SCANDAL de proporții la Agenția Națională pentru Resurse Minerale: Orban promovează SPIONAJUL STRĂIN în domeniile de siguranță națională! Reacția președintelui ANRM

La conducerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale s-au aflat, timp de doi ani, reprezentanții unui grup de interese transpartinic, al cărui inițiator, liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, a reușit performanța de a monopoliza exploatarea agregatelor minerale în zona Moldova și nu numai. De asemenea, acest grup s-a asigurat de căpușarea unor interese și afaceri ale statului român în domeniul resurselor minerale.

TOMIS NEWS a relatat în detaliu despre neregulile din această instituție, precum AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI și AICI! De asemenea, demersurile TOMIS NEWS au dus la o investigație suplimentară și în comun cu echipa În premieră a actualului europarlamentar Carmen Avram, AICI!

După plecarea PSD de la guvernare și preluarea frâielor de către liberali, a urmat la ciolan o altă trupă tot cu legături în spectrul politic! Astfel, prin decizia primului ministru, Ludovic Orban, recent a fost numit în fruntea ANRM Nicolae Turdean, un personaj care, timp de peste trei decenii, este ancorat în acest domeniu al resurselor minerale din România.

Cine este noul președinte al ANRM

Turdean a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcţii în cadrul ANRM, la Ministerul Economiei şi la Ministerul Finanţelor Publice, fiind director în cadrul proiectului „Închiderea Minelor şi Atenuarea Impactului Social” şi în proiectul „Închiderea Minelor şi Regenerarea Social – Economică”. De asemenea, Turdean a mai ocupat posturile de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Oltchim SA şi Transgaz SA, administrator special al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, iar în perioada mai 2010 – iunie 2012 a fost consultant la Banca Mondială, în proiectul de Resurse Minerale în Uganda.

nicolae turdean
Nicolae Turdean

Provenit din zona Valea Jiului, Turdean a fost promovat după 1990 în diverse instituții ale statului român, fiind un bun profesionist, dar, pe fondul corupției instituționalizate din România, a fost cooptat în diverse grupuri de interese. Astfel, în perioada în care a avut competențe în cadrul proiectului „Închiderea Minelor şi Atenuarea Impactului Social” şi în proiectul „Închiderea Minelor şi Regenerarea Social – Economică”, acesta, alături de alte persoane din cadrul ConversMin SA, a fost implicat în prejudicierea bugetului de stat prin supraevaluarea anumitor lucrări specifice închiderii minelor (în special studiile de fezabilitate), dar și prin comercializarea ilicită a materialelor care ar fi trebuit să fie conservate (calea ferată din interiorul galeriilor, instalațiile de aerisire ș.a.m.d.).

Orban ascultă orbește de Tăriceanu, Chițoiu și Arsene

În mediul oamenilor de afaceri din domeniul resurselor minerale, numirea lui Nicolae Turdean la conducerea ANRM este o confirmare a faptului că, la nivelul noului guvern, se va încerca blocarea redeschiderii minelor. Până să dezvoltăm acest subiect, merită menționat modul în care Turdean a ajuns președintele ANRM: În seara de joi, 14 noiembrie, Ludovic Orban, având lista restrânsă de propuneri din partea PNL – două persoane, s-a deplasat la Klaus Iohanis, pentru a-i cere acordul în vederea numirii unui nou președinte la ANRM. În mod bizar, cele două nume s-au evaporat din mapa sa, care, la sosirea la Palatul Cotroceni, conținea doar CV-ul cosmetizat al lui Turdean Nicolae, acesta fiind prezentat ca singura variantă viabilă!

„Ludovic Orban a avut o listă de doi propuși, cu care să se ducă la Iohannis. A plecat de la Palatul Victoria cu cele două nume și a ajuns la Cotroceni cu… al treilea, care nu era pe listă, ceilalți doi fiind eliminați. Unul dintre ei este Sorin Gal, promovat de Ben-Oni Ardelean (deputat PNL de Timiș – n.r.). Apoi, s-a vorbit de faptul că Gal este și omul lui Iulian Iancu (deputat PSD de Constanța – n.r.) și s-a făcut legătura cu Rusia”, au precizat surse din PNL, pentru TOMIS NEWS.

Între Iancu și Orban există și un proces civil pe această temă, social-democratul fiind acuzat de liberal că este omul Rusiei.

Totodată, în cursul zilei de joi, Nicolae Turdean a contactat persoane din cercul său relațional, susținând că va fi numit la conducerea ANRM, context în care dorește să își refacă echipa de lucru. Printre persoanele contactate s-au aflat următorii:

 • Găbudeanu Bogdan, fost președinte ANRM și membru ALDE. Acesta s-a implicat activ în distrugerea proiectelor legislative din domeniul minier în ultimii doi ani, făcând parte din cercul relațional al fostului consilier Dorinel Ursărescu, proaspăt condamnat pentru acte de corupție. Totodată, se pare că reprezentanții Holcim încă mai așteaptă plata unor facturi pentru materiale furnizate unui șantier din zona Piața Muncii din București.
 • Ninel Păianjen – fost consilier juridic al ANRM, în acest moment auditor în cadrul aceleiași instituții. S-a făcut remarcat prin faptul că a girat, din punct de vedere juridic, majoritatea țepelor date statului român, dar faptele sale au fost radiate după semnarea unui angajament de confidențialitate cu o persoană din cadrul SRI.
 • Radu Claudius – fost director general în cadrul ANRM, renumit în mediul oamenilor de afaceri pentru capacitatea sa de a cerși foloase necuvenite.
 • Pop Grigore – fost director general în ANRM, destituit din funcție din cauza retragerii avizului de la ORNISS. Avizul a fost retras deoarece directorul general al ANRM a fost implicat într-un eveniment pe bulevardul Magheru, în care s-a făcut pomenire de un șofer beat care a amenințat cu arma un alt participant la trafic. În acest moment, Pop Grigore încearcă să revină în ANRM, prezentându-se ca un personaj anti-PSD, deși s-a aflat pe statul de plată al lui Viorel Hrebenciuc.
 • Popescu George – fost ofițer SIE, implicat în diverse afaceri din domeniul reesurselor minerale și energie. Acesta se află în legătura unor grupuri infracționale din zona Valea Jiului.
 • Iulian Offenberg – fost președinte al ANRM, în acest moment retras la ConversMin SA.
 • Solschi Alexandru – Persoana care se ocupa de proiectare în cadrul închiderilor de mine gestionate de Turdean. În acest moment, Solschi este angajat în cadrul ANRM, fiind considerat unul dintre cei care au legitimat grupul infracțional care a controlat instituția în ultimii doi ani, oferindu-i soluții „aproape legale” lui Gigi Dragomir de a interpreta legislația în favoarea lui Ionel Arsene.
 • Ivan Valeriu –  fost ofițer SRI, implicat în tot ceea ce ține de resurse minerale și securitate energetică. Acesta a fost implicat în protejarea a diverse grupuri de interese din domeniile menționate, profitând de relațiile pe care încă le mai are la fostul loc de muncă.

Revenind la blocarea redeschiderii minelor, se intenționează asta pentru a se evita tragerea la răspundere a celor implicați care, acum peste zece ani, au produs prejudicierea bugetului de stat prin metodele menționate anterior. De exemplu, în 2018, reprezentanții SC Radioactiv Mineral Măgurele SA, una dintre puținele societăți specializate în redeschideri de mine, analizând un proiect elaborat la nivelul ConversMin SA, a decis să închirieze mai multe utilaje, pe care să le utilizeze la străpungerea blocului de beton care ar fi trebuit să sigileze intrarea într-o mină aflată în conservare și care trebuia să fie redeschisă. Deși, lucrările ar fi trebuit să dureze câteva luni, implicând un colectiv numeros, se pare că acestea au fost finalizate în circa 24 de ore, deoarece, în locul sutelor de metri cubi de beton armat, intrarea în mină era blocată de un zid din BCA! Totodată, rețeaua de cale ferată, aflată, cel puțin teoretic, în conservare, era demontată și, posibil comercializată ca fier vechi…

Spionaj la CupruMin

După implicarea în afacerea cu închideri de mine, Turdean a fost direcționat către CupruMin SA, unde pretinde că nu a făcut nimic ilegal, susținând că a organizat o licitație corectă, la care s-a prezentat doar un chinez, considerat pericol la adresa siguranței naționale de către SRI. Wang Yan, care conducea compania Merlion, din Hong Kong, a fost expulzat din rațiuni de spionaj din România, însă a revenit în 2017.

Wang Yan are și cetățenie română, zis și Alexandru Ioan sau Senatorul, așa cum reiese din dosarul Shanghai, o afacere de trafic de minore, trafic transfrontalier și spionaj descoperită de SRI, MAI și DIICOT în 2005.

Din contract:

contract1
contract2

Ceea ce a uitat Turdean să declare este că demersurile pe care le-a întreprins, alături de un alt prieten al lui, Radu Dumitru, au fost de a-i asigura lui Wang Yan un parcurs cât mai lipsit de peripeții către minereul de cupru. Astfel, în contextul în care cetățeanul chinez nu se afla în țară, achiziția caietului de sarcini de la licitația respectivă s-a făcut cu o sumă provenită tot de la statul român, adică de la o firmă a statului, la care Radu Dumitru era director general!

Radu Dumitru
Radu Dumitru

Acesta a înregistrat în contabilitatea firmei două facturi fictive, privind cheltuieli de protocol, iar suma de 3000 de lei a fost folosită pentru achiziția respectivului caiet de sarcini de către altă persoană (chitanța mai jos). Aceste aspecte pot fi verificate foarte ușor, ministrul economiei, Virgil Popescu, putând să solicite lămuriri splimentare de la firma aflată în portofoliul instituției pe care o conduce. Dacă dorește, desigur…

chitanta licitatie

Urmare acestui sprijin, Radu Dumitru, alături de alți doi angajați ai firmei deținute de statul român, au fost sprijiniți de către cetățeanul chinez în vederea contactării unor presupuși investitori, interesați de preluarea ilicită a unor licențe pentru ape minerale, deținute de statul român.

Ulterior, după destituirea din funcția de director general, Radu Dumitru, pentru a-și putea continua relația de afaceri inițiată cu cetățeanul chinez, a cooptat și alți angajați ai statului român, promițându-le avantaje materiale, dar și funcții de conducere în cadrul Ministerului Economiei. Deși, în prejudicierea statului român au fost implicate mai multe persoane, până în acest moment urmărirea penală a fost începută doar împotriva a două angajate, Tican Ana Maria Bălănoiu (fina de cununie a lui Radu Dumitru) și Elena Tăbăroiu (angajată la stat de un actual membru PNL și politolog des invitat la o televiziune centrală), acestea fiind acuzate că au sustras peste 2000 de pagini de documente clasificate, fapt demonstrat și de înregistrările video din instituție și pe care TOMIS NEWS le publică ÎN PREMIERĂ:

spionaj 2
spionaj 3

Revenind la contractul încheiat între CupruMin și Wang Yan, alte aspecte care dezvăluie fraudarea statului român de către gruparea din care face parte și Nicolae Turdean, sunt următoarele:

 • Suma care ar fi trebuit să constituie garanția desfășurării în bune condiții a contractului cu partea chineză a fost în realitate utilizată pentru achitarea primelor transporturi de minereu către China.
 • Concentrația de minereu care este luată în calcul la plata redevențelor către statul român este redusă, în documente, la 30% din valoarea reală.
 • Pentru a evita verificarea concentrației de minereu de către persoane interesate, marfa este transportată către China prin intermediul unui port din Bulgaria, deși costurile de transport pe calea ferată sunt majorate, prin alegerea unui traseu mult mai lung.

Ținând cont de aceste aspecte, este evident că eradicarea corupției din cadrul ANRM este imposibilă, prin girul dat de Ludovic Orban, singura dilemă fiind dacă Turdean va prelua angajații deja implicați în activități infracționale sau își va aduce acoliții săi. Printre persoanele interesate de continuarea activităților din ANRM se regăsesc Corneliu Eugen Negreț și Carmen Tănasă, aceștia fiind implicați în procesele de achiziție, dar și Alexandru Solschi, implicat în vicierea atribuirii unor licențe.

VA URMA!

În urma publicării articolului, președintele ANRM, Nicolae Turdean, a contactat TOMIS NEWS și, în virtutea dreptului la replică, ne-a precizat următoarele:

Nu există nici o hotărâre judecătorească sau vreo condamnare penală care să confirme că informațiile prezentate la adresa mea, privind prejudicierea bugetului de stat, comercializarea ilicită a anumitor materiale, acțiunile ilicite desfășurate sau participarea la vreun grup infracțional”, a transmis Nicolae Turdean.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *