SCANDAL în Parlament: Majorarea alocațiilor copiilor de la 1 iulie, AMÂNATĂ pentru 2022

Alocaţiile copiilor nu vor mai fi majorate de luna viitoare, aşa cum se vorbea iniţial, după votul de marţi pe această lege. Comisia de Muncă din Parlamentul României a respins amendamentul care prevedea creșterea alocațiilor începând cu luna următoare.

La votul de marţi, au fost 8 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. Astfel, prin acest vot, s-a respins majorarea alocaţiilor cu 20% de la 1 iulie.

Acum, cel mai probabil, majorarea alocațiilor se va face din ianuarie 2022. În septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020 ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care urma să se facă în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru iulie 2021, ianuarie 2022, și iulie 2022. În prezent, după mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.

UDMR propune alocații diferențiate pentru copii în funcție de veniturile familiilor

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, transmite că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor.

Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a afirmat, luni, Kelemen Hunor.

Vicepremierul Dan Barna a declarat că varianta propusă de UDMR va fi analizată.

PSD, către UDMR: Să renunțe la propunerile neconstituționale

PSD solicită UDMR să renunțe la propunerile neconstituționale privind alocațiile pentru copii și să se opună intenției PNL și USR-PLUS de amânare a majorării alocațiilor prevăzută pentru data de 1 iulie 2021.

PSD solicită UDMR să renunțe la propunerile neconstituționale privind alocațiile pentru copii și să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor în vigoare. În acest sens, UDMR ar trebui să se opună intenției PNL și USR-PLUS de amânare a majorării alocațiilor prevăzută pentru data de 1 iulie 2021 și să militeze pentru respectarea legislației în vigoare și a promisiunilor făcute de toate partidele din arcul guvernamental înainte de alegeri. Dacă UDMR nu reușește acest lucru în cadrul Coaliției de guvernare, atunci trebuie să voteze proiectul de lege pe care PSD îl va depune joi în Parlament cu privire la mai multe măsuri adresate familiilor cu copii, printre care se află și creșterea alocațiilor de la 300 de lei, respectiv la 600 de lei, pe lună”, transmit social-democrații.

PSD reamintește că, prin Decizia 277/2006, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională acordarea diferențiată a alocațiilor pentru copii, admițând în acest sens o excepție de neconstituționalitate, întrucât „norma constituțională înscrisă în capitolul II privind drepturile și libertățile fundamentale nu prevede și nu permite, în definirea subiecților dreptului la alocațiile acordate de stat, nici o altă condiție în afara aceleia ca beneficiarii să fie copii”.

De asemenea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a exprimat anterior o poziție prin care a subliniat că acordarea diferențiată a alocațiilor pentru copii ar fi discriminatorie, întrucât singura condiție pusă de Constituție pentru a beneficia de alocație este de a fi copil”, potrivit comunicatului PSD.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.