SCANDAL în Consiliul Local Constanța: Răsăuțeanu (PSD) acuză pe city-managerul Ovanesian că a inițiat un proiect ILEGAL de hotărâre

A fost scandal mare din nou în Consiliul Local Municipal Constanța, convocat pentru astăzi, de la ora 11.00. Evident, ședința a avut loc din nou online și au fost prezenți 26 de consilieri din totalul de 27. Liderul grupului de consilieri locali PSD, Costin Răsăuțeanu, a luat cuvântul și, din nou, nu s-a auzit nimic din ceea ce a spus. Este un obicei mai vechi în care intervențiile lui Răsăuțeanu nu se aud. În final, Răsăuțeanu și-a transmis mesajul, prin care a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului nr. 2, cu privire la etapizarea realizării investițiilor aferente construirii cartierelor rezidențiale cu locuințe de orice fel, mai puțin individuale. Imediat, primarul Vergil Chițac a intervenit:

„Înțeleg că dumneavoastră sunteți de partea celor care construiesc blocuri, nu construiesc și nu fac echiparea cu utilități și cu drumuri și cu tot ce trebuie acolo, le iau banii la oameni, oamenii se mută acolo și apoi sunt la porțile Primăriei și spun că noi trebuie să facem toate astea. Noi tocmai asta vrem să evităm. Pe de altă parte, Regulamentul de Urbanism care este în baza HG 525/1996 spune că autoritatea publică spune că poate să condiționeze de orice manieră. Vă rog să apreciați buna noastră intenție. Noi vrem ca oamenii să nu mai fie păcăliți, să nu mai cumpere apartamente în zone în care nu sunt străzi, nu e apă, nu e curent electric, așa cum știți foarte bine că s-a întâmplat. Un exemplu este Tomis Plus. Pe de altă parte, nu văd niciun motiv ca să nu fiți de acord și să spuneți că noi încălcăm legea“, a declarat primarul Chițac.

Răsăuțeanu a spus că proiectul încălcă legea și că investitorii nu vor putea obține autorizațiile de construire doar după ce au autorizațiile pentru utilități, deoarece unele avize se eliberează chiar în baza autorizației de construire:

„Domnule primar, propuneți o inepție colosală marca Chițac – Ovanesian. PNL și USR au chuilit de la ora de administrație publică și urbanism. Am văzut cum s-au propus proiecte (ulterior retrase) cel putin îndoielnice, fără noimă și dragoste pentru oamenii care fac cultură în orașul nostru. Am văzut proiecte care nu respectă aspecte de legalitate elementare, proiecte întocmite superficial și fără viziune. Din păcate aceste derapaje nu se opresc aici. Un alt proiect care trădează un raționament viciat și o logică înșelătoare este propus la vot de către primar. Un proiect care nu ține cont de cadrul legal național. Propuneți ca emiterea autorizațiilor de construire pentru clădiri să fie condiționată de obținerea autorizației de construire pentru echiparea/preechiparea infrastructurii edilitare și rutiere. Un abuz care va bloca procedura de autorizare și va încalca drepturile proprietarilor. De exemplu, în Ordinul 59/2013 cu modificările si completările ulterioare pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețele electrice de interes public este scris negru pe alb că pentru obținerea avizului tehnic de racordare solicitantul trebuie să depună autorizația de construire a obiectivului. De aici reiese că pentru obtinerea avizului tehnic de racordare este necesară depunerea certificatului de urbanism și a autorizației de construire. Așadar, nu se poate condiționa obținerea autorizației de construire de obținerea autorizației de construire pentru echiparea/pre-echiparea infrastructurii rețelelor edilitare, etc. Nu se poate să am mai întâi trotuarul făcut și apoi să sap groapa pentru fundație, că stric tot. Legea nu îi va lăsa să emită aceste avize deoarece legea nu permite. Ca să dai un aviz tehnic de racordare la curent electric, operatorul de utilități are nevoie de o estimare a capacității de consum. Care se face în baza autorizației de construire, în funcție de numărul unităților locative ce vor fi construite. Deci sunt anumite aspecte de care, în spiritul hotărârii, ori nu s-a ținut cont de ele, ori habar nu are. Înțeleg că inițiatorul proiectului este doamna Ovanesian. Eu aveam pretenții că doamna cunoaștea legea și un proiect de hotărâre în această formă nu poate fi adoptat“, a spus Răsăuțeanu.

Chițac l-a contrazis și a arătat că oricum hotărârea va fi analizată de prefectul Constanței, pentru legalitate, iar dacă încalcă legea va fi modificat:

„Cred că din punct de vedere stă în picioare. Dacă dumneavoastră credeți că propunerea noastră nu stă în picioară, există procedura prin care prefectul Constanței scanează din punct de vedere al legalității. Dacă Instituția Prefectului va considera că există dubii de legalitate, ne va notifica și atunci putem să rediscutăm într-o nouă ședință. Din perspectiva noastră nu există niciun fel de impediment legal, citiți HG 525/1996. Proiectul nostru de hotărâre spune că obținerea autorizației de construire pentru utilități se face concomitent, iar recepția unităților locative este condiționată de existența acestor utilități, ca oamenii să nu se mai mute acolo și să nu aibă apă, curent, drumuri, parcări, să nu aibă nimic. Ce s-a întâmplat, de exemplu, în Cartierul Compozitorilor, când s-a construit fără parcări, fără drumuri, vedeți foarte bine, vreți să se întâmple la fel și în continuare“, a explicat primarul.

Răsăuțeanu nu a cedat și a atras atenția primarului că nu investitorii asfaltează drumurile, ci Primăria. De asemenea, proiectul de hotărâre nu include toate variantele posibile:

„Domnule primar sunteți într-o gravă eroare. În primul rând, drumurile nu le pot asfalta privații, este treaba Primăriei. Vă mai dau un exemplu: vrea cineva să facă o construcție verde și nu vrea să se branșeze la Enel sau nu vrea să facă demersuri pe care dumneavoastră le anticipați și vrea să își pună niște panouri fotovoltaice. Pentru acestea nu ai nevoie de autorizație de construire. Dumneavoastră o să blocați anumite proceduri. Dacă cineva vrea să construiască o clădire verde, nu veți putea să îi dați autorizație de construire pentru că îl puneți să vină mai întâi cu autorizația de la operatorii de utilități“, a explicat Răsăuțeanu.

Proiectul de hotărâre a fost însă adoptat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *