Spread the love

În Camera Deputaților s-a votat, marți, un proiect care modifică Legea medierii, prin care s-a introdus obligația medierii înaintea promovării unei acțiuni în instanță. Inițiativa a dus la noi conflicte între putere și opoziție. Pe de o parte, cei din coaliția majoritară parlamentară spun că noile reglementări aduc proceduri mai simple, dar de partea cealaltă opoziția a sărit ca arsă, spunând că cei din coaliția majoritară încurcă mai mult lucrurile decât să le simplifice.

Deputatul de Constanța al USR Stelian Ion spune că, deși această propunere ar fi trebuit să pună în acord legea actuală cu Decizia CCR 266/2014, care constata că este neconstituțională obligativitatea informării cu privire la mediere, acum s-a adoptat o prevedere și mai gravă care nu impune doar o informare prealabilă cu privire la mediere, ci prevede chiar obligația de încercare efectivă a medierii!

„Aceasta înseamnă că litigiile vor fi soluționate într-un termen mai lung, că oamenii vor cheltui mai mulți bani pentru deschiderea unui proces, că se va îngreuna accesul la Justiție. Și toate acestea pentru a servi intereselor unui grup de persoane. Medierea trebuie sa fie un mijloc alternativ de soluționare a litigiilor opțional, nu obligatoriu, la care oamenii să recurgă pentru că au încredere, nu pentru că sunt obligați. Câtă vreme poți deveni mediator doar după niște cursuri superficiale, fără să existe o bază solidă de selecție a acestui corp profesional, lumea nu va apela la mediere. Cheia este profesionalizarea medierii, nu impunerea ei forțată“, a declarat Stelian Ion pentru Tomis NEWS.

De altfel, Stelian Ion a criticat proiectul și în plenul Camerei Deputaților, imediat după votul final.

„Am votat împotrivă, pentru că este profund neconstituțional. Se vor lungi duratele proceselor din România. Dacă asta vă doriți, să votăm împotriva deciziilor CCR și împotriva cetățenilor, pe care îi împiedicăm să aibă acces liber la Justiție, iată că ați reușit acest lucru. Nu meritați aplauze, cu siguranță va trebui să reparăm această nedreptate la CCR, unde cu ajutorul colegilor din opoziție sperăm să avem câștig de cauză“, a punctat parlamentarul de Constanța.

CITEȘTE ȘI:

DEZBATERE PUBLICĂ Vaccinarea revine pe tapet: USR-iștii vor la TV „distincția clară între opinii și fapte”. Stelian Ion nu este convins sută la sută: „Trebuie recunoscute și dezavantajele”

Critici referitor la modificarea Legii medierii au venit și din partea liberalilor.

„Vom ataca la CCR această lege și nu e o surpriză, nu? Am spus de la bun început: dacă motivele CCR ale deciziei 266/2014 ne spuneau că este neconstituțional să obligi o persoană doar să participe la o procedură de informare în legătură cu medierea, cât de constituțional poate fi acest text pe care îl adoptați în măsura în care îl obligi să participe la o procedură de mediere. Se încalcă dreptul la un proces echitabil? Cu certitudine, da! Ați votat în acest moment ca orice cerere care va fi adresată unei instanțe de judecată, dacă nu este însoțită de dovada că ai trecut prin biroul unui mediator, eventual plătind un onorariu, va fi respinsă ca prematură! Acest lucru ați votat cei care ați votat doar la ridicare de deget și nu ați știut care este conținutul acestor texte modificatoare a legii medierii“, a punctat deputatul Ioan Cupșa (PNL).

Evident, pentru că deține puterea în Parlament, coaliția de guvernare și-a impus marți punctul de vedere și a votat proiectul, în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 149 de voturi „pentru“, 115 „împotrivă“ și 16 „abțineri“. Noua variantă a legii medierii va merge la Klaus Iohannis pentru promulgare, care, însă, ar putea s-o trimită în Parlament pentru reexaminare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *