Scandal teribil la votul pe legea privind desfăşurarea activităţii de turism. Dobre a votat ÎMPOTRIVĂ! „O să iasă o mare încurcătură, au omorât proiectul!”

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România a fost adoptat, joi, de Camera Deputaților. Nu au lipsit criticile de rigoare, atât din partea opoziției, cât și din partea celor care au părăsit PSD, printre care și fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre.

Deputatul Pro România urmărește cu atenție comportamentul ministrului Bogdan Trif și îl taxează cu fiecare ocazie.

Proiectul de lege vorbește de Organizația de Management al Destinației, care are scopul de a asigura „realizarea politicii de marketing și gestionarea coordonată a componentelor destinației în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic al destinației”. De asemenea, se clarifică statutul atașatului de turism, care „asigură reprezentarea României atât în țările membre ale UE, cât și în țările terțe, în domeniul politicii turismului și promovării produselor și serviciilor turistice, precum și a formelor de turism autohtone”.

Se pune un accent mare pe centrele de informare și promovare turistică, unde „se impune dotarea acestora cu personal specializat și cu sisteme care să permită îmbunătățirea informațiilor generale despre destinație” ș.a.m.d.

În ciuda adoptării, proiectul a înregistrat și un vot masiv împotrivă, dar și critici din partea opoziției.

„Nu este o lege făcută pentru turism, ci pentru clientela dumneavoastră politică! (…) Vă atrag atenția că definiția organizației de management a destinației nu poate fi făcută încât un membru fondator să aibă un vot mai puțin important decât un alt membru fondator! Ați făcut o lege care nu va fi funcțională și care va fi refăcută printr-o ordonanță, doar ca să trimiteți zece oameni la post vara asta!”, a spus deputatul PNL Virgil Daniel Popescu.

În apărarea proiectului a sărit deputatul PSD de Constanța Iulian Iancu, în calitate de președinte al comisiei pentru industrii, cea care a emis raportul în acest caz.

„Afirmațiile neadevărate nu mai sunt o chestiune de fantezie, ci de caracter. Ieri, doamna Turcan a susținut ca neapărat această lege să fie pe ordinea de zi! Astăzi, înțelegem că nu o mai susțineți! În esență… este pentru prima dată când legiuitorul oferă șansa autorităților locale și operatorilor locali să participe în mod direct la deciziile privind dezvoltarea turistică din localitatea lor! Nimeni nu știe mai bine decât ei care sunt prioritățile, modalitățile prin care pot atrage turiști! Am realizat această instituție, am dat posibilitatea tuturor operatorilor ca împreună cu decidentul de la nivel central să stabilească politica de promovare a turismului! Aceasta este în esență legea noastră și este instrumentul oferit autorităților locale!”, a spus Iulian Iancu.

Replica liderului de grup liberal nu s-a lăsat așteptată.

„Cel mai bine este să faci muncă temeinică și să ai hârtiile în față… M-am gândit că o să apară un populism (către Iancu – n.r.)! (…) Veți ajunge să remaniați acest ministru slab al ministrului, probabil cel mai slab pe care l-ați avut până acum! Adevărul de la acest microfon va ajunge să fie o raritate…”, a spus deputatul Raluca Turcan.

Dobre: „O să schimbe legea!”

Votul din Parlament i-a lăsat un gust amar și deputatului Mircea Titus Dobre, care consideră că proiectul conține mai multe nereguli. De altfel, votul său a fost împotrivă, alături de întregul grup parlamentar, printre care și deputatul Mircea Banias.

„Ideea este că va fi o mare încurcătură, pentru că votul (în cadrul Organizației de Management al Destinației – n.r.) va fi dat în funcție de plata taxe speciale de promovare! Au omorât proiectul! Ei trebuia să facă asta prin HG, acum au băgat modalitatea de cost în lege. Dacă nu va funcționa o să schimbe legea… Eu nu băgasem așa ceva în lege! Eu consider că nu va funcționa! (…) Pe site este HG de reorganizare a Ministerului, unde apar 56 de posturi suplimentare! Alea 56 sunt special pentru birourile de promovare externă, inclusiv atașații de turism, despre care vorbeam eu recent… Până trec ei Legea turismului toate municipiile reședință de județ nu o să poată să facă nimic, pentru că municipiile sunt blocate, trebuie să facă PUZ-uri. Nu poți să zici că tot Bucureștiul sau toată Constanța sunt turistice!”, a spus Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat pe 27 noiembrie 2017 și a ajuns la Camera Deputaților pe 4 decembrie. Pe 13 iunie a.c. a fost retrimis la comisii și a primit raport suplimentar pe 27 iunie, iar joi a fost adoptat cu 173 de voturi pentru și 82 împotrivă.

CITEȘTE ȘI:

Mircea Dobre îl tăvălește pe Bogdan Trif: „Ministrul zero! Zeci de posturi publice inutile, a blocat legea Turismului, îi cer demisia de onoare!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.