Spread the love

UPDATE

Liderii de grupuri parlamentare s-au întâlnit miercuri după-amiază pentru a pune la cale un plan de acțiune după ce ordinea de zi a ședinței de astăzi a fost respinsă, iar moțiunea de cenzură nu mai poate fi citită astăzi și votată sâmbătă. Ordinea de zi a ședinței a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abținere, iar trei aleși nu au votat.

Programul adoptat în plenurile reunite ale Camerelor, în care se prevedea că moțiunea de cenzură va fi citită astăzi și votată sâmbătă a picat la vot. După ședința fulger a liderilor grupurilor politice, moțiunea de cenzură va fi citită mâine și votată joia viitoare!

Ședința Parlamentului dedicată citirii moțiunii de cenzură a fost închisă de Florin Iordache, într-o explozie de bucurie a parlamentarilor opoziției, care au reușit să respingă la vot programul ordinii de zi.

ȘTIRE INIȚIALĂ

PSD a propus în ședința birourilor permanente reunite să se citească miercuri textul moțiunii de cenzură și votul să fie sâmbătă, 5 octombrie. În semn de protest, opoziția a ieșit din sală și a susținut că ședința nu poate să continue din lipsă de cvorum. Susținătorii moțiunii au spus că un vot sâmbătă va pune bețe în roate demersului și că votul trebuie să aibă loc într-o zi lucrătoare când pot să vină toți parlamentarii. Între timp, PSD l-a adus la ședință și pe Dragoș Zisopol, de la minoritatea greacă, iar întăririle au avut sorți de izbândă: votul pe moțiunea de cenzură va fi dat sâmbătă, de la ora 11:00.

CITEȘTE ȘI:

Opoziția nu o să intre sâmbătă la vot dacă nu vin în Parlament 233 de semnatari ai moțiunii de cenzură, numărul necesar demiterii Guvernului. Astfel, în cazul în care nu va avea siguranța că trece moțiunea, opoziția va provoca închiderea ședinței Parlamentului din lipsă de cvorum și reprogramarea votului. PNL mizează pe faptul că nici PSD nu o să aibă majoritate și, astfel, se va produce un blocaj.

De partea cealaltă, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a anunțat că moțiunea de cenzură va fi citită, astăzi, la ora 15.00, iar votul va fi dat sâmbătă. De asemenea, Iordache a mai precizat că parlamentarii PSD ar trebui să asigure cvorumul, dar să nu voteze la moțiune.

Cei 17 deputati ai minorităților naționale au decis să nu vină sâmbătă la vot. Dar ulterior, în ciuda deciziei din grup, cei care susțin moțiunea de cenzură au stabilit că vor fi prezenți totuși ca să voteze în caz că opoziția strânge 233 de susținători. Din perspectiva UDMR, toţi cei 30 de parlamentari ai Uniunii vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea de cenzură, a declarat, marţi, senatorul UDMR Cseke Attila.

PRO România SCHIMBĂ MACAZUL!

Președintele PRO România, Victor Ponta, susține că moțiunea de cenzură nu va fi votată, sâmbătă, așa cum a programat majoritatea PSD votul din Parlament. Ponta susține că nu va fi asigurat cvorumul, sâmbătă, iar moțiunea se va vota luni.

Ponta a declarat miercuri că o parte din parlamentarii formațiunii nu pot să vină sâmbătă la moțiunea de cenzură, dar că oricum senatorii și deputații partidului nu vor intra în sală la mascarada pusă în scenă de PSD și că la fel vor proceda și UDMR și minoritățile naționale. Fără voturile PRO România, moțiunea de cenzură nu va trece.

Moțiunea de cenzură se votează sâmbătă, opoziția are 237 de semnături și dacă ele se transformă în voturi atunci Guvernul Viorica Dăncilă o să fie demis. Parlamentarii PSD și din tabăra anti-guvernamentală consideră că fiecare grupare are ași în mânecă.

Stelian Ion și Huțucă au luat foc

Deputatul constănțean al USR, Stelian, Ion a afirmat, miercuri, că PSD consideră „o mare realizare” faptul că au decis ca moțiunea de cenzură să fie votată sâmbătă, însă va vedea că aceasta va trece.

„Am vorbit cu colegii, i-am mobilizat pe toți, că pun sâmbătă, duminică, că pun noaptea, la 3 dimineața, parlamentarii USR sunt mobilizați și vor veni la Parlament. Deciziile cu privire la strategie vor fi comune pentru opoziție, astfel încât această moțiune de cenzură să treacă. Ăsta este obiectivul principal. Sigur că e o strategie a PSD. Ei cred că astăzi au obținut o mare realizare, punând această ședință pentru vot sâmbătă. Vor vedea că moțiunea va trece. Vom găsi mijloacele procedurale astfel încât moțiunea să treacă”, a spus Stelian Ion.

Și liberalii se arată la fel de bătăioși. Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a anunțat încă de marți seară că va vota moțiunea indiferent de ziua în care se va fixa votul.

„Pesediștii speră astfel că mulți dintre parlamentarii opoziției nu vor veni la vot. Se înșeală. Nu am nevoie de niciun sondaj căci știu deja ce mi-ar spune și familia, și prietenii și votanții noștri din Constanța: să merg să votez pentru a scăpa țara de acești incompetenți. Și așa voi face. Puteți pune votul și sâmbătă noaptea, eu voi fi acolo ca să vă trimit acasă”, a transmis Huțucă.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *