Scandal în Parlament pe ANPC. Trece sau nu Protecția Consumatorului în subordinea Parlamentului? „S-a opus asociația vopselelor”

Zamfir„Să vă spun una tare! Mâine la Comisia de industrii și servicii și la Comisia juridică se discută proiectul de lege, solicitat de toate asociațiile de protecție a consumatorilor, de trecere a Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor din subordinea Guvernului în subordinea Parlamentului”, anunță, luni, deputatul PNL Daniel Zamfir (FOTO), inițiatorul Legii Dării în Plată, proiect legislativ de proporții și perceput în spațiul public ca „lovitură dată bancherilor”.

După îndelungi „cafteli” cu sistemul bancar, Zamfir a revenit luni cu o altă problemă. Acesta a inițiat în urmă cu trei luni un proiect care prevede trecerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului în subordinea Parlamentului. Scoaterea din subordinea Guvernului ar însemna pentru Daniel Zamfir „putere mai mare pentru șeful ANPC”, ceea ce îl determină să nu înțeleagă opoziția instituției.

Marți, va avea loc ședința Comisia de industrii și servicii și la Comisia juridică. Nici nu s-a discutat încă, însă Zamfir a luat foc deja!

„S-a opus asociația vopselelor!”

„Proiectul e de trei luni, dar mâine (marți – n.r.) intră în Cameră și am văzut astăzi cine au depus hârtii și printre ei au fost bancherii, asociația vopselelor, publicitarii și chiar m-a enervat treaba asta! Bancherii vor să rămână ANPC în subordinea Guvernului, nu vă e clar de ce? La Darea în Plată, de exemplu, s-au opus atâția ani, n-au atacat în instanță clauzele abuzive? Evident că e o instituție slabă, controlabilă (ANPC – n.r.), de asta bancherii se opun! Mâine, e discuția la Comisia de industrii și servicii și la Comisia juridică, apoi intră la vot. (…) Ați pomenit ca șefii de instituții să se opună? Noi spunem să fie mai bine plătiți, să aibă putere mai mare și ei nu vor! Cum vine asta?”, a spus deputatul Daniel Zamfir, pentru TOMIS NEWS.

Parlamentarul susține că astfel încearcă să acorde putere mai mare instituției și prilejul insubordonării politice.

„Cum e Consiliul Concurenței, cum e ANR, cum sunt instituții independente, nu sunt dependente de un guvern care azi e, mâine nu e! Au putere mai mare! Sunt instituții din subordinea Guvernului care sunt în subordinea ANPC, ori asta e total nefiresc! Cum pot să fie imparțiali, să apere consumatorul, când cel care abuzează consumatorul e în subordinea Guvernului? (…) Cel mai mare avantaj (trecerea în subordinea Parlamentului – n.r.) este că nu va mai fi controlat politic șeful ANPC și am dat exemplul cel mai clar: la Legea Dării în Plată, șeful ANPC nu a venit la discuții, la Parlament, pentru că nu l-a lăsat șeful lui de la Guvern!”, a concluzionat Daniel Zamfir, pentru TOMIS NEWS.

Majoritatea susține că „e penibil”

DobreDe partea cealaltă, majoritatea parlamentară condusă de PSD consideră că ideea este inoportună și, mai mult, luni nici nu au avut timp de dezbateri, întrucât programul a fost… de la 16:00 la 17:00!

„Este o inițiativă a celor de la PNL. Personal, nu sunt de acord, ar însemna să trecem fiecare autoritate în subordinea Parlamentului, ceea ce e penibil. Se va dezbate și se va supune la votul final miercuri în plenul miercuri, altfel ar fi adoptare tacită. Noi suntem prima cameră sesizată, decide Senatul. Nu suntem noi camera decizională. Dar, normal, prima cameră sesizată să dăm un vot. Dar, eu nu știu de vreo dezbatere, ținând cont de faptul că astăzi a fost program de la 16:00 la 17:00! Au fost niște modificări privind ordinea de zi și nu au avut când să dezbată proiectul de lege!”, a spus deputatul constănțean social-democrat, Mircea Dobre (FOTO), pentru TOMIS NEWS.

APC: „Șefii ANPC nu vor trecerea că își pierd posturile!”

Totodată, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor, conf. univ. dr. Costel Stanciu (FOTO), susține inițiativa deputatului liberal, pentru că:

stanciu„… în felul acesta politicul sau, mai bine zis, acel partid care va forma Guvernul nu va influența ANPC! Cei de la ANPC de acum se opun pentru că își pierd posturile! Odată cu trecerea instituției sub autoritatea Parlamentului se va forma un consiliu de conducere, va fi numit un președinte pe un mandat de patru sau cinci ani, cum e la Consiliul Concurenței. Nu va mai putea fi schimbat ca acum. Acum, se schimbă președintele Autorității și după un an și după șase luni, nu mai există stabilitatea acestei instituții, e prea mult influențată politic! (…A trece ANPC în subordinea Parlamentului, înseamnă a-I da eficiența pe care o are Consiliul Concurenței, care are un consiliu de coordonare, o conducere colectivă, nu dai puterea unui singur om. Ați văzut ce s-a întâmplat cu Dunca atunci când a făcut o greșeală, de s-a dus în control la Colectiv, l-a destituit a doua zi primul ministru! Ori, dacă instituția se află în subordinea Parlamentului, președintele Autorității nu poate fi destituit când vrea primul ministru, ci Parlamentul. Oferă mai multă stabilitate instituției și mai multă eficiență. (…) Eu lucrez în societatea civilă din 1998 și am văzut atâția președinți schimbați după un an, după șase luni, puțini au avut un mandat întreg de patru ani și, în al doilea, rând nici unul nu s-a ocupat de asociațiile de consumatori, ei răspundeau de ordinele de partid!”, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.