Spread the love

Proiectul de lege referitor la activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Proiectul inițiat de Guvern reliefează faptul că piața românească se află într-o competiție directă cu celelalte state UE, agențiile de turism fiind astfel obligate să se adapteze cerințelor consumatorilor și să lanseze pe piață produse de calitate, la prețuri competitive în raport cu agențiile de turism din spațiul economic european.

CITEȘTE ȘI:

Soarta voucherelor de vacanță, la dispoziția deputaților

„S-a constatat tendința agențiilor de turism de tip detailiste de a comercializa servicii turistice directe către consumatori, pentru a răspunde solicitării turiștilor intrați în agenție, deși legislația în vigoare nu permite desfășurarea acestei activități pentru agenții, cu atât mai mult cu cât este realmente în detrimentul agențiilor de turism touroperatoare. La începutul perioadei de referință existau peste zece companii de asigurare care furnizau pe piață polițe de asigurare în caz de insolvabilitate sau faliment. În ultimii ani, mai mult de jumătate dintre acestea au retras de pe piață produsul, fiind considerat riscant și ineficient”, se arată în expunerea de motive a Guvernului.

Astfel, Executivul intenționează să creeze „cadrul legal pentru posibilitatea oricărei agenții de turism de a comercializa pachete de servicii turistice sau componente ale acestora către consumatorul final, fie în calitate de organizator, fie în calitate de intermediar al unei agenții de turism organizatoare. (…) Se elimină incertitudinea turistului, că serviciile oferite de către agenția de turism parte contractantă exced cadrului legal de reglementare”. Totodată, în ceea ce privește „întărirea disciplinei asupra activității de comercializare a pachetelor turistice”, Executivul impune aplicarea unor măsuri, precum mărirea cuantumului amenzii de 5 până la 10 puncte, față de cel actual cuprins între 400 și 1000 lei.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 11 octombrie a.c. și a fost înregistrat la Camera Deputaților șase zile mai târziu, iar miercuri a fost adoptat cu 202 voturi „pentru” și un deputat care nu și-a exercitat votul.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *