Scandal în Parlament pe legea privind alocaţia de stat pentru copii. Turcescu, vehement împotriva PNL și USR: „Sunt tulburat de atâta ipocrizie. Alocația nu este pentru a se întoarce mamele la serviciu, este un drept al copilului”

O propunere legislativă pentru modificarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii a fost respinsă definitiv, marți, de Camera Deputaților. Propunerea, venită încă din 2015 din partea a 34 de deputați și senatori PNL, nu a primit girul deputaților și votul final a adus și o serie de reacții negative ale aleșilor.

Propunerea de respingere a fost adoptată cu 189 de voturi „pentru”, 80 „împotrivă” și 12 „abțineri”. Primul care a luat cuvântul a fost Mihai Cătălin Botez, din partea USR.

„Să fim responsabili față de bugetul pe care îl administrăm și să ne asigurăm că banii ajung, într-adevăr, la copii, pentru rechizite, haine, alimente. USR va veni cu o propunere care va reglementa acest lucru”, a spus Botez.

Ulterior, a luat cuvântul, din partea PNL, deputatul Raluca Turcan.

„Este o inițiativă a PNL de creștere a alocației pentru copii. În momentul de față, colectările la buget sunt slabe, investițiile străine sunt la un nivel apocaliptic, la fondurile europene avem extraordinara creștere de la 0,04 la 0,05… Pentru foarte multe familii care doresc să își educe copiii și să le ofere o șansă, trebuie să rămână la acest nivel… (…) Avem sisteme de educație care, teoretic, sunt gratuite. Sănătatea este, teoretic, gratuită. În condițiile natalității în scădere, avem mai mulți pensionari raportat la numărul persoanelor active. Pentru lucrul acesta trebuie să ne gândim ce va oferi România peste cinci ani în privința sistemelor de asistență socială și gratuite. Educația este la o cotă de avarie! Pentru asta trebuie ca alocațiile să crească la un nivel care să stimuleze natalitatea, legate de prezența copiilor la școală, ca părinții să meargă la muncă și să plătească taxe și impozite, pentru ca statul să poată asigura cheltuielile! Va fi o problemă care ne va măcina peste cinci ani, unde ajungem cu acest dispreț din momentul de față?”, a spus Raluca Turcan.

Ultimul care a vorbit a fost deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu și care s-a arătat „tulburat de ipocrizia” antevorbitorilor.

„Mărturisesc să văd că sunt tulburat de atâta ipocrizie. Un coleg mai devreme suspina de grija copiilor, dar, în același timp, să ne gândim cu mare grijă la bugetul de stat… Alocația nu este un drept al părinților, nici pentru a crește natalitatea, nici pentru a întoarce mamele la serviciu. Este un drept al copilului, o spun în calitate de părinte! Copilul nu poate ieși cu pancarte în care să înjure Guvernul. E adevărat, sunt mici acum, dar ar fi trebuit să luăm în serios acest proiect de lege. Ce se mai aude de acel proiect privind acordarea a 500 de euro la naștere? Bani folosiți pentru educație? Tot un drept al copilului! Renunțați la ipocrizie! Acest proiect de lege trebuia votat, să existe. Nu e vorba despre părinți aici, am votat împotriva respingerii proiectului de lege, pentru că îl consideram necesar!”, a spus Turcescu.

Propunerea legislativă stipula stabilirea cuantumului alocației de stat pentru copii la valoarea de 200 lei, întrucât aceasta „nu trebuie să mai fie o caricatură” și, potrivit expunerii de motive a inițiatorilor, acest efort bugetar „trebuie pus în capul listei de priorități, chiar și pentru simplul motiv că o alocație de 42 de lei este o rușine, un consum inutil de resursă umană și hârtie pentru a ține socoteala banilor”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *