Scandal în Parlament pe legea reorganizării administrației centrale. „Avem aceeași structură guvernamentală ca acum 50 de ani”

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr.1/2018 pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative a iscat ample controverse, miercuri, în plenul Camerei Deputaților.

Pe fondul eternelor discuții privind descentralizarea sau presupusei reorganizări administrativ teritoriale și cu prilejul votării proiectului de lege menționat mai sus, deputații s-au certat pe toate planurile, fie că vorbim de ineficiența alocării de fonduri de la Guvern spre primăriile din teritoriu, fie că vorbim de atacurile deputatului Corneliu Bichineț la adresa deputatului Andreea Cosma, pe care a întrebat-o de la tribuna Parlamentului dacă a fost „paradită” de procurorul Portocală.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 182 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă și 14 abțineri. Prima intervenție a aparținut deputatului PNL, Florin Roman, care a comparat actuala structură guvernamentală cu cea aplicată de Nicolae Ceaușescu.

„La 100 de ani de la Marea Unire nu avem doar o Românie dodoloață, avem și un Guvern dodoloț, cu 27 de miniștri și 250 de secretari de stat sau asimilați ai acestora, mult peste orice structuri similare ale celorlalte țări membre ale UE. Zilele astea sărbătorim și 50 de ani de la ultima reformă administrativă, făcută de Nicolae Ceaușescu în 1968 și astăzi am avut curiozitatea să mă uit pe structura Guvernului Maurer din acea perioadă și vă spun: și acel Guvern și cel de acum au o trăsătură comună: aveau 27 de miniștri, printre care și domnul Ion Iliescu, pe atunci ministru al Tineretului, în calitate de secretar al CC al UTC. PNL a votat împotriva acestui proiect, pentru că la 100 de ani de la făurirea statului unitar român modern este nevoie de o reorganizare și regândire administrativă. Apelul nostru este: decât să ne pierdem timpul în tot felul de comisii și comitete care nu au finalitate juridică, să găsim un proiect de stat serios, să ne așezăm la masa discuțiilor și să avem o Românie dodoloață cu un Guvern structurat și cu o zonă administrativă după nevoile noastre. Am sperat că atunci când domnul Dragnea a venit ministru al Dezvoltării să rezolvăm această problemă, pentru că era un om care venea din zona administrației publice locale. Din păcate, guvernele dumneavoastră au dinamitat acel proiect, Guvernul Grindeanu a propus acea strategie de descentralizare, toate ministerele au spus că nu au ce competențe să transfere, Guvernul Tudose a pus batista pe țambal acestei strategii și cred că era un proiect bun, pe care trebuie să-l discutăm, pentru că funcționăm cu o administrație care nu se mai pretează la ceea ce e în zilele noastre”, a spus Florin Roman.

CITEȘTE ȘI:

Blocul Național Sindical se opune transferării contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului. Toma: „Nu există, la nivel mondial, această practică”

USR-iștii au intervenit prin deputatul Tudor Benga.

„Modul acesta de a felia Guvernul țării pe feude personale este profund contraproductiv pentru dezvoltarea nației! Nu putem să organizăm țara în funcție de cum vor diverșii baroni PSD să își împartă plăcinta!”, a spus Tudor Benga.

De departe, cea mai pitorească intervenție a aparținut deputatului PMP, Corneliu Bichineț, care a dus discuția în derizoriu, de la deputatul USR Claudiu Năsui spre… Andreea Cosma.

„Colegul nostru de la UDMR, un parlamentar foarte bun, era foarte supărat pe PCR, ca și mine, că a stricat regiunea Mureș autonomă maghiară și a făcut două județe. Eh, pe treaba aceasta nu am fost foarte supărat. (…) Lăsați în perioada aceasta să rămână țara întreagă și județele să funcționeze. Nu pot să înțeleg cum un om poate fi atât de tânăr, de inteligent, educat, cum e colegul Năsui și să fie atât de fariseu și să spună „v-ați mărit indemnizațiile!” Mi se pare mie… nu cumva au fost mărite indemnizațiile la toți? Nu am văzut nici un parlamentar al USR să facă un protest că i s-a dublat salariul! (…) Haideți să terminăm cu lecțiile despre penali… domnule coleg, nu e exclus ca cineva, într-o zi, să te umfle cu tot cu mirul de pe frunte! Este colega noastră aici de la PSD care a devenit vedetă națională, Andreea Cosma, că vrem să știm: până la urmă, am o nedumerire, acel păcătos Portocală care s-a dovedit a fi și un bărbat foarte prost, a paradit-o sau nu a paradit-o?”, a spus Bichineț.

Intervenția deputatului PMP a fost criticată de mai mulți deputați, printre care Cristina Iurișniți (USR), în calitate de președinte al comisiei pentru egalitatea de șanse pentru bărbați și femei, care i-a solicitat lui Bichineț să își ceară scuze. Deputatul PMP s-a conformat și, într-un final, s-a scuzat.

Ca drept la replică pentru acuzațiile lui Bichineț, deputatul Năsui a reiterat faptul că creșterea indemnizațiilor a venit într-o context nefavorabil, pe fondul creșterii taxelor pentru populație.

„Cred că fariseism este mai degrabă să ceri românilor să strângă cureaua, în timp ce noi ne creștem indemnizațiile. Dacă nu ne-ați auzit protestând, poate că nu am strigat suficient de tare, dar suntem singurul partid care a votat împotriva acestor creșteri rușinoase, în condițiile în care cereți românilor să plătească mai multe biruri să vă creșteți salariile. Este o rușine! Domnule Dragnea, același domn Bichineț a făcut aluzii care sunt nedemne pentru un deputat al României! Astăzi face același lucru și este o rușine!”, a spus Claudiu Năsui.

Revenind la discuția privind proiectul de lege, deputatul neafiliat, Remus Borza, a punctat faptul că actuala finanțare guvernamentală spre UAT-uri este ineficientă.

„O să fiu de acord cu antevorbitorii de la PNL: într-adevăr, administrația publică locală trebuie să reprezinte o prioritate legislativă, un proiect de țară. Din păcate, este cea mai mare gaură neagră. Anul trecut, au avut venituri primăriile și CJ-urile de 135 de miliarde lei, vreo 40 de miliarde de euro au și anul acesta… vorbim de peste 200 miliarde euro alocați în ultimii 10 ani pentru administrația locală. Unde sunt banii ăștia? 2/3 din satele țării nu au utilități! Doar 9% din UAT-uri se autofinanțează, restul cu mâna întinsă la pomana statului; nu putem accepta comune cu 500 de locuitori sau orășele cu 1.000 de locuitori. Să mergem la exemplul Poloniei, care în 1998 a trecut la o reformă radicală a administrației. Noi defilăm cu 3.200 de UAT-uri, este o administrație nefuncțională, care nu reușește să atragă fonduri europene sau să cheltuiască de o manieră judicioasă alocări de la buget. Preponderent banii se duc pe subvenții, pe salarii, în loc să meargă în servicii pentru comunitate. (…) Vă îndemn pe toți la reformă, modernizarea instituțiilor statului!”, a spus Remus Borza.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr.1/2018 pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative arată că Secretariatul General al Guvernului preia, în parte, activitățile și personalul ministerului Consultării Publice și Dialogului Social și se impune suplimentarea posturilor pentru aparatul de lucru al Guvernului la 950. De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene se va diviza în Ministerul Fondurilor Europene și în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Totodată, Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” trece din subordinea Secretariatului Guvernului în subordinea Ministerului Mediului, Comisia Națională de Prognoză trece din subordinea Ministerului Finanțelor în subordinea Secretariatului General, lista plimbărilor instituțiilor continuând cu alte cinci astfel de exemple.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților pe 1 februarie, care l-a adoptat miercuri, însă, în acest caz, forul decizional este Senatul.

CITEȘTE ȘI:

CEx de pomină la PSD. Dragnea, remiză în meciul cu Tudose. Dobre: „Se speculează foarte mult, nu a pus nimeni pe hârtie nici o propunere”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *