S-a prelungit perioada în care localitățile cu peste 10.000 de locuitori trebuie să rezolve problema apelor uzate. Deputatul Vișan, printre susținători

România este repetentă la foarte multe capitole impuse de Uniunea Europeană. Printre acestea se numără implementarea directivelor europene privind epurarea apelor uzate urbane. Dificultățile legate de implementarea acestei directive sunt determinate de gradul redus de asigurare a serviciilor de canalizare – epurare, uzura fizică și morală a infrastructurii aferente și costurile deosebit de mari implicate de respectarea cerințelor europene.

La momentul aderării s-a estimat că efortul financiar pentru conformarea la prevederile directive privind colectarea epurarea apelor uzate este de circa 9,5 miliarde euro. Obligațiile care derivă din directive se referă la colectarea epurarea apelor uzate de la aglomerările cu mai mult de 2.000 locuitori. Având în vedere prevederile specifice ale directivei, în cadrul procesului de negociere au fost stabilite perioade de tranziție în funcție de mărimea acestor aglomerări umane.

Astfel, pentru aglomerările peste 10.000 locuitori, termenul de conformare pentru colectarea epurarea apelor uzate a fost stabilit la 31 decembrie 2015, iar aglomerările umane cu o populație cuprinsă între 2.000 și 10.000 de locuitori să respecte aceleași norme tehnice până la 31 decembrie 2018. Pe baza unei analize făcute în ceea ce privește stadiul realizării lucrărilor de canalizare și epurare a apelor uzate din aglomerările umane, s-a constatat că un număr foarte mic de astfel de orașe se conformează cu cerințele UE. Spre expemplu, la sfârșitul anului 2015, din cele 242 de stații de epurare pentru aglomerări mai mari de 10.000 de locuitori, doar 55 de stații de epurare dețin trepte de epurare terțiare (epurare avansată pentru nutrienți), iar dintre acestea doar 38 de stații de epurare respectă condițiile de descărcare a apelor uzate. Rezultă că pentru 195 de orașe fie că trebuie acordate derogări după 31 decembrie 2015, fie trebuie aplicate penalități pentru nerespectarea standardelor în vigoare privind calitatea apelor epurate.

Având în vedere că realizarea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de canalizare și a stațiilor de epurare necesită surse financiare importante și perioade de timp mari pentru implementare, pentru a evita aplicarea unor penalități, mai mulți parlamentari ai PSD au propus un proiect de lege prin care să fie prelungit termenul de finalizare a implementării proiectului, atât pentru autoritățile publice locale, cât și pentru unii operatori economici care au în derulare investiții pentru colectarea epurarea apelor uzate.

Potrivit deputatului de Constanța al PSD George Vișan, unul dintre semnatarii proiectului, termenul a fost prelungit până la finalizarea investiției. Astfel, proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul protecției apelor inițiat de 35 de deputați și senatori ai PSD și senatorul Daniel Zamfir, a fost votat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în unanimitate, cu 260 de voturi „pentru“.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *