceea ca propunerea să fie propusă de liderul respectiv. Doar dacă aceste condiții sunt îndeplinite se introduce proiectul în ordinea de zi și ajunge la plen. Aveți cumva vreo hotărâre a Biroului Permanent? Eu cred că nu! Motivele pe care le-ați invocat, plus schimbarea din Regulament sunt copy+paste din propunerea declarată neconstituțională” – Eugen Nicolicea (PSD)

„Pe 3 iulie 2012 am supus la vot schimbarea de vot a doamnei Roberta Anastase. Atunci a fost un document foarte bine scris, chiar și de dl. Eugen Nicolicea, era atunci și dl. președinte de ședință, nu știu cum îl cheamă, Iordache parcă… Grupul PDL a invocat aici că nu e de acord și că nu participă la dezbateri. Parlamentarii PSD și PNL au spus că plenul este suveran, am supus la vot și plenul a decis prin vot! Sunt convins că în 2012 nu am greșit, sunt convins că nu veți greși nici azi și dacă există o majoritate pentru schimbare se va vota. (…) Trebuie să facem exact cum am făcut la 3 iulie 2012, la solicitarea grupurilor PSD și PNL” – Victor Ponta (PRO România)

„Sunteți într-o ilegalitate gravă și vă invit să veniți la acest microfon și să răspundeți! CCR spune fără echivoc că plenul Parlamentului este suveran! Domnule Iordache, conduceți ilegal această ședință! Este în dezbatere introducerea unui punct care privește revocarea dumneavoastră! Conduceți ilegal această ședință, vă invit să argumentați dacă aveți vreun temei! Lucrurile sunt foarte clare!” – Dan Barna (USR)

„De nenumărate ori, domnule Iordache, din postul pe care îl aveți acolo și din funcția de înlocuitor al domnului Dragnea, ne-ați spus că plenul este suveran. Astăzi, ne spuneți că plenul nu este suveran! (…) În luna iulie a acestui an, o statistică publică ne arăta că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, absentase la mai mult de jumătate din ședințele Camerei! Dacă ați fi avut un angajat pe nume Dragnea și v-ar fi lipsit de la serviciu, îl dădeați afară în secunda trei, nu așteptați să nu vină jumătate din timpul de lucru! Ori, Liviu Dragnea, în iulie, la 55% din ședințe nu a fost aici! (…) În comisia de administrație, unde Dragnea este membru, nu a călcat nici măcar o dată! O dată nu s-a dus în comisie!” – Robert Turcescu (PMP)

Se cântă prohodul șefiei lui Dragnea. Avertismentul PRO România pentru opoziție: „Dragnea va negocia la sânge cu puciștii

Discuțiile s-au axat, în principiu, pe suveranitatea inițiativei: plenul (teama social-democraților, legată de faptul că opoziția avea o șansă la vot) sau regulamentul, care arată că liderul de grup propune revocarea. Opoziția și-a dat seama că are o șansă și a forțat disputa, iar social-democrații s-au ținut cu dinții de regulament.

„Este suveran (plenul – n.r.) și nici nu putem ignora Regulamentul… Cert este că am făcut tot posibilul acum. PSD și-a arătat slăbiciunea! Deocamdată, avem o încercare de revocare. După ce s-a reluat ședința, ea a fost condusă de un vicepreședinte care a supus la vot procedurile… Este o victorie de etapă, vedem dacă se va concretiza la un vot final”, a spus deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Poziția slabă a puterii a fost speculată și de Victor Ponta, care, așa cum am văzut, a amintit de momentul 2012, când opoziția de atunci, inclusiv PSD, a făcut exact ceea ce a făcut opoziția azi, cu sorți de izbândă. Pe de altă parte, tot din tabăra lui Ponta se mai ridică o problemă: luna decembrie este cea în care trebuie să fie votat bugetul de stat. Netrecerea acestuia, așa cum ne-a precizat deputatul Mircea Titus Dobre, este echivalentă cu… moțiunea de cenzură. Astfel, Dragnea este obligat să negocieze dur în următoarele zile cu parlamentarii social-democrați din zona puciștilor.

„Singura modificare față de momentul 2012 este că, între timp, s-a introdus în Regulament faptul că revocarea se face la propunerea liderului de grup, dar care se bate cap în cap cu deciziile CCR, care arată că plenul este suveran… Dar, plenul este suveran! Astăzi, în primul rând, ni s-a arătat chestiunea că lui Dragnea i se clatină scaunul. În perioada următoare, începând de azi, vor fi negocieri cu tabăra așa-zișilor puciști. După ce îi mulțumește, majoritatea se reface! În luna decembrie trebuie să se voteze bugetul. Netrecerea bugetului statului e ca și cum cade Guvernul! Este puțin cu sabia deasupra capului… Netrecerea bugetului e ca un vot de neîncredere, de moțiune de cenzură”, a spus deputatul constănțean PRO România, Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Numărătoarea inversă pentru primul Congres al Pro România: Mircea Dobre, cooptat în viitoarea conducere centrală

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.