SĂRĂCIA atinge cote alarmante în România! 285.000 de persoane vârstnice sau fără adăpost, beneficiari ai programului „Mese calde”

Ministerul Proiectelor Europene anunţă că 285.000 de persoane vârstnice sau fără adăpost sunt beneficiari ai programului „Mese calde”, la sediul ministerului având loc vineri o întâlnire între Direcţia Implementare POAD şi emitenţii de carduri din programul „Mese calde”.

Acest program constituie o premieră în abordarea politicilor sociale pentru vârstnici din România. Este prima dată când se acordă un astfel de ajutor cu finanţare europeană – ajutor financiar pentru procurarea de mese calde – prin tichete sociale electronice. Programul are un efect îmbucurător, de creşterea a utilizării mijloacelor de plată electronice de către persoanele vârstnice. La începutul lunii martie 2021 erau înscrise în program aproape 285.000 de persoane vârstnice sau fără adăpost. Programul s-a derulat în perioada septembrie 2020 – iunie 2021, iar beneficiarii eligibili au fost persoanele în vârstă de minim 75 ani, care au pensie mică. La aceştia s-au adăugat persoanele fără adăpost”, precizează instituţia.

Discuţia de vineri s-a axat pe modalităţi de creştere a gradului de distribuire a cardurilor utilizate de beneficiarii programului, dar şi pe modalităţi de creştere a gradului de utilizare a sumelor alocate. Lunar, fiecare beneficiar dispune de 180 lei, sumă pe care o poate utiliza pentru a-şi achiziţiona alimente gătite („Masă caldă”) de la partenerii afiliaţi programului. Suma poate fi utilizată pentru achiziţia de mese calde în termen de 1 an de la data viramentului. Secretarul de stat Cătălina Bădoiu, care coordonează Direcţia Implementare POAD, a declarat:

Având în vederea activitatea mea anterioară în domeniul social şi lucrul cu grupurile de persoane defavorizate, este foarte important ca acest program să fie un succes şi România să poată raporta un grad de absorbţie cât mai mare a finanţării acordată de Uniunea Europeană. Nu este un obiectiv birocratic, ci fiecare leu cheltuit are corespondenţă directă în îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru o persoană defavorizată.

În perioada următoare se vor desfăşura activităţi de impulsionare a utilizării cardurilor şi implicit de creştere a ajutorului utilizat de persoanele defavorizate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *