SCĂDERE „de vară” a ratelor bancare: Creditele pentru populație se vor ieftini

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade substanțial din luna iulie și urmează să scadă din nou din toamnă. Poate fi ultimul segment al ciclului de reducere a dobânzilor reaprins anul trecut de Banca Națională, în contextul pandemiei. IRCC scade din iulie de la 1,68% la 1,25%, o amplă mișcare ce vine pe fondul relaxării politicii monetare pe parcursul anului trecut și până la începutul acestui an, în care dobânda cheie s-a înjumătățit la 1,25%. Indicele de referință de este valabil pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate după mai 2019 și aplicat cu o întârziere de un trimestru de la momentul calculării. Astfel, referința valabilă în iulie-septembrie este calculată pe baza datelor din ianuarie-martie.

Referința aplicabilă în octombrie-decembrie, calculată pe baza mediei dobânzilor la depozitele interbancare din perioada aprilie-iunie, va scădea din nou la 1,08%, cea mai mică valoare din ultimii patru ani, arată calculele profit.ro. Creditele pentru populație (cel puțin cele în sold) se vor ieftini astfel într-o perioadă în care banca centrală ar putea să urmărească o întărire a politicii monetare, adică o creștere a dobânzilor. Întârzierea cu care se aplică IRCC este printre criticile BNR la adresa indicatorului. Băncile centrale din Ungaria și Cehia au majorat deja dobânda cheie și, deși dobânzile din România sunt cele mai mari din regiune, la un moment dat și BNR va trebui să întărească politica monetară pentru a păstra activele în lei atractive, mai ales că ieșirile de valută prind deficitul de cont curent sunt departe cele mai mari din regiune.

În primul și al doilea trimestru a scăzut și media ROBOR la 3 luni la 1,65%, respectiv 1,55%, de la 2,08%. De exemplu, la un împrumut pe 300 de luni de 210.000 de lei, la o marjă de 2,5 puncte procentuale peste IRCC, rata lunară era în octombrie-decembrie de 1.188 de lei, a scăzut la 1.153 de lei în ianuarie-martie și la 1.129 de lei în aprilie-iunie, adică cu circa 91 de lei sub nivelul din urmă cu un an. Din iulie până în septembrie, rata scade din nou, la 1.080 de lei, iar din octombrie urmează o nouă scădere, la 1.060 de lei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *