S-a PROMULGAT Legea dării în plată a mașinilor. „Este „o mare victorie” împotriva abuzurilor firmelor de leasing”

Senatorul PSD Daniel Zamfir descrie ca fiind „o mare victorie” împotriva abuzurilor firmelor de leasing promulgarea legii privind darea în plată a mașinilor.

O MARE VICTORIE!!! DAREA IN PLATA LA MASINI A FOST PROMULGATA!!! O veste cu adevarat buna pentru toti consumatorii care au masini in leasing! Legea 83/2021 anuleaza titlul executoriu asupra contractului de leasing si acorda utilizatorului preemptiune in valorificarea bunului, tocmai pentru a obtine pretul corect in vedere stingerii datoriei fata de finantator. Astfel, eliminam abuzul firmei de leasing sau a recuperatorului prin care valorificarea masinii se facea la un pret mult subevaluat iar diferenta o suporta consumatorul. Dupa sase luni de la adoptare, cu toata opozitia si piedicile pluseristilor si penelistilor-aparatorii IFN-urilor si recuperatorilor-facem dreptate oamenilor!”, a transmis senatorul.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, iniţiată de senatorul PSD Daniel Zamfir. Printre modificările aduce ordonanţei respective este şi cea care permite utilizatorului să vândă bunul acordat de finanţator ca să îşi acopere ratele creditului rămase, iar preţul vânzării bunului trebuie să fie cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea acordării unor facilităţi locatarilor/utilizatorilor care au calitatea de consumatori. Este avută în vedere situaţia contractelor de adeziune, aşa cum este operaţiunea de leasing, în care profesionişti ai leasingului şi ai creditului, impun clauze-tip, preformulate, la care debitorul nu poate decât să adere, prin simpla semnătură, fară posibilitatea de a influenţa natura sau conţinutul.

În situaţiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, utilizatorul consumator sau un terţ cumpărător propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligaţiei de predare, beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă şi irevocabilă de cumpărare la un preţ cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului, locatarul/utilizatorul consumator are obligaţia de a credita contul finanţatorului cu diferenţa necesară până la concurenţa sumelor datorate conform contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduală la care se adaugă TVA, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, arată legea promulgată de şeful statului.

În cazul în care cumpărătorul terţ oferă un preţ mai mic decât totalul sumelor datorate, utilizatorul are obligaţia în continuare de a plăti finanţatorului diferenţa până la totalul sumei datorate.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.