S-a oficializat DICTATURA: Duma de Stat a Rusiei a aprobat dreptul lui Vladimir Putin de a fi reales până în… 2036!

Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat în a treia lectură proiectul de lege, ce-i dă dreptul lui Vladimir Putin la încă două mandate de președinte. Aceste dispoziții au fost adoptate pentru a pune în aplicare amendamentele la Constituție, semnate de Putin în iulie a anului trecut, transmite Telegraph.md. În acte este vorba despre o limitare strictă a timpului petrecut de o persoană la șefia statului – nu mai mult de două mandate. În același timp, a fost introdusă o clauză care exclude din acest calcul mandatele prezidențiale care au început înainte ca modificările să intre în vigoare. Potrivit proiectului de lege, Putin are posibilitatea de a rămâne președinte până în 2036.

Conform reformei, poate fi ales președinte al Federației Ruse un cetățean rus de cel puțin 35 de ani care nu a avut cetățenie străină sau permis de ședere și care a locuit în Rusia în ultimii 25 de ani. Deputat poate deveni orice cetățean rus de peste 21 de ani, care locuiește permanent în țară și nu are cetățenie străină sau permis de ședere. Parlamentarilor li se interzice, totodată, să aibă conturi și să păstreze obiecte de valoare în bănci străine.

Kremlinul a explicat aceste schimbări prin necesitatea consolidării suveranității Rusiei. Curtea Constituțională nu a constatat nicio încălcare a legii în modificări, în special în anularea termenelor prezidențiale. Această situație a provocat cea mai dură reacție în opoziție, care a perceput reforma ca pe un mijloc de consolidare a puterii personale a președintelui și de legalizare a extinderii puterilor lui Putin. Kremlinul susține că o excepție pentru actualul șef de stat a fost făcută din inițiativa deputaților.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *