Spread the love

Dezbaterile finale de marți din Camera Deputaților privind desființarea pensiilor speciale au debutat, după ora 14:00, cu acuzații între… toate partidele politice. Majoritatea partidelor parlamentare au avut înainte ședințe de grup pentru a-și bate în cuie strategia de intrare la vot. PNL a vrut vot final azi, urmând ca Guvernul să „repare” legea prin Ordonanță de Urgență. Ca variantă B, la PNL a fost angajarea răspunderii Guvernului pe un proiect propriu de eliminare a pensiilor speciale dacă legea se retrimite la comisii și rămâne blocată în proceduri.

CITEȘTE ȘI:

PSD a acuzat în plen că liberalii nu sunt corecți când vorbesc de pensii speciale, PNL a răspuns că social-democrații se fac de râs, iar UDMR a acuzat faptul că amendamentele lor nu se regăsesc în proiectul de lege. Totodată, USR a subliniat faptul că mulți parlamentari sunt ipocriți, iar ALDE a atras atenția că parlamentarii nu pot vota întrucât sunt în… necunoștință de cauză.

Proiectul de lege și războiul pe… istoricul pensiilor speciale

Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale se referă la: parlamentari, judecători, procurori, foștii președinți ai României, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, judecătorii CCR, membrii Curții de Conturi, Avocatul Poporului, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic și consular, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice, personalul  aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, indemnizația de merit pentru personalitățile române de prestigiu ale științei, culturii și sportului, indemnizația pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică și indemnizația pentru artiştii interpreți sau executanți care au desfăşurat activitate artistic-interpretativă în regim de liber-profesionist în perioada 1 ianuarie 1950 – 27 septembrie 1999 pe teritoriul României sau în străinătate (soliști, dirijori, actori, prezentatori de spectacole, soliști de balet și dans, balerini, dansatori, coregrafi, artiștii de circ și cascadorii.

Peste 9.000 de foști magistrați, grefieri, diplomați, piloți, parlamentari și angajați ai Curții de Conturi încasează, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensii speciale. Asta pe lângă cei peste 150.000 de foști militari, angajați ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete care beneficiază de astfel de pensii de serviciu, dar care nu sunt vizați de proiectul aflat pe masa Parlamentului. De asemenea, sunt cazuri în care pensionarul nu a contribuit nici un leu cât timp a fost în activitate, însă a ajuns să încaseze zeci de mii de lei lunar.

Aproape toate pensiile speciale au fost introduse prin legi de către majorităţile PSD, a declarat marţi preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a menţionat că deputatul social-democrat Florin Iordache a avut patru astfel de iniţiative. Orban a mai spus că preferă ca inițiativa să fie adoptată de Parlament, pentru ca mai apoi să fie „corectată” de Guvern.

De cealaltă parte, PSD a publicat istoricul legilor prin care s-au acordat pensiile speciale. Cei de la PSD au arătat că prima lege de acest tip a fost inițiată de ministrul PNL al Justiției, Valeriu Stoica, în 1997, și susținută de liberali în Parlament.

CITEȘTE ȘI:

Vosganian: „Dacian Cioloș și Rareș Bogdan să renunțe la pensia specială de la Parlamentul European!

Înainte de ședința de plen, președintele PRO România, Victor Ponta, a susținut faptul că PNL, USR și PSD au pus în scenă o cacealma politică și arată că, de fapt, pensiile speciale nu vor fi desființate. Ponta explică faptul că de suferit vor avea tot cei cu pensii de serviciu, în timp ce oamenii care au pensii speciale uriașe vor rămâne cu banii.

În ceea ce privește USR, acest partid a afirmat că USR este singura formațiune parlamentară care îşi doreşte realmente eliminarea pensiilor speciale şi propune plafonarea pensiilor militarilor şi magistraţilor, care nu pot fi eliminate.

„Pensiile speciale ar trebui desfiinţate şi plafonate cele pentru militari şi magistraţi deoarece reprezintă privilegii nejustificate care adâncesc inechitatea socială din România”, a transmis formaţiunea.

Tot din partea USR, deputatul Cristian Seidler a declarat că abrogarea pensiilor speciale pentru magistrați este un demers neconstituțional. 

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat în plen că social-democrații vor vota pentru păstrarea indemnizațiilor acordate actorilor și sportivilor și în rest vor să se abroge pensiile speciale.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a luat cuvântul în plen și a spus că el nu o să voteze un astfel de proiect până când europarlamentarii PNL și USR nu vor cere la Bruxelles să se aplice aceeași măsură și în cadrul Parlamentului European.

Cât se taie și cât nu… se taie

Deputatul UDMR Szabo Odon a citit în plen o statistică din care reiese că legea care a provocat dezbateri aprinse între toate partidele nu rezolvă decât situația a 4% din pensiile speciale care se acordă în România. Potrivit lui Odon, pensiile speciale totalizează 8,72 miliarde de lei. Din acești bani, diplomații beneficiază de 0,06% din acea sumă, parlamentarii – 0,04%, magistrații – 0,85%. Principalele categorii de pensii speciale sunt plătite celor din sistemul de Apărare și Siguranță Națională (MAI, MApN, servicii secrete), pensii speciale la care nu se umblă prin legea votată marți.

La votul final, s-au înregistrat 247 de voturi pentru și 21 de abțineri. Astfel, au fost eliminate pensiile speciale doar pentru parlamentari, judecători, procurori, foștii președinți ai României, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, judecătorii CCR, membrii Curții de Conturi, Avocatul Poporului, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic și consular, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice, personalul  aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *