SCANDAL în CJSU: Prefectul Niculescu SE OPUNE TESTĂRII personalului din direcțiile de asistență socială

După episodul fraților și surorilor, scenetă politică periculoasă și, în final, eșuată lamentabil a prefectului Constanței, George Niculescu (detalii AICI, AICI, AICI și AICI) în ședința de marți a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost un nou moment tensionat. Între Niculescu și președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, sunt ciondăneli mai vechi, iar cei doi s-au certat din nou în ședința de azi a CJSU.

Totul a plecat, conform surselor noastre din cadrul CJSU, de la un exemplu din Galați. La Centrul privat de Îngrijiri Bătrâni Sfântul Ilie din acel oraș au mai murit astăzi două persoane, numărul total al deceselor ajungând la șase. Coronavirusul a fost adus în căminul de îngrijire a bătrânilor de managerul unităţii, care luase contact cu soţul ei, întors din Turcia, pe 20 martie, după care bărbatul s-a îmbolnăvit de coronavirus şi a decedat pe 3 aprilie. Femeia este internată la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, pe numele ei Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi deschizând un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Este motivul pentru care Țuțuianu a propus testarea tuturor angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Constanța, care în prezent este împărțit în… două ture.

Personalul DGASPC este, practic, carantinat în centrele în care lucrează. Prima tură, de 460 de persoane, este deja carantinată, de patru zile, iar a doua tură, de 469 de persoane, va intra pe data de 24 aprilie. Pentru a evita situația de la Galați, Țuțuianu a propus testarea întregului personal, în special a celei de-a doua ture, pentru a avea garanția că virusul nu va pătrunde în centrele DGASPC.

În paralel, mai mulți primari și viceprimari din județul Constanța au solicitat, înaintea votului din ședința CJSU, aprobarea inițiativei, întrucât personalul din cea de-a doua tură poate fi un factor de risc, fără o testare în prealabil. Cei mai mulți dintre cei vizați în centrele DGASPC sunt copii orfani, pe lângă și un număr considerabil de bătrâni și copii cu dizabilități.

Propunerea a fost supusă la vot, s-au înregistrat 17 voturi pentru, 13 abțineri și 4 voturi împotrivă, printre acestea 4 regăsindu-se și prefectul George Niculescu. Toate acestea, exact în ziua în care președintele Klaus Iohannis a emis decretul de prelungire a stării de urgență, punctând faptul că „este interzisă încetarea activității centrelor de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice sau copiilor cu și fără dizabilități, publice și private!”.

De partea cealaltă, tabăra opozantă propunerii invocă faptul că testele solicitate de președintele CJC provin din stocurile DSP și care sunt destinate pentru un program de screening în unitățile medicale din județ (ex. spitalul municipal Medgidia, Mangalia, Spitalul Județean Constanța, de Boli Infecțioase ș.a.), medicii de familie și asistenții din aceste cabinete și persoanele care necesită dializă. Astfel, opoziția reprezentantului Guvernului în teritoriu are raționamentul testării pe categorii de grupe, cum ar fi cei 500 de dializați din județul Constanța, apoi o altă categorie de risc – cei 8.000 de diabetici, ulterior cardiacii ș.a.m.d.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *