Scăderi salariale în Cultură, Sănătate, Justiție și Poliție. Coarnă, SNPPC: „Poliția este Cenușăreasa legii salarizării. Nu mai intervenim de la domiciliu și vom ieși în stradă!”

Preşedintele federaţiei sindicale SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a anunțat că veniturile vor scădea în spitalele mono-profil, mai exact pentru secţia de psihiatrie, TBC şi boli infecţioase, iar preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că sunt peste 2 milioane de salariaţi pentru care nu s-au întocmit acte adiţionale la contractele de muncă, astfel că salariile brute nu au fost majorate iar pentru mulţi dintre aceştia există riscul unei scăderi a venitului net.

Practic, potrivit liderilor de sindicate, în sectorul de Sănătate, în Cultură, în Poliţie şi în Justiţie, salariile nete ale angajaţilor vor scădea. Polițiștii sunt, până în acest moment, cei mai revoltați, iar președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, anunță că 8.000 de poliţişti vor avea salariile nete scăzute cu sume semnificative, până la 700 lei.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

„Se întâmplă exact ce spuneam eu că o să se întâmple anul trecut când negociam legea salarizării. Sistemul de apărare, siguranță și ordine publică, Poliția, va fi Cenușăreasa acestei legi. 8.000 de polițiști vor avea drepturile salariale diminuate, mă refer la valorile nete, banii cu care pleacă omul acasă, din zona executivă: forțele de Poliție Rurală, criminaliștii, judiciarul, vor avea drepturile salariale diminuate cu sume cuprinse între 250 și 700 lei, ca efect al aplicării legii 153/2017. Au scos intervenția de la domiciliu, unde era un drept de plată de 40%  și vor să mențină doar obligația, adică eu să fiu chemat din timpul liber oricând mă cheamă angajatorul, cu încălcarea regulilor muncii, a tot ceea ce înseamnă bunul simț în legislația muncii. Noi nu o să mai venim de la domiciliu din timpul liber și orice activitate privind munca suplimentară se face doar cu acordul meu, al angajatului, unde sunt condiții foarte clare: nu mai mult de opt ore pe săptămână. Nu vom mai interveni de la domiciliu, atât timp cât ne-au luat dreptul, trebuie să dispară și obligația! Doar în mintea doamnei ministru Vasilescu este așa ceva…”, a spus Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

SNPPC va depune o serie de amendamente, iar dacă acestea nu vor fi adoptate sindicatul va organiza o amplă acțiune de protest.

„Este una din măsuri, vom formula amendamente și vom iniția acțiuni de protest. Categoric, vom declanșa acțiuni de protest, să vedem cum se vor comporta cu amendamentele, dacă nu vor corecta aceste lucruri în jurul zilelor de 24 sau 25 martie, când avem noi o zi a Poliției, de Sf. Mihail și Gavriil, o vom marca prin acțiuni de protest ca să ne exprimăm nemulțumirea față de politicile de austeritate”, a concluzionat Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

Potrivit Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (art. 21, alin. 1 și 2) munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea nu se lucrează „se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia” și numai în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă „munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate”!

Între timp, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți, că legea salarizării ar putea fi modificată.

„A fost o lege a salarizării. S-a votat în Parlament într-o mare majoritate. Nimeni nu spune că lucrurile nu pot fi perfectate pe parcurs, pentru că este o lege extrem de importantă ca și legea pensiilor”, a spus Teodorovici.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *