SCANDAL la ONU între SUA-UE și Rusia: „NU mai blocaţi porturile de la Marea Neagră!”

Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc joi la ONU pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul cerând Moscovei să permită exporturile de cereale ucrainene blocate în porturile de la Marea Neagră, relatează vineri France Presse.

„Nu mai blocaţi porturile de la Marea Neagră! Permiteţi libera circulaţie a navelor, trenurilor şi camioanelor ce transportă alimente în afara Ucrainei”, a cerut şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU organizată de Statele Unite, care prezidează în această lună acest organism.

„Nu mai ameninţaţi cu suspendarea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte către ţările care vă critică războiul de agresiune”, a adăugat Blinken.

Potrivit oficialului american,  „aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume a fost literalmente luată ostatică de armata rusă”.

Denunţând dorinţa occidentală de „a învinovăţi Rusia pentru toate problemele lumii”, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins în bloc acuzaţiile occidentale.

Criza alimentară din lume există de mult timp, iar cauzele ei fundamentale provin dintr-o „spirală inflaţionistă” alimentată de costurile în creştere ale asigurărilor, de fluxuri logistice dificile şi de „speculaţii pe pieţele occidentale”, a declarat diplomatul rus.

Porturile ucrainene sunt blocate de Ucraina de minele împrăştiate de această ţară de-a lungul ţărmului Mării Negre și de lipsa de voinţă a Kievului de a coopera cu armatorii pentru a elibera zeci de nave străine, a mai afirmat reprezentantul regimului de la Kremlin. Vasili Nebenzia a denunţat încă o dată impunerea de sancţiuni occidentale împotriva ţării sale, asigurând că consecinţele acestora agravează insecuritatea alimentară.

Sancţiunile nu blochează porturile Mării Negre, nu prind în capcană navele pline cu alimente şi nu distrug drumurile şi căile ferate ucrainene”, a subliniat anterior Antony Blinken.

„Sancţiunile nu împiedică Rusia să exporte alimente şi îngrăşăminte” şi „includ în mod deliberat excluderi pentru alimente, îngrăşăminte şi seminţe din Rusia”, a adăugat secretarul de stat american, pentru care „decizia de a face din alimente o armă vine doar de la Moscova”. 

Această afirmaţie a fost împărtăşită de Ucraina. „Solicităm ca Rusia să pună capăt furtului de cereale ucrainene”, estimat astăzi la deja 500.000 de tone, „deblocarea porturilor maritime ucrainene, să restabilească libertatea navigaţiei şi să permită trecerea navelor comerciale”, a declarat Serhii Dvornik, membru al misiunii diplomatice a Ucrainei la ONU. „Aproximativ 400 de milioane de oameni din lume depind de aprovizionarea cu cereale din Ucraina”, a mai spus diplomatul ucrainean. „Înainte de invazie, Ucraina exporta 5 milioane de tone de cereale pe lună”, ceea ce a scăzut în martie „la doar aproximativ 200.000 de tone, în aprilie la aproximativ 1,1 milioane de tone”, a mai precizat reprezentantul autorităților de la Kiev. 

În urma unui apel adresat Rusiei de secretarul general al ONU Antonio Guterres de a elibera exporturile de cereale ucrainene, aproximativ 80 de ţări au intervenit joi la reuniunea Consiliului de Securitate, exprimându-şi în mare parte îngrijorarea cu privire la riscul penuriei alimentare. În cadrul sesiunii de discuții, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel de trezire către Consiliul de Securitate, avertizând că foametea este în creștere din cauza secetei, a problemelor de distribuție și a conflictelor. „Războiul din Ucraina adaugă acum o nouă dimensiune înfricoșătoare acestei imagini a foametei globale. Invazia vecinului său de către Rusia a pus capăt efectiv exporturilor sale de alimente”, a precizat Guterres.

La rândul său, șeful Programului Alimentar al ONU, David Beasley, a precizat că „într-adevăr, eșecul deschiderii acelor porturi din regiunea Odesa reprezintă declarație de război la adresa securității alimentare globale și va duce la foamete și destabilizare și migrație în masă în întreaga lume”, scrie NPR.

Ministrul de externe al Ghanei, Shirley Ayorkor Botchway, a spus că continentul african nu este străin de imagini îngrozitoare ale înfometării cauzate de conflict. Dar diplomatul a remarcat că, de obicei, conflictele îi afectează doar pe cei care trăiesc în zonele de război sau în apropierea acestora. „Astăzi, totuși, poate pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, vedem impactul unui conflict asupra securității alimentare în fiecare țară, în fiecare casă și asupra tuturor”, a declarat aceasta.

Recolta Ucrainei de cereale va fi mult mai redusă anul acesta decât în 2021, a anunțat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski. Jumătate din terenul însămânţat cu grâu se află în zone unde se desfăşoară lupte intense sau sunt ocupate de forţele ruseşti.

Recolta din acest an va fi mult mai redusă decât cea de anul trecut, dar încă vorbim de cantităţi mari. Nu vom putea evita faptul că vom avea pierderi mari la grâu”, a afirmat Mikola Solski la Stuttgart, înaintea reuniunii miniştrilor Agriculturii din G7 (principalele ţări industrializate din lume). Oficialul ucrainean se aşteaptă ca încă 30-40 milioane de tone de cereale să fie exportate, adăugând că Ucraina şi aliaţii trebuie să lucreze la încheierea blocadei porturilor de la Marea Neagră pentru exportul cerealelor, iar porturile de la Marea Baltică ar putea oferi oportunităţi logistice pentru exporturi.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, ţara exporta lunar până la şase milioane tone de cereale. Războiul a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica. Directorul pentru Germania al Programului Alimentar Mondial din cadrul ONU a avertizat la începutul acestei luni că milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot fi livrate țărilor care au nevoie de ele din acuza invaziei militare a rușilor. 

Avertismentul oficialului vine în condițiile în care securitatea alimentară a unui număr mare de țări, mai ales din Africa, ar putea fi afectată serios de războiul din Ucraina și de faptul că exporturile de cereale au fost blocate. Martin Frick a spus că în jur de 4,5 milioane de tone de grâu stau blocate în containere în porturile ucrainene, din cauza faptului că rutele comerciale au fost blocate de agresiunea militară rusească. „Aceste cereale nu pot folosite în aceste momente. Pur și simplu sunt blocate acolo”, declara Frick.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grâu ai lumii și un important exportator de porumb. În jur de 30 de milioane de tone de porumb și 25 de milioane de tone de grâu au fost recoltate în Ucraina în 2020, conform ONU. Multe țări din Africa de Nord, de exemplu, sunt dependente pentru securitatea lor alimentară de grâul ieftin din Ucraina. În ciuda abundenței de grâne din Ucraina, Programul Alimentar Mondial spune că de la începutul invaziei rusești a trebuit să furnizeze sprijin alimentar pentru 2,5 milioane de ucraineni, majoritatea în țară, dar și pentru mai multe sute de mii din Republica Moldova.

Schimb de replici între Bogdan Aurescu și reprezentantul Rusiei

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a calificat afirmațiile Rusiei, conform cărora „Ucraina vinde grâne Occidentului în schimbul armelor”, drept „manipulări grosolane ale realității”. Aurescu a făcut declarația, joi, la ONU, după ce reprezentantul permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, a susținut că are suspiciuni că grânele din Ucraina sunt „pompate în hambarele țărilor europene la schimb pentru armele furnizate de Occident”.

Avem niște suspiciuni rezonabile că cerealele nu merg spre nevoile Sudului global care trece prin foamete, ci este pompat în hambarele țărilor europene. Din ce înțelegem noi, Ucraina plătește pentru armele furnizate de Occident”, a susținut reprezentantul rus.

În acest context, dorința oficialilor occidentali de a crește exporturile din Ucraina, sincer, ne ridică niște nedumeriri. Este clar că situația legată de foametea din Ucraina ar trebui trecută între paranteze. Legat de acest lucru, ar trebui ca autoritățile de la Kiev să se gândească, dar există și o altă întrebare logică – unde merg aceste livrări și cum se relaționează ele cu lipsa de securitate alimentară din lume? Din nou, aș vrea să-l întreb pe David Beasley (n. red. – director executiv la Programul Alimentar Global) dacă livrările umanitare de cereale din Ucraina au avut loc din februarie și până acum? Din câte știm noi, nu au mai fost livrate, dar dacă este să credem afirmațiile politicienilor occidentali și datele din media, ele sunt scoase din Ucraina în mod activ cu trenul și folosind vase pe Dunăre. Dar unde merg aceste grâne? Avem motive să suspectăm că sunt stocate în diferite țări europene și nu folosite pentru a-i hrăni pe cei înfometați din Sudul global. Deci, așa cum înțelegem noi, Ucraina plătește pentru livrările de arme din Occident în acest fel. Ceva s-a întâmplat în istoria Ucrainei. În februarie 1918, conform unui acord al Radei Centrale, trupele austriece și germane au pătruns în teritoriul ucrainean, susținând că îl apară de Rusia sovietică. În schimbă, Kiev-ul s-a angajat să livreze alimente la Berlin și Viena. Ca rezultat, 37.000 de vagoane de provizii au fost exportate. Aș fi recunoscător colegilor occidentali, înainte de toate Uniunii Europene și Statelor Unite, dacă ar putea să comenteze cu privire la aceste acorduri de grâne pentru arme, despre care vorbesc foarte mulți experți. Dacă vor respinge public aceste susțineri și dacă pot explica, în același timp, cum ajută aceste livrări la securitatea alimentară globală”, a mai spus reprezentantul rus la ONU.

Replici la aceste afirmații făcute de Rusia au venit din partea ministrul român dar și din partea reprezentantului UE la ONU.

Legat de acuzațiile Rusiei pe care tocmai ce le-am auzit în această sală, că există un așa zis «acord» între Occident și Ucraina pentru livrări de cereale în schimbul armamentului, dați-mi voie să vă amintesc că nu este prima oară când Rusia susține astfel de acuzații complet false. De exemplu, la 1 mai, Ministerul Apărării rus a afirmat că Ucraina exportă masiv cereale prin România la schimb pentru arme și muniții. Ministerul român al Apărării a respins rapid aceste afirmații ca fiind niște manipulări grosolane și false ale realității”, a spus Bogdan Aurescu.

La rândul său, reprezentantul european la ONU, Olaf Skoog, a calificat drept dezinformări afirmațiile diplomatului rus: „Ce am auzit astăzi de la Rusia, legat de faptul că Occidentul ar susține o schemă cereale-pentru-arme, este un alt element adăugat la o lungă listă a dezinformărilor”.

Statele Unite și Rusia s-au acuzat reciproc, joi, la ONU, pentru agravarea situației alimentare din întreaga lume, Washington-ul cerând Moscovei să permită exporturile de cereale ucrainene blocate în porturile de la Marea Neagră.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *