S-au terminat problemele! Parlamentarii vor sărbători naționale pe bandă rulantă: Turcan de la PNL propune „Ziua națională a Meseriilor“!

Scriam deunăzi că dacă cineva credea că nu avem suficiente sărbători de celebrat, deputatul PSD Mihai Mohaci, ne-a oferit una nouă, el propunând instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, care ar trebui aniversată în ultima duminică a lunii octombrie, în fiecare an.

CITEȘTE ȘI:

Se mai „așterne” o sărbătoare în calendar: Ziua Gastronomiei și a Vinului Românesc!

Iată că nici liberalii nu se lasă mai prejos și vin și ei cu o propunere de sărbătoare națională. Deputații PNL Raluca Turcan și Viorica Cherecheș au inițiat un proiect de lege privind instituirea zilei de 11 martie ca Ziua națională a Meseriilor.

„Ministerul Educației Naționale, inspectoratele școlare, instituțiile de învățământ, precum Parlamentul, Președinția României, Guvernul, celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale pot organiza, cu ocazia Zilei naționale a Meseriilor, evenimente educaționale pentru promovarea învățământului profesional tehnic a meseriilor. În perioada de 30 de zile calendaristice anterioare Zilei naționale a Meseriilor, Ministerul Educației Naționale, inspectoratele instituțiile de învățământ, organizează, în parteneriat cu operatorii economici interesanți, campanii de comunicare publică cu participarea părinților și elevilor pentru promovarea învățământului profesional tehnic al meseriilor. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilei naționale a Meseriilor, pot fi asigurate din bugetele instituțiilor de învățământ, din bugetele autorităților publice centrale și locale, în limita alocațiilor bugetare aprobate, din alte surse“, se arată în hotărârea adoptată de Senat.

Inițiatorii au ales, inițial, ca Ziua națională a Meseriilor să fie aniversată în 25 noiembrie, pentru că „în această zi a anului 1864 a fost promulgată de către domnitorul Alexandru loan Cuza Legea asupra instrucțiunii a Principatelor Unite Române, care statua pentru prima dată învățământul profesional”. Cu toate acestea, Senatul a decis ca Ziua națională a meseriilor să aibă loc în 11 martie.

„În 2012, școlile profesionale s-au redeschis, numărul elevilor a crescut de la 12.382 în 2011, la 68.682, în 2016. Motivele pentru recentă creștere înregistrată de învățământul profesional sunt foarte clare: creșterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregătite în meserii. De asemenea, deschiderea României către piața europeană necesită oameni foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional. Facilitățile acordate elevilor (bursă, internat, decont și transport) companiilor care investesc în acest tip de educație, reprezintă și ele un imbold. În prezent sunt 1.195 de instituții de învățământ profesional tehnic, la care se vor adăuga școlile duale. Totuși, acestea sunt răspândite inegal pe teritoriul țării, spre exemplu, în regiunea N-E sunt 242, iar în București-llfov doar 68, iar domeniul de pregătire al școlilor nu este corelat cu cererea de pe piață locală de forță de muncă. Din păcate, interacțiunea între mediul privat instituțiile de învățământ profesional și tehnic este, încă, foarte redusă. Inserția absolvenților este și ea redusă. Un lucru îmbucurător este faptul că aproximativ jumătate dintre cei care obțin un loc de muncă sunt angajați chiar de către agenții economici unde au făcut practică… Vorbim despre o chestiune profundă de schimbare a mentalității care poate fi realizată în câțiva ani prin implicarea de resurse masive în promovarea învățământului profesional tehnic, ca o oportunitate pentru ținerii care au abilități în acest sens. Astfel, atât instituțiile statului, centrale și locale, dar și entități din societatea civilă și din mediul economic, trebuie să se implice activ în campanii de promovare a acestui tip de învățământ“, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul legislativ se află în dezbatere la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*