Spread the love

Conducerea Consiliului Județean Constanța a anunțat vineri că a  verificat stadiul proiectului “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” și, în urma acestor verificări, s-a constatat faptul că acest proiect a fost avizat de reprezentanții Ministerului Culturii, atât în faza de studiu de fezabilitate, cât și în cea de proiect tehnic. Mai mult, potrivit CJC, avizele prin care s-a aprobat proiectul tehnic  au fost redactate și transmise spre dezbatere în comisiile de specialitate ale Ministerul Culturii chiar de reprezentanții acestui minister. Potrivit documentelor, în cadrul acestor comisii de specialitate, CJC nu a avut nici un reprezentant. În urma dezbaterilor, Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de restaurare al Cetății Capidava. Ulterior, Ministerul Dezvoltarii Regionale a aprobat spre finanțare acest proiect, prin programul Operațional Regional 2007- 2013, axa prioritară 5, domeniul major de investiție 5.1, iar CJC a atribuit prin licitație publică executarea lucrărilor.

CITEȘTE ȘI:

Consilierii județeni ai PMP: „Vom iniția un proiect de hotărâre pentru analiza proiectului Capidava, care a fost distrus prin restaurare”

Potrivit CJC, în toate etapele de execuție proiectul “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanții Ministerului Culturii, iar dirigintele de șantier a semnat conformitatea  execuției din punct de vedere cantitativ și calitativ.

Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului  suspectat de evaziune fiscală.

Palaz: „Nu bag bani să continui proiectul! Le fac plângeri penale și cer daune! Nu fac kitsch, ca la turci!”

„La Capidava, sunt două lucruri diferite sau unii se fac că nu înțeleg. Nu comentează nimeni avizele obținute, e clar, am obținut avize, aprobări de la Ministerul Culturii. Problema este alta: cine de la Ministerul Culturii a fost pe teren și a halit kitsch-ul ăsta, pe românește, atâția ani de zile? De ce Ministerul Culturii a tăcut în urma vizitelor pe teren atâția ani de zile și nu a spus că acolo se face un kitsch? Ei au aprobat într-un fel, să fie piatra pusă nu știu cum, profesionist, antichizate, de la brâu în sus, de la brâu în jos, dar asta nu s-a făcut cu inelul lui Arabela peste noapte, ci ani de zile! Dincolo că l-au arestat pe ăla, dar tu minister, tu diriginte de șantier, tu proiectant, n-ai văzut pe teren că nu se respectă proiectul? Asta e problema! Nu avizele, eu am avut ședință cu cei de la implementare și le-am spus: noi nu trebuie să închidem gura la faptul că ministerul a fost incompetent sau că proiectantul și dirigintele au lăsat să se facă altfel de lucrare decât era în proiect! Dacă în proiect avea cărămidă nu știu care, apoi pe teren ai cărămidă ordinară, cum e? Nu sunt specialist, dar proiectul s-a făcut în ani de zile și abia ieri, azi s-a văzut? Noi avem hârtii în sensul acesta și vom promova un proiect de hotărâre, pentru că este în subordinea mea serviciul de proiecte și dacă se confirmă ceea ce mi-au spus colegii, le fac plângere penală! Iar toți banii care s-au cheltuit și pe care îi vom pierde pentru că s-a făcut lucrarea proastă mă îndrept cu daune împotriva lor! Dacă lucrurile stau așa, că acolo e un kitsch, înseamnă că au venit pe teren și au închis ochii și se făcea altceva decât era în proiect și eu azi cred că așa e în proporție de 99%! Eu nu mai sunt dispus să continui proiectul ăsta, pentru că sunt probleme: bag bani în continuare să continui kitsch-ul sau mă apuc să fac ca să reabilitez cetatea la nivelul la care ar putea să fie considerat monument UNESCO? Ne apucăm să continuăm cu cărămiduță din-aia și cu leuți făcuți din ipsos sau ne apucăm să dăm jos, să vedem unde s-a greșit și îndreptăm neregulile? Dacă lucrurile ar fi fost în regulă, pe procedură, diferența de lucrare care mai era de executat se reia, așa spune legea. Eu unul n-aș mai semna un contract, ca să mă trezesc că după ce am băgat nu știu câte milioane de euro acolo să vină ministerul să spună că nu e bine… păi nu mai vine nici dracul să mai vină să vadă cetatea aia, dacă ei îmi fac o reclamă încât nu mai vine nimeni s-o vadă, că e un kitsch! Suntem în Turcia, să falsificăm Pamukkale, ce dracului? Acolo așa au făcut: au tras niște garduri de beton și au dat drumul la apă să mai facă un Pamukkale acolo!”, a spus vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Se reia licitația pentru restaurarea cetății Capidava

Pentru a finaliza proiectul până la data limită impusă de procedurile europene, CJC a demarat procedurile de obținere a  documentației tehnico-economică prin care se stabilește ce lucrări mai sunt de executat. Avizul a fost  obținut, iar în prezent  se vor demara procedurile în vederea atribuirii unui nou contract de execuție a lucrărilor de restaurare.

Conducerea CJC solicită în mod oficial Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care s-a deplasat la locație, precum și specificațiile tehnice care nu s-au respectat în cadrul procesului de executare a lucrărilor conform proiectului.

La nivelul CJC se va face o analiză a lucărilor efectuate în cadrul proiectului, iar dacă se vor constata nereguli cei vinovați vor fi sancționați conform legislației în vigoare.

Facebook Comments

One thought on “Scandalul escaladează! Consiliul Județean: „Solicităm Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care s-a deplasat la Capidava””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *