Sărbătoare națională, pe vremuri de… carantină: ZIUA GRECIEI, marcată online. Antoniadis: „Zilele frumoase și pline de bucurie nu sunt departe!”

Pe 25 martie, zi în care românii marchează Buna Vestire – din punct de vedere religios sau Ziua Poliției Române – 198 de ani, împliniți astăzi de principala instituție care asigură ordinea și siguranța publică, grecii din întreaga lume sărbătoresc… Ziua Națională. Evident, grecii se supun și ei în aceste momente noilor norme de (așa-zisă) conviețuire socială, parte a efortului mondial de combatere a răspândirii coronavirus.

Grecii constănțeni nu mai marchează sărbătoarea națională, ca în anii precedenți, cu muzică și dans și cu slujbe religioase, ci cu speranțe și… transmisii online. Președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, consideră că evenimentele cu care constănțenii sunt obișnuiți sunt doar oprite temporar și că vom trece peste toate acestea cu bine.

„Ziua de 25 Martie este cea în care grecii au spus… AJUNGE. Este începutul revoluției, este Ziua în care o țărișoară a hotărât să își ia destinul în propriile mâini, cu orice risc, dovadă celebrele cuvinte scandate atunci: LIBERTATE SAU MOARTE. Astăzi, de ziua Bunei Vestiri celebrăm 199 de ani de la începutul acestei revoluții. Similitudinile dintre cele două popoare, cu o istorie poate comună având în vedere stăpânirea otomană, s-au văzut poate cel mai bine când această revoluție a pornit cu ajutorul Românilor, când în luptele de la Drăgășani din 1821 și-au dat tribut de sânge atât greci cât și români, luptând și pierind cot la cot. Dacă ne referim la Dobrogea unde se văd cu ochiul liber aceste legături ce durează conform celor scrise de cel puțin 3.000 ani, legături fundamentale date de religia împărtășită împreună, de patriotism și demnitate, înțelegem de ce conviețuirea a avut, are și va avea succes, pentru că nu ai cum să pierzi ceva când sufletele sunt ingemănate. Iată însă că din păcate, această sărbătoare care ne bucura pe toți, este umbrită în acest an de evenimente nefericite și din păcate toate manifestările prilejuite sunt oprite, slujbele de pomenire sunt ținute de preoți în singurătatea bisericilor goale, sau de fiecare dintre noi în gând. Însă, spun atât :sunt oprite temporar, sunt doar amânate pentru că odată ce vom scăpa din aceste momente tragice cred că este o dorința unanimă să nu ne lăsăm purtați de valurile tristeții ci să ne gândim la viitor, cu bucurie, deci omagierile, spectacolele vor fi bineînțeles ținute. Asemenea inimilor noastre, asemenea steagurilor celor două popoare, Român și Grec ce sunt pentru moment în bernă, suntem conștienți că vom trece peste toate acestea cu bine, zilele frumoase și pline de bucurie nefiind departe. Așa cum urăm de 1 Decembrie pentru țara noastră scumpă, așa urăm și astăzi, la unison și apăsat, LA MULȚI ANI GRECIA!”, a transmis Antoniadis.

Evenimentele dedicate Zilei Greciei sunt, la fel ca oricare alt eveniment public, suspendate, însă Antoniadis anunță faptul că Fundația Pro Musica va oferi, miercuri, de la 18:00, un concert Live de 30 minute de la sediu, artiști fiind soprana Antoniadou Margarita Scripcaru împreună cu soțul ei, pianistul Tudor Scripcaru. Concertul va putea fi urmărit online AICI!

De la anticul Tomis înfiinţat de grecii milesieni în secolul VII î. Hr., pânǎ la Constanţa de astǎzi, istoria locală consemneazǎ o prezenţǎ continuǎ a locuitorilor de origine greacǎ. La 1877 – 1878 se discuta în cancelariile europene viitorul acestei provincii, iar locuitorii greci din Constanţa, ca şi din alte localitǎţi de pe malul Mǎrii Negre, au solicitat printr-un memoriu adresat Marilor Puteri, ca acest oraş şi pǎmânt dobrogean sǎ revinǎ României, singura posibilitate, în opinia lor, ca viaţa tuturor dobrogenilor sǎ decurgǎ normal şi într-un sens european. Grecii din Constanţa aveau la 1878 singura biserică ortodoxǎ din oraş, dar şi o şcoalǎ pentru fii oraşului, erau puternic implicaţi în viaţa economicǎ şi socialǎ a Constanţei. Ultimul primar de până la rǎzboiul ruso-turc, atunci când oraşul fusese ocupat la 20 iulie 1877 de trupele ruseşti, a fost Nicola Papadopol, cel recunoscut apoi de guvernul român ca primul cetǎţean al oraşului la 1878. Grecii constǎnţeni au continuat sǎ numeascǎ orașul dupǎ numele surorii împǎratului Constantin cel Mare „Constanţia” aşa cum atestǎ documentele de epocǎ. Astfel cǎ, deşi în primii ani dupǎ 1878 s-a folosit oficial numele turcesc al oraşului, atât în presă cât şi în actele oficiale, grecii oraşului au influenţat autoritǎţile în sensul revenirii la numele sub care ei îl cunoşteau de sute de ani, devenit simplu, Constanța.

Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un uriaș efort pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de patru veacuri și de restabilire a libertății și demnității națiunii. Această Revoluție, desfășurată pe parcursul a nouă ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozăviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice. Războiul de Independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă, a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 – 1829. La capătul acestui efort, grecii și-au obținut independența și, astăzi, se marchează 199 de ani de la începutul acelui eveniment. Opt ani mai târziu, Grecia și-a obținut independența. Este a doua zi națională a Greciei, elenii din toată lumea sărbătoresc în toamnă și Ziua Marelui NU!

Pe același subiect:

România, în CARANTINĂ. Măsurile OBLIGATORII impuse

Panică la al 13-lea DECES al unui pacient infectat cu coronavirus: NU are istoric de călătorie sau un contact pozitiv

ZIUA GRECIEI 2019 – VIDEO 190 de ani de la Independența statului elen! Ziua Greciei, marcată la Constanța. Antoniadis: „Suntem întâi români, apoi greci; am clădit și vom clădi multe împreună!”

ZIUA GRECIEI 2018 – VIDEO Ziua Greciei marcată printr-un spectacol de senzație la Constanța. Antoniadis: „O mare bucurie: prietenii noștri, constănțenii, sunt alături de noi în această zi deosebită!”

ZIUA GRECIEI 2017 – Elenii din Constanța au sărbătorit Ziua Națională a Greciei. „Ne deschidem sufletul prin artă, în această patrie pe care o iubim: România”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *