Salariu minim brut de 3.000 lei și eliminarea taxelor pe muncă pentru angajator – promisiunile premierului Dăncilă pentru sectorul construcții! Iulian Gropoșilă, IMM Constanța: „Se deschide Cutia Pandorei, industria auto ar putea să ceară același lucru!“

După ce constructorii și marii dezvoltatori imobiliari au sărit ca arși într-o conferință de presă în care au cerut și ei facilități fiscale la fel ca cei din domeniul IT, Guvernul condus de Viorica Dăncilă s-a conformat și le-a promis, joi, celor din sectorul construcțiilor marea cu sarea… În cadrul ședinţei solemne de Guvern de la Alba Iulia, prilejuită de marcarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că sectorul construcțiilor va fi prioritar și de importanță națională pentru economia românească, pentru următorii 10 ani.

„Pentru sectorul construcțiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3000 lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajator, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât, salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro. Vom introduce și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector. O altă măsura va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, indiferent de sursa de finanțare, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului. În sprijinul finanțării sectorului de construcții se va înființa un Fond de garantare pentru construcții, cu participarea Statului în procent de 80% şi a firmelor de construcții cu 20%“, a spus Viorica Dăncilă.

Declarațiile premierului vin în contextul în care, în următoarea perioadă, Executivul pregătește creșterea salariului minim brut pe economie de la 1.900 lei la 2.080 lei și introducerea unui salariu minim brut pe țară de 2.350 lei pentru cei cu studii superioare sau cu minimum 15 ani vechime, majorarea fiind anunțată anterior cu aplicare din 1 noiembrie, dar cel mai probabil va fi cu aplicare de le 1 ianuarie 2019.

Măsurile anunțate de premierul Viorica Dăncilă au fost comentate de președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța, Iulian Gropoșilă, care a spus că nu a citit nimic despre aceste propuneri, dar, dacă e așa, nu este corect!

„Pare a fi o măsură bună, care va dinamiza acest sector al construcțiilor, Dar, cum adică? Hai să scădem fiscalitatea în construcții, apoi și la alte sectoare… O fiscalitate diferențiată o să ducă la haos. Poate că era mai bine să introducă trepte de fiscalizare, așa cum și-a dorit PSD mai mereu, dar dacă e adevărat mi se pare o nereușită această propunere! Nu poți să fiscalizezi diferențiat… O să vină și cei din industria auto să ceară același lucru! Se va deschide Cutia Pandorei… Probabil iau aceste măsuri pentru că este un deficit de forță de muncă în construcții“, a punctat Gropoșilă, pentru TOMIS NEWS.

Pe de altă parte, președintele Patronatului IMM Constanța a comentat și propunerea de înființare a un Fond de garantare pentru construcții.

„Un fond de garantare pentru sectorul ăsta este bine venit, noi am solicitat de ani de zile Guvernului să existe un fond de garantare, pentru că, din păcate, construcțiile au o sezonalitate“, a conchis Iulian Gropoșilă.

CITEȘTE ȘI:

Digitalizarea – Trend sau tsunami în bussines? Oamenii de afaceri din Constanța, informați despre tehnologia viitorului!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *