S-a născut talent și a murit… de tot. Povestea deputatului Boroianu, despre care nu o să mai auzim niciodată

Robert Boroianu – „Am prima șansă la Primăria Constanței” – 7 Iulie 2015

La momentul exprimării sintagmei, Robert Boroianu era un fel de stea în ascensiune a liberalismului constănțean. În ciuda unei bune organizări interne, liberalii constănțeni nu au excelat niciodată în nașterea de mari valori politice. În iulie 2015, Robert Boroianu era împins de conducerea de atunci a PNL a Constanța spre o candidatură pentru Primăria Constanța, pentru 2016. La scurt timp, lucrurile s-au schimbat, întrucât a aterizat camionul cu bani în curtea PNL, de la binecunoscutul Gabriel Comănescu și, odată cu treaba asta, candidatul Vergil Chițac, cu mult mai multă forță decât vânzătorul de parizer de la Gepeto.

Duminică avem alegeri locale. Se vor scrie povești de succes, dar și drame. Cea mai mare dramă va fi însă pe capul lui Robert Boroianu. Dat la o parte în 2016 de la candidatura pentru Primărie, s-a rezolvat pentru el un post de deputat. Boroianu a dormit efectiv patru ani în Legislativul României, atât de tare încât i-a deranjat până și pe liberalii constănțeni. Ultima dată când PNL Constanța a mai avut vreo treabă cu Boroianu prin Parlament a fost în 12 decembrie 2017. Totodată, mandatul în general al lui Boroianu a fost îngrozitor, iar TOMIS NEWS a relatat pe larg, respectiv AICI, AICI, AICI sau AICI!

Anul trecut am avut alegeri europarlamentare și două runde de prezidențiale. În mobilizarea liberală de la malul mării, nici urmă de Boroianu. A fost cireașa de pe tortul răfuielii, așa că PNL Constanța a luat decizia să înceteze colaborarea cu domnul deputat.

La sfârșitul lunii iunie a.c., lucrurile au fost clare pentru Boroianu și că nu va mai fi desemnat de PNL pentru… nimic, astfel că și-a adus aminte de… datoriile din 2016! Boroianu a solicitat în instanță emiterea unei ordonanțe de plată prin care filiala PNL să fie obligată să plătească suma totală de 930.400,20 lei, din care 144.360 lei reprezintă contravaloarea creanței cesionate aferente serviciilor prestate și neachitate iar restul sumei penalități contractuale de întârziere calculate până la 25.06.2020. Robert Boroianu, fostul secretar general al PNL Constanța, a dobândit creanța și penalitățile aferente împotriva filialei PNL de la George Muhscină, fostul vicepreședinte PNL. Acesta, la rândul lui, o cesionase de la o firmă care semnase în data de 10 iunie 2016 un contract de prestare servicii cu filiala PNL Constanța. Prin acest contract, firma a executat, în intervalul 10.06-09.11.2016, diverse acțiuni de consultanță politică, studiere și sondare a opiniei publice și de promovare imagine prin diverse căi. Robert Boroianu a cerut achitarea acestei creanțe în valoare de 144.360 de lei dar și penalitățile aferente neplății în valoare de 786.040,20 lei.

PNL Constanța a contestat creanța motivând că toate înscrisurile care angajează drepturi și obligații ale debitorului poartă o semnătură și ștampilă. Din examinarea semnăturii reprezentantului PNL se poate observa că acestea sunt identice, fiind realizate cu o ștampilă care imprimă o semnătură. În acest sens, nu se face dovada că semnatarul a aplicat această semnătură ci doar că acea ștampilă care imprimă semnătura reprezentantului a fost aplicată de cineva. Mai mult, presupusa recunoaștere a pretențiilor rezultată din extrasul din balanță precum și documentul sold debitor nu sunt semnate, fiind doar înscrisuri în copii care nu au valoarea probatorie. Astfel, oricine putea aplica ștampila pe acea creanță.

Învins în instanță – pe fond, desigur, dar lucrurile sunt destul de clare – Boroianu a pierdut astfel tot: viitor politic în partid, post de parlamentar, până și banii investiți…

Adio și… n-am cuvinte pentru luptătorul anti RAJA!

În 2016, Robert Boroianu propunea o trăsnaie electorală: apă gratuită pentru tot județul! Boroianu se erija astfel într-un luptător anti RAJA, poziție care, probabil, dă bine în campania electorală. Evident, ajuns în Parlament, nu a mai făcut nimic în acest sens, însă ideea principală este alta. Viitorul fost deputat nu avea nici cea mai mică intenție să se răfuiască cu RAJA, pentru că tocmai de acolo i-a venit, literalmente, afacerea! În tinerețe, Robert Boroianu și-a încercat norocul la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, adică școala de formatori de ofițeri SRI. Neavând abilități, Boroianu nu a fost admis și a plecat spre calea antreprenoriatului, iar firul vieții i l-a scos în cale pe Ion Preda, în prezent Director Dezvoltare și Finanțări Externe RAJA. Preda nu se află întâmplător la șefia acestei Direcții. La momentul intersectării cu Boroianu, în 1998, Ion Preda era ofițer activ, în Ungaria. Nu o mai lungim: Boroianu, disperat după bani – ca și acum de altfel – a primit un credit de la o bancă din Ungaria, prin lobby-ul făcut de Ion Preda. Așa s-a născut Gepeto Impex SA. Boroianu nu a vorbit niciodată despre acest start-up, ci doar despre accesarea fondurilor SAPARD de 10 milioane de euro, 10 ani mai târziu, prin care și-a extins capacitatea de producție printr-o nouă unitate de procesare – 60 de tone/zi, la Lumina.

ion preda
Ion Preda

În 2015, Boroianu a comis-o din nou și la ușa companiei bătea insolvența. Boroianu emitea bilete la ordin fără acoperire, figurând atunci în evidenţele CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) cu 478 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 19,734 milioane lei! Acest comportament a obligat furnizorii să nu mai colaboreze cu GEPETO IMPEX SA decât cu plata în avans, iar băncile să restricţioneze creditarea. Reacţiile furnizorilor şi executările silite demarate de unii creditori (de exemplu: popriri ale conturilor deschide la Banca Transilvania şi BCR) au determinat societatea să se agaţe disperată de Legea 85/2014, cererea depusă la Tribunalul Constanţa fiind admisă pe 18 noiembrie 2015. Datoriile depășeau 90 de milioane lei! S-a întocmit planul de reorganizare, dar nu acesta a fost salvarea deputatului, ci implicarea bunului său prieten din copilărie: Gheorghe Muhscină. Fostul consilier județean, în prezent candidat la funcția de președinte al CJ, este cel care, de facto, a readus compania pe linia de plutire. În 2019, Gepeto a raportat o cifră de afaceri de 53.710.263 lei și o pierdere de 16.284.717 lei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *