Spread the love

Abuzuri, falsuri în acte, delapidări ori fraude sunt doar câteva din acuzațiile care s-au adus de-a lungul anilor unora dintre administratorii asociațiilor de proprietari, unele din acestea ajungând în fază urmăririlor penale sau a condamnărilor. De aceea, senatorul PNL Eugen Țapu-Nazare, împreună cu mai mulți parlamentari liberali propun modificarea completarea Legii nr. 230 din 2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Concret, parlamentarul PNL propune ca administratorii asociațiilor de proprietari să fie obligați să pună la dispoziția organelor de control, toate documentele solicitate, fapt care în prezent nu este reglementat în lege.

„În prezent, statisticile relevă că există peste 130.000 de asociații de proprietari la nivelul țării. Unitățile administrativ teritoriale primesc anual sute sau mii de reclamații de la membrii asociațiilor care se consideră nedreptățiți, motiv pentru care primăriile dispun controale pentru luarea măsurilor ce se impun. Chiar Legea nr. 230/2007, în formă actuală, oferă posibilitatea asociațiilor de proprietari să nu prezinte la control documentele solicitate, neexistând nicio prevedere expresă care să atragă răspunderea administratorului unei asociații de proprietari pentru această faptă. Compartimentele pentru sprijinirea îndrumarea asociațiilor de proprietari, din cadrul primăriilor, sunt cele care vin în control la aceste asociații, fie tematic, fie urmare a unor sesizări, au nevoie de o completare a textului de lege care să le sporească atribuțiile“, se arată în expunerea de motive a parlamentarului, care propune și amenzi între 500 și 3.000 de lei pentru încălcarea viitoarelor prevederi legale.

Pentru că este o propunere pertinentă, inclusiv Guvernul Dăncilă a anunțat că susține proiectul alesului liberal.

„Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ este justificat de faptul că, în forma actuală a legii, nu există nicio prevedere expresă care să atragă răspunderea“, se arată în nota semnată de premierul Viorica Dăncilă.

Propunerea legislativă a fost adoptată la Senat, iar în prezent se află la Camera Deputaților.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *