SCANDAL între Eugen Nicolicea și Stelian Ion în comisia juridică, pe tema recursului compensatoriu: „Nu aveți nici o urmă de moralitate!”

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, în unanimitate, raportul pentru respingerea legii amnistiei şi graţierii. Legea va ajunge în plenul Camerei, la votul final. Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea a fost iniţiat în 2017 de Florin Iordache şi adoptat tacit de Senat în toamna anului trecut.

CITEȘTE ȘI:

În cadrul ședinței de comisie, social-democratul Eugen Nicolicea și deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, s-au ciocnit pe tema recursului compensatoriu și s-au acuzat reciproc de prevederile negative ale legii.

„Cel care a susținut prima dată ca acest lucru să se întâmple, anume zile libere pentru condiții inumane, a fost ministrul Prună. Cel care a susținut în comisia noastră acest lucru pentru prima dată și a insistat cu standardele europene a fost domnul Stelian Ion. Mai mult de atât, am făcut o intervenție în plenul Parlamentului și i-am reproșat această duplicitate și există stenogramă în acest sens. Deci, cel care urlă cel mai tare împotriva acestei legi este promotorul ei, Stelian Ion. Eu am să vă dau stenograme. O să aduc stenogramă din care rezultă ceea ce am spus. Asemenea lipsă de rușine nu am văzut. Dumneavoastră sunteți cel care a promovat acest proiect după care spuneți că nu știu ce… Pe liberali îi înțeleg, nu au avut un demers după aceea să spună că nu este al lor. Dar să susții asemenea chestiune și pe urmă să arunci vina pe alții e deja o lipsă de respect față de colegi și nerușinare față de restul lumii”, a spus Nicolicea.

Replica deputatului Stelian Ion a venit imediat, deputatul acuzându-l pe Nicolicea că nu are nici o urmă de moralitate.

„Nu aveți nici o urmă de moralitate când mă acuzați pe mine de duplicitate și ipocrizie. Dumneavoastră ați fost cel care, în această comisie, ați făcut dintr-un proiect de lege care putea fi discutat și aplicat fără aceste nenorociri care s-au întâmplat cu eliberarea a sute de criminali și de violatori, ați făcut un proiect de lege odios în comisia juridică. Dacă vreți să luăm stenogramele, o să le luăm, o să vedem exact cine a propus și domnul Arpad care nu mai este aici a fost vârf de lance în demersurile pe care le-ați orchestrat în calitate de președinte al comisiei juridice. Vă rog să vă reveniți, să aveți măcar o minimă demnitate și onoare și să nu mă mai împroșcați cu astfel de minciuni. Putem să ne uităm la aceste stenograme, am avut intervenții în încercarea disperată de a salva, ce se poate salva din acel proiect de lege, cum am făcut de altfel și cu legile justiției, neînsemnând că am susținut acel proiect. Amendamentele pe care le-am făcut și discuțiile pe care le-am avut au fost în sensul de a salva ce se putea salva din acel proiect”, a spus Stelian Ion.

După aceste discuții, comisia juridică a amânat cu 11 voturi pentru, 9 împotrivă şi o singură abţinere, decizia în privinţa proiectului de abrogare a recursului compensatoriu.

Camera Deputaţilor s-a reunit în această săptămână în sesiune extraordinară, la solicitarea opoziţiei. Parlamentarii opoziţiei au cerut ca în sesiunea extraordinară să fie dezbătute: abrogarea legii recursului compensatoriu, abrogarea Ordonanţei 51/2019 care scoate transportul rutier interjudeţean de persoane din sfera serviciilor publice, respingerea OUG 114 şi respingerea Legii privind amnistia şi graţierea.

Aproape 20.000 de deținuți au fost eliberați în perioada 2017-2019 în baza recursului compensatoriu, conform datelor transmise de ANP către Ministerul Justiției. Potrivit ANP, 840 de deținuți eliberați în urma recursului compensatoriu în perioada 2017-1019 erau condamnați pentru omor, 73 pentru omor calificat, 108 pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.