Salariile bugetarilor, ÎNGHEȚATE și în 2022! Cîțu: „Așa se face reforma! România a trecut prin această criză mai bine decât se aştepta oricine”

Premierul Florin Cîţu a declarat că reforma în sectorul public a început prin stoparea creşterii anvelopei salariale, măsură care ar urma să fie decisă şi pentru anul viitor, dar mai are ca şi componente digitalizarea şi restructurarea companiilor de stat cu probleme.

Este adevărat, şi de aceea am luat aceste măsuri anul acesta, o măsură nepopulară de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut, iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor, creşte foarte puţin, la acelaşi nivel. Reforma aşa începe, prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Ştiu foarte bine ce spuneţi, că e competiţie neloială din partea statului. Şi e nu numai pe salarizare, este şi modul în care statul lucrează cu sectorul privat, în momentul în care statul controlează sectorul privat şi aşa mai departe, sunt multe probleme aici şi de asta e nevoie şi de transparentizare, dar şi de un mod mai eficient al statului pe care-l vom face prin digitalizare. Eu nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care-l avem de ani de zile va rezolva problema. Nu, digitalizarea este sau transformarea digitală a statului este cel mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient, cu care să lucrezi ok”, a afirmat Florin Cîţu, joi, la dezbaterea online cu tema „Recuperarea post-pandemie şi drumul spre o nouă economie„, întrebat despre reforma în sectorul public, inclusiv în companiile de stat.

Premierul a adăugat că „statul, aşa cum e el, ne trage în jos, când vorbim de dinamică economică„:

Este o frână în dezvoltarea economiei, cu toate arieratele şi cu toate problemele pe care le are. Şi am început şi veţi vedea că anul acesta începem uşor. (…) Avem 30 de ani de socialism cu faţă umană, asta a fost problema României, de acolo ni se trage problema, de la Iliescu şi de la proprietatea privată care e ‘un moft’, avem două probleme mari. Într-un stat în care piaţa îşi alege campionii, proprietatea privată e sfântă şi de aici pornim şi în direcţia asta mergem, eu acolo vreau să ajung. Deci, campionii sunt aleşi de piaţă, nu de stat„, a declarat Cîţu.

Şeful Executivului a adăugat că, pe lângă păstrarea anvelopei salariale la acelaşi nivel în mediul bugetar, sunt avute în vedere şi măsurile de reformă a companiilor de stat:

Sunt mai multe reforme pe care le-am anunţat. Ştiţi foarte bine că am cerut reforme la companiile de stat cu pierderi, nu vor mai primi subvenţii decât după ce vin cu un program de restructurare care arată foarte clar că pot să treacă pe profit, dacă nu, nu. Sunt mai multe lucruri, dar de aici începem, în ceea ce priveşte salarizarea de aici începem cu blocarea creşterii salariilor, cu o nouă lege a salarizării”, a declarat Cîţu.

În context, premierul a punctat că restructurarea companiilor de stat poate să conducă la exemple de succes:

TAROM a tot încercat să se restructureze până anul trecut, când programul de restructurare a fost foarte bine condiţionat, deci fluxul de bani de la buget a fost condiţionat de un program de restructurare şi au început să facă restructurare la TAROM şi eu cred că va fi al doilea exemplu de succes. Şi este un domeniu dificil în momentul acesta să ai succes cu o restructurare, dar în direcţia în care merge TAROM mi se pare că este o direcţie corectă. De ce nu o aplică şi alţii, vom vedea. Eu, anul acesta, am spus şi declar din nou, managerii acestor companii trebuie să spună clar dacă pot şi vor, dacă nu vor, vin alţii care vor face, dar nu putem să mergem mai departe cu această povară, să tot cărăm de la un buget la altul, să acumulăm arierate, datorii la care vin dobânzi şi aşa mai departe. (…) Mai sunt câteva companii, CEO este altă companie, dar acolo e mai complicat, cu aprobarea ajutorului de restructurare, Comisia Europeană, avem o tranziţie către o energie verde, dar sunt companii care trebuie restructurate. Avem CFR Marfă, CFR Călători, sunt probleme complicate„, a spus Cîţu.

Premierul a adăugat că sunt şi companii din domeniul sănătăţii care trebuie restructurate:

Avem şi reformă în învăţământ, deci toate aceste lucruri trebuiesc făcute, pentru că statul a devenit o frână în dezvoltarea economică şi trebuie, cumva, să începem să-l curăţăm, să curăţăm lucrurile. (…) Cele care pot fi puse pe profit, vor reveni pe profit, celelalte… Trebuie să avem curajul, după 30 de ani de zile, tot felul de încercări…unele lucruri trebuie să le spunem cu curaj, în unele sectoare nu se poate, unele companii nu pot să meargă mai departe şi asta este”, a declarat Cîţu.

„Am trecut prin această criză mai bine decât se aştepta oricine”

Premierul Florin Cîţu a afirmat, joi, că România a trecut prin această criză mai bine decât se aştepta oricine, decât estimările autorităţilor sau ale altcuiva, precizând că acest lucru s-a întâmplat deoarece măsurile au venit la timp.

Dacă ne uităm la cifre versus percepţie, România a trecut prin această criză, care continuă, nu s-a terminat, mai bine decât se aşteptau oricine, decât estimările noastre, decât estimările oricui şi asta datorită faptului că a fost un mix. Măsurile au venit la timp, dar în acelaşi timp şi în economie şi prin intermediul băncilor s-au dus foarte bine aceste măsuri, dar şi reacţia ecomomiei a fost bună, a fost un mix de lucruri”, a declarat Florin Cîţu, la dezbaterea cu tema „Recuperarea post-pandemie şi drumul spre o nouă economie”.

El a menţionat că informaţiile pentru perioada prin care România trece sunt foarte bune:

Anul trecut am apropat o OUG prin care am creat o motivaţie pentru companii să îşi crească capitalele proprii să devină pozitive ca să poată după aceea să se împrumute mai bine. Cred că informaţiile pentru perioada prin care trecem sunt foarte bune, dar nu trebuie să uităm acest lucru, vorbim de o încredere a managerilor care este aproape jumătate din acest index, în perioada prin care trecem este cea mai mare creştere din ultima sută de ani, iar pe mine mă bucură acest lucru, să vedem şi o evoluţie pozitivă  a acestei încrederi. Şi da, este adevărat se văd că managerii pun presiune pe guvern să vină cu mai multe măsuri. Aici trebuie să dezbatem şi ideologic, dar şi pe constrângerile bugetare”, a explicat premierul.

El a menţionat că a fost bună decizia de a folosi garanţii în loc de ajutoare de stat:

Anul trecut am luat decizia de a folosi garanţii în loc de ajutoare de stat, mai mult pentru a susţine economia şi cred că a fost o decizie bună pentru că aşa puteam să ne asigurăm că cei care accesează aceste facilităţii sunt cei care cred că vor rămâne în picioare după această criză. Încercăm cumva să păstrăm acele sectoare din economie care pot să meargă mai departe şi să nu susţinem sectoare din economie care sunt neproductive”, a mai menţionat premierul Florin Cîţu.

Despre „cea mai bună soluție” pentru combaterea evaziunii: „Acum ştim!

Premierul Florin Cîţu a afirmat că cea mai bună soluţie pe termen lung de a combate evaziunea fiscală este conformarea voluntară, nu măsurile restrictive sau punitive şi creşterile de taxe, pentru că acest lucru nu aduce economia la suprafaţă.

„Despre anul trecut, execuţia bugetară, un alt lucru interesant. Deşi economia a fost închisă două luni de zile, avem o dinamică negativă faţă de 2019, deci diferenţa de PIB, atunci am avut o creştere de 4,1% – 4,2%, anul trecut o scădere de 3,9 %, deci avem opt procente între cele două,  totuşi veniturile la buget, pentru că PIB nominal a rămas cam acelaşi, veniturile la buget sunt puţin mai mari în termeni nominali, decât în anul precedent. Deci au fost companii şi acele motivaţii pe care le-am dat, să se plătească la timp sau cine plăteşte impozitele primeşte o reducere, toate au contribuit şi am avut venituri la buget similare, deci puţin mai mari, chiar decât în anul 2019, când aveam o economie care creştea. Era şi un lucru foarte important care arată foarte clar că evaziunea fiscală nu se opreşte cu măsuri restrictive, punitive, cu taxe mai mari, nu aşa aduci economia la suprafaţă, conformarea voluntară e cea mai bună soluţie pe termen lung, acum ştim”, a declarat Florin Cîţu, la dezbaterea online de joi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *