S-a terminat cu lucrările proaste de infrastructură? Victorie a lui Florin Gheorghe, în Parlament: perioade minime de garanție pentru lucrările publice. Ce alte obligații mai au constructorii

Deputatul constănțean Florin Gheorghe (PSD) a înregistrat o nouă victorie în Parlament. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, forul decizional în acest sens. Astfel, inițiatorul consideră că începând de astăzi s-a terminat cu lucrările de infrastructură de slabă calitate, fiind introduse mai multe obligații constructorilor.

florin gheorghe„Începând de astăzi, se instituie perioade minime de garanție pentru lucrările de infrastructură din bani publici și cred că este un semn de normalitate să cerem constructorilor o perioadă de garanție de minim cinci ani pentru lucrările de infrastructură mare, astfel că înlăturăm situațiile în care lucrările erau realizate în grabă și cu material de proastă calitate. Din acest motiv, vă solicit să votați favorabil acest proiect de lege, pentru că este unul de care România are nevoie!”, a spus Florin Gheorghe, în plenul Camerei Deputaților.

Președintele comisiei pentru industrie, Iulian Iancu, a pledat la rândul său pentru adoptarea legii.

„Legea a fost adoptată de Senat și are ca obiect de reglementare modificarea legii cadru, în sensul că instituie obligații executantului de a garanta lucrările publice pentru o perioadă minimă, începând de la un an până la cinci ani până la finalizarea lor, în funcție de categoriile de importanță stabilite prin lege. În consecință, propunem adoptarea proiectului de lege în forma prezentată în raportul actual”, a spus Iulian Iancu.

Liberalii, în cor: susținem!

Opoziția a dat de înțeles că conștientizează importanța proiectului legislativ și liberalii s-au înghesuit la microfon înainte de votul final să anunțe că susțin adoptarea.

„Aduce câteva clarificări extrem de utile în acest domeniu, cum ar fi responsabilizarea specialiștilor în verificarea tehnică și expertizarea construcțiilor, menționarea expresă a perioadelor de garanție pentru diferitele categorii de construcții, dar și completări deosebit de utile la sistemul calității în construcții, prin introducerea certificării calificării proiectanților și executanților în construcții. De asemenea, sunt menționate obligații exprese pentru proprietarii construcțiilor, printre altele aceea de a da în folosință construcțiile doar după recepția finală și nu așa cum se întâmplă în momentul de față, înainte de acest act administrativ. Sunt modificate și sancțiunile contravenționale pentru încălcarea diverselor prevederi”, a spus deputatul Răzvan Horia Mironescu.

Și deputatul Mircea Dolha a precizat că PNL va susține adoptarea proiectului, aducând aminte de exemplul unui pod peste râul Sebeș, construit pe vremea Imperiului Austro-Ungar, pe numele căruia, în urmă cu câțiva ani, austriecii au notificat autoritățile locale românești că a expirat termenul de valabilitate, care era de… 100 de ani!

„Calitatea tot mai scăzută a lucrărilor de infrastructură sau de alte tipuri de lucrări publice din România reprezintă una dintre cele mai mari probleme în acest domeniu, ajungând să fie una care ne face să simțim tot mai des un sentiment de jenă, asociat cu revolta surdă. Nu suntem blestemați să avem parte numai de administratori care, profitând de cadrul legal actual, să accepte introducerea în contracte a unor prevederi care să permită, de exemplu, ca la unele tronsoane noi de autostradă să existe garanții asumate de doar doi ani, în condițiile în care în majoritatea statelor membre ale UE perioada minimă de garanție pentru lucrările publice mari este de minim cinci ani, respectiv 60 de luni! A devenit legendă cazul unui pod metalic peste râul Sebeș, construit în timpul Imperiului Austro-Ungar, despre care austriecii, atenție, au notificat autoritățile locale în urmă cu doar câțiva ani cu privire la expirarea termenului de valabilitate la 100 de ani de la edificarea acestuia!”, a spus deputatul Mircea Dolha.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii a fost adoptat, miercuri, în unanimitate, cu 218 voturi „pentru”!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

One thought on “S-a terminat cu lucrările proaste de infrastructură? Victorie a lui Florin Gheorghe, în Parlament: perioade minime de garanție pentru lucrările publice. Ce alte obligații mai au constructorii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *