Salariații sezonieri din turism ar putea beneficia de șomaj. Dobre susține introducerea unei „date speciale” a stagiului de cotizare

Legislația națională privind șomajul arată că beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care stagiul de cotizare de minim 12 luni în ultimele 24 de luni. Astfel, lucrătorii sezonieri, în speță cei de pe litoral, nu beneficiază de indemnizație de șomaj în acest an, date fiind succesivele stări de urgență și de alertă. În acest sens, parlamentarii PRO România au inițiat proiectul de lege pentru completarea art. 34 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

„Pentru salariații sezonieri, din turism, care au contracte de muncă determinată de 6 luni și beneficiază de șomaj timp de 6 luni, în acest an datorită instituirii situației de urgență, operatorii economici care desfășoară activități sezoniere din/în turism nu își vor mai desfășura activitatea în condiții normale, iar salariații sezonieri nu vor mai fi angajați decât, în cel mai bun caz, pentru o perioadă de maxim 1-3 luni (iulie – septembrie 2020), astfel încât aceștia vor rămâne fără nici un venit”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Pentru remedierea situației, concret, deputatul constănțean Mircea Titus Dobre ne-a precizat că se urmărește „instituirea unei date speciale a stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de indemnizația de șomaj” pentru persoanele care dețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism, adică cotizarea pe perioada în care, practic, lucrează și astfel să beneficieze ulterior de șomaj.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 16 iunie, iar în prezent se află la Camera Deputaților, unde termenul pentru depunerea amendamentelor a expirat astăzi, iar raportul comisiei pentru muncă trebuie emis până mâine.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.