Scandal în Parlament din cauza măririi salariale și a pensiilor la Avocatul Poporului. „Pentru milioane de oameni ați amânat majorarea pensiilor, așa cum i-ați păcălit în campania electorală. Este revoltător!”

Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului a fost modificată și adoptată, definitiv, marți, de Camera Deputaților. Astfel, Victor Ciorbea va avea rang şi indemnizaţie de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor de la Curtea Constituţională, proiectul fiind inițiat încă de anul trecut de social-democraţii Florin Iordache şi Marian Neacşu.

În ceea ce priveşte pensia Avocatului Poporului, legea în noua formă prevede că acesta „beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale (…) Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare”. De asemenea, pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorilor de la Curtea Constituţională, iar dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată.

La rândul lor, adjuncţii Avocatului Poporului sunt asimilaţi ca rang şi salarizare secretarilor de stat şi pot fi numiţi pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit o singură dată.

Ultima mărire a salariului lui Victor Ciorbea a avut loc în august 2015, când premierul interimar de atunci, Gabriel Oprea, anunța că Avocatul Poporului va beneficia de o indemnizație majorată alături de vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedintele Consiliului Legislativ şi cel al Curţii de Conturi, şeful SGG şi cel al Cancelariei premierului.

Astfel, Victor Ciorbea va încasa 14.500 lei brut/lună, suficient ca parlamentarii din opoziție să demareze gălăgia în plenul Camerei Deputaților, prin liberala Raluca Turcan.

„La limită, la limită a trecut proiectul prin care tocmai ați majorat salariul și pensia Avocatului Poporului, în condițiile în care pentru milioane de oameni ați amânat majorarea pensiilor, așa cum ia-ți păcălit în campania electorală. (…) PNL respinge o astfel de demagogie! (…) Ați eșuat din două perspective: nu ați majorat pensiile și majorările salariale sunt mâncate de creșterile de costuri pe care le-ați generat prin această guvernare! (…) Este revoltător, respingător și cred că tot acest comportament duplicitar va ajunge să fie sancționat! PNL respinge acest comportament!”, a spus Raluca Turcan.

Bichineț, către Ciorbea: „Îi luați apărarea doamnei Turcan?”

Pentru ca circul să escaladeze, glumețul de serviciu al Camerei Deputaților, deputatul PMP Corneliu Bichineț a avut o intervenție în stilul caracteristic.

„Domnule Avocat al Poporului, tocmai ați avut un duș rece pe spinare. Dar, a trecut. V-aș ruga, dată fiind sorgintea dvs. liberală, să luați distanță față de acest partid! PNL, când era USL, l-a propus pe domnul Ciorbea ca avocat al poporului! De asemenea, v-aș ruga să luați distanță și mai mare față de PSD! Și față de președintele țării, care are treburi globale acolo și să vă apropiați mai mult de poporul român, pe care sunteți dator să îl apărați! (…) Sunteți un om norocos, domnule Ciorbea. Prim ministru într-o perioadă grea, avocat al poporului într-o perioadă neclară. Am ezitat, dar grupul meu a votat împotrivă și am votat și eu la fel. Vreau să vă întreb: dacă colega noastră de la Prahova a fost hărțuită 2, 3, 5 luni, apoi un an, doi, dumneavoastră nu v-ați autosesizat? Cât poate să hărțuiască un procuror o femeie? Dacă doamna Turcan pățește ceva, dumneavoastră îi luați apărarea?”, a spus Bichineț.

PSD: „Legea 7 nu am dat-o noi, ci dumneavoastră, când erați la putere”

Social-democrații s-au apărat prin deputatul Adrian Solomon, care a precizat că Legea nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar a fost adoptată de PNL și, astfel, PSD nu își poate asuma responsabilitatea pentru „cuplarea” personalului Avocatului Poporului la indemnizațiile din Parlament.

„Proiectul ar fi trebuit să ajungă pe fond și la comisia de muncă. Nu a ajuns. Nici o problemă. Totuși, comisia juridică a făcut trimiteri la legi care sunt abrogate! Așa ar fi aflat și doamna lider de grup că salariul domnului Ciorbea este în aceeași anexă cu a domniei sale și a fost mărit din luna iulie! La un moment dat, personalul din instituția Avocatul Poporului, trebuie asimilat cu personalul din cadrul aparatului Parlamentului! Nu domnului Ciorbea i s-a mărit salariul, pensia, ci celor care lucrează acolo li s-a aplicat același regim. Legea 7 nu am dat-o noi, ci dumneavoastră, doamna Turcan, când erați la putere, în 2006”, a spus Solomon.

USR merge pe „exemplul propriu”

Deputatul USR Cristian Seidler a intervenit la rândul său, făcând apel la colegii deputați pentru aplicarea „exemplului propriu, dacă asta ne interesează”.

„USR a votat împotriva legii salarizării. Discutăm prea des despre pensii speciale, măriri salariale. USR a propus un proiect de lege de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ar trebui să dăm propriul exemplu țării, dacă asta ne interesează”, a spus Seidler.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului a fost adoptată cu 167 de voturi „pentru”, 98 „împotrivă” și opt „abțineri”. A fost adoptată de Senat pe 27 iunie a.c. și, o lună mai târziu, președintele Klaus Iohannis a trimis-o Camerei la reexaminare. Pe 28 septembrie 2016, premierul de atunci, Dacian Cioloș, considera că Guvernul susține adoptarea propunerii legislative.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *