Salarii mai mari din 2019 pentru primarii care vor… mai mulți bani pentru comunitate! Urziceanu (Negru Vodă): „Rămân cu salariul pe care îl am!“ Moldovan (Albești): „Asta era cel mai important lucru în țara asta?“ Grameni (Mihai Viteazu): „E pură campanie electorală!“

Pentru unii, Moș Crăciun vine după 1 ianuarie! Pentru că au fost cuminți, aleșii din Parlament, membrii Guvernului, preşedintele ţării şi aleşii locali vor avea lefuri mai mari. Creșterile urmând să crească până la aproape 10%. În cazul aleșilor locali, cea mai mare indemnizație ar urma să o primească de la 1 ianuarie primarul Capitalei, Gabriela Firea, care va avea un venit net de 20.800 de lei, creșterea fiind de 1.900 de lei. De mărirea indemnizațiilor ar uma să beneficieze și preşedinţii de consilii judeţene, primarii de sectoare și cei ai municipiilor reşedinţă de judeţ, aceştia având o indemnizaţie de 18.720 de lei.

Primarii urbelor cu peste 100.000 de cetăţeni vor avea o indemnizaţie de 15.600, în timp edilii de localităţi cu un număr de cetăţeni între 50.000 și 100.000 vor avea o leafă de 14.560 de lei. Pe de altă parte, primarii de comună vor avea indemnizații nete cuprinse între 8.320 de lei şi 12.480 de lei în funcţie de numărul de locuitori pe care îl au.

În cazul primarilor de comună și de orașe, mărirea indemnizației pare să fie un măr otrăvit, deoarece aceasta ar trebui suportată din propriul buget. Asta în condițiile în care veniturile autorităților au scăzut drastic în acest an, după ce impozitul pe venit a fost redus de la 16% la 10% în ianuarie 2018.

Cu toate că Guvernul a încercat să compenseze această reducere prin alocări bugetare către administrația locală, asociațiile care reprezintă localitățile locale au solicitat Guvernului să transfere tot impozitul pe venit către teritoriu, nu 71,5%, cât e acum.

Deși li se vor mări salariile, primarii din județul Constanța nu văd cu ochi buni această mărire și spun că autoritățile centrale ar trebui să îndrepte atenția mai mult către comunitate. Primarul orașului Negru Vodă, Petre Urziceanu, a declarat pentru TOMIS NEWS că va rămâne pe salariul pe care îl are în prezent, pentru că are și așa un buget mic.

„Măsura ar trebui să îi impulsioneze pe primari, în funcție de complexitatea muncii prestate. Multe dintre localități sunt mari și greu de administrat și de aceea indemnizațiile primarilor trebuie să fie pe măsura muncii prestate. Dar asta nu înseamnă că unii edili trebuie să facă abuz“, a spus Urziceanu.

Pe de altă parte, primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan, a întrebat, retoric: „Asta era cel mai important lucru în țara asta?“

„Nu era cazul de astfel de mărire. Importantă este comunitatea, pentru că primarul e o singură persoană, iar comunitatea e formată din ansamblul tuturor cetățenilor. Dacă e să facem ceva, trebuie să facem pentru cei mulți. „Floricelele“ se fac ultima dată, mai întâi trebui făcute lucrurile trainice. Într-adevăr, în trecut, indemnizațiile primarilor erau foarte mici, dar în ultimii ani lucrurile s-au mai reglat. Acum, a fost dată această măsură pentru că se aproprie campania electorală. Nu era cazul, pentru că noi știm cu cine defilăm“, a afirmat Moldovan, pentru TOMIS NEWS.

De asemenea, primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, a declarat că primarii au salarii bune în prezent și că nu mai era cazul de o astfel de măsură.

„Mărirea salariilor primarilor se datorează majorării lefurilor celor de la centru. Ce și-au zis: „Dacă ne-am mărit nouă, hai să le dăm și ăstora din teritoriu!“ De fapt, mărirea salarială e pură campanie electorală, pentru că primarii aduc voturi. Era mai bine să dea mai mulți bani pentru comunitate“, a spus Grameni, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *